| Wehrmacht a întrebat:

Ascultam niste muzica si niste versuri mi-au amintit de o emisiune pe care am vazut-o acu' ceva timp.Era d-asta cu psihologi(sau ceva de genul asta) si politisti care vorbeau despre cauze ale criminalitatii.Nu era despre crima comisa in timpul unui jaf sau asasinate la comanda.Inspiriat de acea emisiune, niste versuri si un videoclip pun aceasta intrebare.
Este mai mult despre modul de gandire al oamenilor.(mai exact)Despre "rau" si "bine" + ignorarea unor probleme care pot fi rezolvate dar nu o face nimeni.
Nu stiu cu ce sa incep...O sa o i-au asa:

Am vazut in emisiunea aia ca psihologul(sau ceva de genu') spunea ca ucigasii sufera de boli.Si ma gandesc...cum poti spune ca o persoana care nu esti tu sufera de o boala care il face sa ucida? Mai ales ca nu o cunosti.Ok,intrebi parintii,bunicii,prietenii,colegii, profesori, sefii despre acea persoana dar totusi poate acele persoane nu stiu decat ce vroia criminalul sa se stie.Deci nu ai nimic. Poti sa afli ceva decat de la el.Omul si gandurile lui pot ramane secrete.Nu stim totul despre oameni. Poate aparea oricand o persoana care sa incalce toate "regulile". Deci daca vorbesti cu el afli ce vrea el,nu ce crezi tu ca afli.
Dar cand o persoana despre care se stie ca a fost abuzata,ca au existat niste cretini care sa faca misto de ea mereu,a incercat sa ceara ajutor la politie, profesori, parinti dar nimeni n-a facut ceva folositor si abuzurile au continuat rezultand o crima din razbunare si nervi....cum poti spune ca a fost vorba despre o boala si ca putea fi evitat acest lucru? Cum sa fie evitat? Inchideam victima pana sa devina agresor pentru ca nu suntem in stare sa facem ceva cu agresorul care este pe cale sa devina victima? Exemplu:

Persoana M nu avea nimic cu nimeni.Dar a aparut totusi persoana I care sa isi bata joc de ea.D s-a dus la L sa ceara ajutor.Dar i s-a spus sa il evite pe I.I,neavand ce face, a continuat sa faca misto pentru ca se intalneau.D s-a dus la F care este platit sa ajute cetatenii cand sunt hartuiti dar nu a facut nimic folositor deoarece toate dovezile pot fi combatute foarte usor.I este enervat si continua sa faca misto si sa ameninte.M aduna nervi, vrea sa se razbune pentru ca este singur. Din M I L F L SI F sunt useless deci ramane M si I.M este evident mai slab decat I.Deci M poate apela la "lupta din umbra" si I moare. Poti sa spui ca M a avut o boala ce l-a facut criminal? Eu cred ca singura boala a fost persoana I.Din punctul de vedere al multora M este persoana rea iar I este umila victima a unui nebun.Ma intreb...de ce nu fac nimic oamenii cand vad ca cineva are nevoie de ajutor? De ce asteapta sa spuna mai incolo ca victima este de fapt un agresor? Mereu trebuie sa se ajunga la ceva extrem ca sa se intample ceva.Prin America au existat d-astia care au luat o arma si si-au ucis colegii deoarece acestia si-au batut joc de ei.Cum de nu a observat nici un profesor asta? Masurile pe care vor ei sa le ia este interzicerea armelor deoarece acestea sunt folosite de persoane care nu au inca dreptul sa le aiba si in locuri unde sunt interzise.Adica sa faca o tampenie si sa ignore realitatea.Nu era mai bine sa ii oblige pe profesori sa fie atenti la ce dracu' se intampla in scoli?
Oamenii care ar trebui sa ii ajute pe altii le arata acestora indiferenta iar cei care ar trebui sa ii faca sa stea departe de "calea intunericului" ii conduc pe unii exact spre ea. Dupa aia, cand se intampla ceva, tot astia se intreaba de ce s-a intamplat.
Am un profesor care crede ca daca o sa ma tund si o sa port o uniforma o sa fiu un elev bun.Ma intreb daca s-a gandit macar odata ca asta ma umple de ura fata de el si ca o sa aiba un efect negativ.
Rezumat:

De ce vrem sa evitam problemele doar dupa ce acestea incep,si cand incep cautam tot felul de scuze si motive complexe pentru aparitia lor? Este acest fel de disciplina folositoare sau doar un declansator pentru probleme? Cand ii spui cuiva ce sa faca,cum sa faca, cum sa arate si intervi in viata lui luand decizii pentru el nu cred ca poate sa iasa ceva bun. Vrem sa ne rezolvam problemele si daca cineva o face(cu victime in tabara celor care isi bat joc) ii ascultam pe cei care care creaza problemele si ne spun ca cei care sunt impotriva lor sunt aia rai, fara sa precizeze ca aia sunt niste persoane care pot sa ii "atinga" deoarece nu ii pot controla.

