| RAY a întrebat:

Ați auzit de Machiavele? Ce părere aveți?

Răspuns Câştigător
| sabin89 a răspuns:

Scopul scuză mijloacele? O frază controversată. A fost interpretată în fel şi chip. La prima vedere, a lucra fără scrupule pare să fie ceva rău, dar dacă rezultatul este unul benefic, ce mai poţi zice? Oricum, omul a fost mare. Nu degeaba este considerat părintele ştiinţelor politice moderne. Numele lui dăinuie chiar şi prin faptul că încă folosim un termen legat de numele lui - "machiavelic", cu conotaţie negativă, ce-i drept.

| RAY explică (pentru sabin89):

Filozofia creștină este o mare ipocrizie, creștini nu se iubesc între ei și fac exact ce a spus el

| tudorvolcano a răspuns (pentru RAY):

Care creștini? Hoții de botez, care sunt creștini doar cu numele, și vin din an în Paște?
Sau preoții care s-au dus acolo pentru ca să facă bănet, și și-au luat preoția pe simonie?
Sau poate călugării care aveau vise să fie nu știu ce episcopi, patriarhi, sau alți mari preoți importanți, adică căutători de slavă deșartă?

Trebuie mai întâi să excluzi toate aceste uscături, și după vei ajunge la un număr foarte mic de creștini cu adevărat ortodocși: oameni precum Părintele Proclu, Părintele Ilie Cleopa etc.

Chiar Sfântul Ignatie Briancianinov a spus că a căzut creștinismul odată cu oficializarea sa ca religie de stat a Imperiului Roman. Când înainte erau creștini doar cei care erau gata să-și dea viața pentru Hristos și renunțau la toate posesiunile lumești, ulterior marea masă a păgânilor se convertise la creștinism ca să dea bine pe lângă împărat, adică pe interes.
Tocmai aceasta a fost cauza apariției monahismului în creștinism, faptul că vechii creștini voiau să se ferească de acești oameni care creștinii cei de dinainte i-ar fi considerat mai degrabă lepădați, și ca să păstreze creștinismul primar.
La final, și monahismul a decăzut, cu secolele, și doar cei smeriți au primit har de la Dumnezeu, cum e și în ziua de azi.

Când vorbiți de filozofia creștină, aceasta este, a celor ce au lăsat toate pentru Hristos, nu a celor ce au rămas aici din inerție, sau/și din interese.

5 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Tudor Mardare e un fanatic religios, care la modul la care a calificat preotii vaccinati ar trebui excomunicat din ortodoxie. Daca nu-i place in Biserica Ortodoxa, sa-si caute alta biserica!

El tot timpul carteste impotriva clerului si a ierarhilor BOR.

A, da, evitarea vaccinurilor este o credinta a calvinistilor fundamentalisti. N-a fost niciodata credinta ortodoxa. Niciodata in istoria ortodoxiei n-a fost adoptata vreo dogma privitoare la vaccinuri.

| VerginicăVacăGrasă a răspuns:

Nu frate

| tudorvolcano a răspuns:

Machiavelli a început să spună lucrurilor din lumea politică pe față în momentul în care a căzut cu totul, și a ajuns în temnițat, disperat, în căutarea libertății, și a unui post cel puțin ca sfatnic pentru nobili.

Destul de penibil faptul că el însuși nu a putut să reușească cu strategia lui politică, descrisă de el însuși în carte.

Totuși, descrierea celor două concepte, fortuna și virtù, este destul de interesantă.

Cartea lui descrie în primul rând ascensiunea unui individ în ierarhie, dar lucrurile sunt mult mai complicate: deseori, în lumea politică, nu e vorba de ascensiunea unui singur individ cu propriile proiecte, ci a întregi grupări, unde membrii se susțin unul pe altul, în primul rând pentru că acești membri au lucruri în comun care opresc accesul altor persoane: confesiunea sau religia unor membri, apartenența la un grup lingvistic, sau etnic, relațiile de sânge etc.
Se formează și alte grupări, care sunt datorate intereselor membrilor la un anumit moment, unei cauze comune, unei opresiuni, relații de șantaj între diferiți membri etc., dar acestea nu sunt perene.

Întrebări similare