| RAY a întrebat:

As vrea un raspuns rational
deci adn-ul poate suferi modificari in timpul vieti unei persoane dupa cum demonstreaza acel studiu
ce parere aveti de Epigenetica?

Un studiu a arătat faptul ca oamenii care au avut un bunic care a trecut printr-o foamete în timpul adolescenţei au murit mai devreme, în medie, dacă erau de acelaşi sex cu bunicul înfometat. Implicaţia acestui fapt este că experienţa foametei a modificat epigenomul şi că acest efect a fost transmis în mod fidel de-a lungul a două generaţii pentru a compromite sănătatea nepoţilor. Studiile de acest tip sunt statistice şi retrospective, aşa că este greu să investighezi ceea ce are loc la nivel molecular. În plus, este dificil să elimini posibilitatea ca aceste efecte să fi fost transmise prin cultură, mai degrabă decât prin epigenetică. Cartografierea pe scară largă a epigenomului uman în relaţie cu experienţa şi boala este în curs de desfăşurare şi ar putea ajuta la rezolvarea acestei dispute.

http://www.scientia.ro/......ile-1.html

2 răspunsuri:
| Oana92 a răspuns:

Chestia asta se poate explica la fel de bine si prin psihogenealogie. Traumele, secretele de familie, doliul nedus la capat...toate astea se transmit trangenerational si afecteaza mai mult sau mai putin generatii intregi.

Nu stiu sa iti dau un raspuns din punct de vedere biologic. Desi, din stiinta mea, nu este posibil ca adn-ul sa se modifice in mod natural.

| doctorandus a răspuns:

ADN-ul se metileaza. Genele pot fi deactivate sau activate, dar genele insele nu se schimba, se schimba doar expresia lor.

Întrebări similare