Pareri?

12 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Da, asta cu bullying este o problema la copii si chiar la locul de munca, la adulti. Unii se sinucid, altii iau pistolul si isi omoara colegii, etc. Atat sa-ti fie foarte clar ca daca te razbuni in acest fel ajungi la parnaie (asta daca mai traiesti). Profesorii si psihologii nu pot supraveghea permanent pe toata lumea si nu sunt dumnezei sa faca imposibilul. Plus ca s-a constatat ca cei abuzati de colegi intr-o scoala au continuat sa fie abuzati de noii colegi dupa ce au schimbat scoala. Asa ca ce ti-e scris, in frunte ti-e pus.

| Wehrmacht explică (pentru doctorandus):

"daca te razbuni in acest fel ajungi la parnaie".Nu este o regula.Aia ca "daca faci ceva o sa fi prins" este doar o tampenie.Cand un infractor este prins se datoreaza tradatorilor sau neatentiei lui.

| Mădă0611 a răspuns:

Tot mai vrei sa-l omori pe Gigel si sa-l arunci in rau? Sau pistolul il aruncai in rau thinking
Dar te-ai gandit ca agresorul e si el victima unei victime care a fost victima unei alte victime, si tot asa? Pe cine sa pedepsim? Cica pierderea calmului e boala, pentru ca nu e buna pentru societate, asa ca hai sa inventam povesti, si intr-un fel e bine, exista atatea mentalitati cati oameni, e mai usor sa ii santajezi. Sunt copii care se sinucid pentru ca sunt agresati, verbal sau fizic, unii au si ei parte din vina, dar altii nu, si hopa, erau bolnavi sau lasi ca s-au sinucis, inventii ale oamenilor egoisti.

Sa stii ca se poate sa iasa ceva bun, eu regret ca mi-am gaurit urechile laughing, dar sigur daca mi-ar fi spus cineva atunci imi faceam mai multe, oamenii nu stiu sa convinga, sa explice, sa educe, si nu poti sa-i condamni, nici cei mai buni parinti nu sunt asa buni, nimeni nu te invata cum sa te comporti, invata tu sa te aperi, nu neaparat fizic, si invata-i pe altii ce e rau si ce e bine, pentru asta ai empatia.

| Wehrmacht explică (pentru Mădă0611):

Pe gigel il ardeam si pistolul in zid il zideam.Dar.Sunt si cei care se sinucid.Dar sunt si cei care se razbuna.Motivul este acelasi.

| zurick a răspuns:

Foarte buna intrebarea
Ai vazut vreodata la stiri ca nu stiu care si-a ucis mama, copilul, fratele? Atunci el gandeste ce face? Bineinteles, nu.Dar daca aceias persoana care-si va omori semanul vede un caz la fel isi da seama cat de mare poate fi aceasta greseala? De cele mai multe ori da.Dar vezi tu aceste lucruri nu le poti observa la tine, poti doar la altii.Cat despre scuze si motive, eu ca om bineinteles ca voi avea impresia gresita ca nu mai eu am dreptate si ca fac tot timpul bine si cand apare o astfel de situatie inventez o scuza desi eu stiu adevarul sau poate nici eu nu-l stiu.Ce sa-i faci asta-i instinctul omului, pune-te si tu intr-o ast fel de problema ce ai face? Acum bineinteles crezi ca vei putea face ce e corect, dar atunci cand chiar se va intampla pun pariu cu tine ca nu vei putea.Asta nu tine de tine...

| Wehrmacht explică (pentru zurick):

Nu inteleg...sa ma pun in pielea carei persoane? Si ce nu tine de mine? Spune scurt si la obiect ca ma ustura putin ochii acum si nu pot sa citesc si sa inteleg daca sunt multe fraze.
Depinde de motivul din care o face.Noi nu stim ce se intampla intr-o familie. Poate stim ca exista un copil care si-a ucis mama si zicem ca este nebun.Dar sunt sanse ca acel copil sa fi scapat lumea de o nebuna.De vina este modul in care sunt spuse aceste stiri.Se promoveaza prea mult pacea si rezolvarea pe cale amiabila chiar si cand este necesara violenta.Si asta este o tampenie.

| zurick a răspuns (pentru Wehrmacht):

