| LisaJulie a întrebat:

Ați auzit de teoria cum ca ce face copilul în primii ani de viata va determina cum se va comporta toată viața? Dacă colorează în afara liniilor și are camera dezordonata și arunca lucruri, acest copil va fi un adult uituc, încăpățânat, dezorganizat și neatent la detalii iar dacă el își petrece timpul făcând puzzeluri, aranjudu-si lucrurile din camera și pastrand-o ordonata, va deveni un adult care mereu respecta regulile, calculat, organizat, ordonat și bun la științele exacte( matematica, fizica și informatica)! Ce parere aveți de aceasta teorie? A fost vreodată demonstrata?

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Vorba veche cu "Cei 7 ani de acasa" au la baza o experienta populara seculara.
Ce- si cum invata un copil in primii ani vor fi baza cunoasterii si comportamentului, mai tarziu.

| mODIN a răspuns:

Exista la teorii de genul de te doare capul. Amuzant este ca toate sunt "demonstrate" si se contrazic intre ele. Fiintele umane sunt multe prea complexe ca sa le poti reduce la reguli de genul acesta.

Ma amuza ca, acum de exemplu, e dezbaterea cu privire la disciplina in copilarie dintre Jordan Peterson si Gabor Mate, amandoi specialisti in domeniu. Peterson zice ca copilul trebuie sa se confunte singur cu dificultati ca sa-si dezvolte caracterul, Mate zice ca acesta trebuie ferit de dificultati pana creste ca sa nu fie temator.

| LisaJulie explică (pentru mODIN):

Am auzit și eu de aceasta dezbatere! După părerea mea Peterson are dreptate!

| StoicAnalysis a răspuns (pentru LisaJulie):

De acord si eu cu Jordan. Omul are nevoie sa se descurce singur in dificultati indiferent de varsta. Daca tu il feresti de dificultati constant pana creste, e ca si cum i-ai taia craca de sub picioare. Pentru ca el la maturitate va fi temator, nu va sti sa se descurce si va claca in viata. Pentru ca o sa ii fie imposibil sa rezolve ceva vreodata daca toata viata lui a dus-o lejer fara probleme. El va gandi mereu ca totul i se cuvine de-a gata si ca problemele se vor rezolva singure pentru el.

| lpavel a răspuns:

O prostie! Daca de mic e disciplinat si ordonat asa va fi si cand va fi adult dar sansele sa devina bun la acele materii sunt foarte mici iar daca se implinesc atunci e coincidenta, n-are nici cea mai mica treaba una cu alta... laughing

| LisaJulie explică (pentru lpavel):

Unele persoane considera ca oamenii calculați și atenți la detalii în copilărie erau organizați și făceau activități care le dezvolta creierul cum ar fi puzzelurile sau învățau sa numere și sa citească, iar mai încolo puteau înțelege mai ușor matematica și fizica! Iar cei care se uitau la televizor în primii ani de viata sau la tableta sau telefon deveneau uituci! Tot mai multi specialiști considera ca ecranele încetinesc dezvoltarea creierului! Mie mi se pare totuși o gândire cam deplasata

| MistarGoGu a răspuns:

De la 1 pana pe la 6 ani creierul copilului este un " burete "!
Depinde daca sta in apa curata sau murdară! Asa si cu mediul din familie! Ambii părinți ordonati, calmi si echilibrati vor scoate un copil pe masura!
La 2 părinți opusi ca temperament o sa fie haos total!
ce sa mai înțeleagă bietul copil cand unul trage stânga altul dreapta!
Copilul vede, aude si IMITA! De bine sau de rau!
Ca la un calculator! Bagi un soft bun e o.k iei unul piratat si virusat crapă jucăria! Depinde ce soft ii servesc părinții in aceasta perioada!