| Exilee a întrebat:

Ati incercat vreodata sa aflati mai multe informatii despre efectul fotoelectric extern?

In primul rand, as vrea sa va amintesc faptul ca efectul fotoelectric extern este fenomenul prin care radiatiile elctromagnetice de anumite frecvente (diferite) extrag electronii din metal. Totusi, nu am fi stiut acets lucru fara Hertz, care a facut prima observatie undeva pe la sfarsitul secolului al 19-lea. Ma rog, sper ca cunoasteti experimentul lui hertz, daca nu il cautati si pe net' ( unde teoria e de multe ori gresita).

Ati incercat vreodata sa faceti urmatorul experiment si anume sa luati un electroscop si o placa de zinc ( fiind incarcate ngativ) prin care sa se produca instantaneu a ambelor, la iluminarea cu arcul electric? MOmentan inca n-am reusit, dar putem concluziona ca lumina, lovind suprafata de zinc, ar extrage electroni din metal. Deci, existand un exces de sarcini negative, electronii sunt expulzati.

Dar daca electroscopul si placa de zinc sunt incarcate pozitiv? Atunci electronii scosi sunt recapturati de excessul de sarcini poztivi.
Dar nu numai, multe lucruri se pot rezolva pe cale experimentala, putem observa cum electronii sunt emisi cu viteza initiala, ajungand astfel la anod si chiar in absenta campului electric. Asta evident pe cale experimentala, daca mentinem asadar fluxul luminos, lungimea de unda a radiatiei si natura materialului din care a fost realizat catodul se mentin constanted. Si evident, daca tensiunea U nu se aplica intre catod si anod ( intre C(+) si A(-) ) E magnific? big grin

1 răspuns:
| Exilee explică:

Vai de mine cat de neatent am fost! Imi cer scuze, dar ati putea muta va rog intrebarea? AM facut o mare tampenie din pricina caldurii de afara.