Stergeti din cap tot ce am scris mai sus.Hai sa o privim altfel.Hotii,violatorii,agresorii,de unde au primit acasta lectie de viata? Raspunsul este simplu din copilarie,atunci cand esti copil repeti tot ce vezi in jurul tau.Bun,deci toti acesti agresori,violatori etc au repetat asta de la o varsta frageda si de unde au repetat asta? Cele mai multe probleme isi gasesc cauza in familie,unui copil daca il rasfeti (ma refer la o extrema), odata ce dupa o perioasa indelunganta ii oferi niste limite el va reactiona animalic, deja si de aia vezi la televizor tot feluri de crime, violuri, agresari.Sa nu mai spunem de cealalta extrema cand parintii sunt prea duri, iar ajungem la o problema serioasa, pentru ca acesta va incerca sa riposteze si mai tarziu se va vedea asta.Stiu ca nu e raspunsul la care te astepti, dar asta e.
PS.Nu mi se pare deloc ca se promoveaza amabilitatea...

| OOOLEOOO a răspuns:

Fosta mea prietena a fost dependenta de ecstazy la varsta de 12 ani.
Acesta este un efect, cauza : A fost abandonata de maicasa la varsta de 6 luni, a trait singura si salbatica iar la varsta de 14 ani bunicasa singura persoana care o hranea a murit. Obligata, maicasa se intoarce la ea cu un nou sot alcoolic incercand sa readuca disciplina cu violenta.

Am o prietena care isi taie venele, si trage pe nas (probabil acuma s-a lasat happy ) acesta este un efect, cauza : Probleme familiare.

Am trait si mai traiesc langa personane toxicodependente, hoti, si ''vagabonzi'' adeseori criticile si vina sunt indreptate spre ei iar justitia functioneaza doar ca un analgezic, amelioreaza efectul : in cel mai des caz subiectul ajungand la inchisoare...Insa cauza, cauza este tot acolo!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mda, interesant. si eu cred ca agresorii sunt atinsi la minte de unele chestii, frustrari adunate de-a lungul timpului. de cele mai multe ori cei care isi bat joc de altii incep de la o gluma si apoi vad cum aceasta degenereaza sub ochii lor, reactiile celor batjocoriti si a celor care privesc ii fac sa se simta puternici, sa se simta bine, cu alte cuvinte. de fapt sunt niste oameni relativ slabi care au nevoie de sentimentul ala pentru a creste in proprii ochi si, din pacate, in ochii celor din jur. in cazul asta nu cred ca solutia este nici la cel care batjjocoreste, nici la cel care este batjocorit (sa zicem ca raspunde si il face pe ala de rahat, asta si-asa are frustrari, deci in timp va duce la ceva si mai rau). cred ca solutia este la privitor, la spectator. felul in care reactioneaza acesta este foarte importanta. daca reactia nu satisface batjocoritorul acesta va renunta, iar daca nu injoseste batjocoritul acesta nu va aduna frustrari. Asta este intr-o lume ideala in care cu totii ssunt obiectivi si cu pasare fata de ceilalti. in lumea noastra, din pacate, nu exista solutie perfecta.

| Wehrmacht explică (pentru anonim_4396):

Stiu ca nu le pasa tuturor.Dar ce ma enerveaza este ca tot aia carora nu le pasa spun ca lumea este indiferenta si nu este bine.Astia deja ating si depasesc orice limita a prostiei si idioteniei.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Wehrmacht):

Pai am avut ocazia sa invat ca cei care se plang cel mai mult (in majoritatea cazurilor) sunt si cei care sunt cei mai vinovati, manipulatori, slabi (la cap), ratati etc. de asta iti si ziceam de cei slabi si neajutorati mai devreme: in foarte rare cazuri afli de neputinta adevarata a cuiva pentru ca nici un neputincios pe bune nu se mandreste cu asta, deci nu o anunta. ori pretinsi neputinciosi vedem la orice pas, pentru ca ei sunt cei care isi anunta "neputinta".
Da, este foarte trist ca toate astea se intampla, dar fiecare are puterea sa schimbe ceva in cercul lui. Cati oameni echilibrati vezi in jurul tau? nu prea multi. cum ii faci sa devina echilibrati, sa nu pice in nici una din extreme? Prea multa atentie duce la aroganta, egocentrism, iar prea putina duce la frustrari. deci, toata treaba asta incepe de cand suntem niste puisori mici cu pampers la fund pentru ca inca de atunci interactionam cu ceilalti, caracterul si tot ce tine de el, inclusiv partea psihica, este in continua formare.
Ajung la concluzia ca suntem cu totii niste extremisti si asta arata si lumea in care traim. Trebuie doar sa gasim acel echilibru si lumea va fi echilibrata la randul ei.

| sabin89 a răspuns (pentru Wehrmacht):

Cum, cei carora "nu le pasa si spun ca lumea este indiferenta si nu este bine" depasesc orice limita a prostiei si idioteniei? Am trait sa o aud si pe asta. Nu zic ca e corect din partea lor, dar depasesc ei orice limita a prostiei? Masoara-ti cuvintele, please!