Atitudinea morala este o consecinta a elevatiei intelectuale.Atunci cand ai principii sanatoase dupa care iti calauzesti viata,aceasta se vede prin modul tau de viata,prin vorbirea ta, prin atitudine, caracter.
Max.ai pus ghilimele sa-mi atragi atentia? Nu stiu daca este maxima ce am spus caci nici nu o pot nega din cauza ca nu stiu sigur din ce vremuri imemoriale mi-a venit si unde am citit.Am intrebat doar; cauza sau consecinta?
Maxim,asteapta pentru ca intrebarile de asta se pun cind au posibilitatea sa-si spuna parerea mai multi, sa existe dezbatere.
Nu, atitudinea morala este rezultanta EDUCATIEI si in special a celei numita: cei sapte ani de acasa. Ai sa observi nenumarati indivizi cu un inalt nivel intelectual dar total lipsiti de moralitate.
Harciog, in raportul cauza-efect nu exista consecinte, ci doar rezultatul cauzalitatii denumit efect! Consecinta cu toate ca se poate defini ca si efect este rezultatul unei actiuni! Exemplu : CAUZA : elevatie intelectuala - EFECTUL : atitudine morala
Maximus
Eu zic ca moralitatea provine de la empatie. De aceea in general nu ne place sa facem rau altora fara rost, ne punem in pielea lor si ne dam sema ca noua nu ne-ar place sa patim asa ceva. Empatia provine de la elevatia intelectuala, deci atitudinea morala eu zic ca este o consecinta a acesteia.
Nu neaparat. Morala vine din limitele pe care fiecare om si le impune. Exista multi oameni elevati d.p.d.v. intelectual, dar imorali intru totul. Iarasi exista si oameni mai putin elevati intelectual, dar care pun foarte mult accent pe latura morala. Dupa parerea mea, cele doua nu sunt neaparat intr-o relatie de cauzalitate.
Danut a zis cel mai bine. Sunt de acord.
Nu e nici cauza, nici efect. Nu prea au treaba cele doua. Intelectul iti asigura partea profesionala, iar moralitatea se leaga de partea spirituala. Chiar daca cele doua se pot intersecta la un anumit moment, nu cred ca au o asa de stransa legatura.
Seby90 întreabă: