| troleibuz a întrebat:

Aud adesea ca nu mai exista iubire adevarata sau ca nu se mai iubesc oamenii ca pe vremuri. La ce vremuri se refera toata lumea? Pana acum 100 de ani femeile erau proprietati. Erau maritate de parinti pentru averi. Cand a existat aceasta iubire despre care acum se vorbeste la trecut? Sau se refera la iubirea din poezii? Poezie inca se mai scrie. Parerea mea e ca oamenii se iubesc acum mai mult ca niciodata.

54 răspunsuri:
| wexceptional a răspuns:

Exista iubire adevarata numai cine nu crede in ea nu o vede e ca la Dumnezeu nu ai ce sa le faci daca sunt orbi trebuie sa le deschida cineva ochii pana nu iubesc nu afla cum e asta e. niste roboti controlati de joystick

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Corect frate. Noi in ziua de azi traim un privilegiu imens. Inainte nu exista conceptul de "întâlniri"/ "date", nu exista sa umblii din floare in floare, sa te desparti ca nu mai e ca la inceput. Pur si simplu nu exista ideea asta. Te casatoreai cu persoana de cea mai buna stare care te accepta, iar daca e si frumoasa si poate poate o placi esti extrem de norocos. Daca erai sarac erai sortit cu o fata saraca si asta era, punct. Daca erai foarte frumoasa ca fata erai ca o nestemata, poate seduceai un barbat bogat si ieseai din saracie. Acum asa ceva nu prea mai exista, mai sunt interese dar nici chiar asa. Mie nu imi aranjeaza tata sa ma casatoresc cu fata prietenului lui ca sa o ajut financiar sau ceva de genul. Suntem privilegiati.

| Wr3nch a răspuns:

Pentru ca lumea romanteaza trecutul ca de obicei. Pe vremea aia un divort insemna ca femeia ajungea in cel mai bun caz inapoi la parinti, daca o primeau. Asa ca lumea statea impreuna ''cu bine si cu rele'' strangea din dinti si aia era. Azi nu se mai face asta, si lumea plangea ca libertatea strica caselelaughing)

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Eu cred ca se refera la iubirea de aproapele.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Eu nu aud adesea aceasta expresie. Dar daca o o auzi, probabil ca mediul este de vina, colectivul. Ma refer mai mult la aceasta comparatie. Poate lumea zice ca acum nu mai este, dar nu prea specifica "ca pe vremuri" ci lasa asa in gol. Da, logica ar duce la o comparatie din trecut.


Legat de aspectul trecutului, acum 100 de ani, ai oarecum dreptate, in unele familii femeile erau neindreptatite, din pacate. Acum insa au devenit mult mai independente, chiar mai independente decat barbatii uneori. Toti sunt egali si asa si trebuie sa fie.


Si in trecut si acum a existat iubirea adevarata. Dar a existat si "iubirea" mai putin adevarata.



Ca raspuns la intrebare, probabil majoritatea persoanelor zic asta, pentru ca inainte nu era asa multa deschidere la cunoastere, nu se cunosteau decat cazurile din familie, prieteni, rude... nu era inernet si aceasta libertate la pareri si opinii. Acum insa, ca lumea vede multe cazuri, evident ca vin si multe discutii. Printre care si acestea despre iubire.


Sper ca am raspuns. Si da, oamenii se iubesc acum mai mult ca niciodata, s-au iubit mai mult ca niciodata si o sa se iubeasca mereu mai mult ca niciodata, asta tine de fiecare persoana in parte.

Numai bine! ^_^

| Mieeez666 a răspuns:

"nu mai exista iubire adevarata sau ca nu se mai iubesc oamenii ca pe vremuri"

Eu cred ca ei o baga pe asta ca o scuza pentru ca-s singuri.

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
Greșit. Noi reținem și ni se spune partea negativă a lucrurilor dar asta nu înseamnă că știm tot adevărul.
Dacă știm doar poveștile nefericite nu înseamnă că nu există și cele fericite. Pe atunci iubirea era la un cu totul alt nivel față de cum este acum. Pe atunci iubire însemna să faci tot ce poți pentru binele celuilalt, acum iubire înseamnă sex când vor amândoi.

| troleibuz explică (pentru h379m3973423):

''Pe atunci iubirea era la un cu totul alt nivel față de cum este acum.''

De unde stii? Poti sa argumentezi?

''acum iubire înseamnă sex când vor amândoi''
Si asta este o tragedie? Ca femeia poate spune da si ca nu este obligata sa faca sex si copii cu cine vor parintii? Asta e un mare progres.

| Mipasususuyamyamyam a răspuns (pentru h379m3973423):

Sex cand nu vor amandoi se numeste viol.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru h379m3973423):

Pai si iubire inainte insemna viol?

| Ofiintă a răspuns:

Cel mai probabil se inspiră din romanele de dragoste sau regiile acestora.
Le place să inflorească, să adauge efecte speciale trecutului sau să-l inlocuiască cu propria imaginație.
Persoanele cu mintea incuiată au impresia că doar lor le este greu, respectiv si ca viata reprezintă doar plăcere și romantism.

| Nemessys a răspuns:

Oamenii cauta scuze pentru faptul ca nu le merge bine in dragoste. Ce mare filosofie?

| CostinAlamariu a răspuns:

In primul rand nu, femeile nu erau proprietate acum 100 de ani. De fapt nu au fost proprietate de foarte mult, de la disparitia sclaviei in epoca antica.

In al doilea rand oamenii se iubeau, exista romantism, pana la urma Romeo si Julieta a fost scris prin 1500. Sau Cantarea Cantarilor din Biblie care este o oda de dragoste a unei fete indragostite, aceasta fiind scrisa cu mult inainte de Hristos.

Si imi spui ca oamenii se iubesc astazi. Hai serios? Rata divorturilor e incredibil de mare, probabil cea mai mare din istorie si continua sa creasca.

A iubi nu inseamna ce cred multi ca inseamna. A iubi inseamna a fi loial, a ierta greselile partenerului si asa mai departe. Iubirea adevarata e foarte mult sacrificiu.

| troleibuz explică (pentru CostinAlamariu):

Rata divorturilor ar fi fost mereu foarte mare daca nu ar fi fost o rusine sa divortezi pana acum 20 de ani.

Romeo si Julieta e fictiune. Stii macar ce se intampla in acea tragedie?

| NarcisIfrim a răspuns:

Iubirea din trecut, se refera ca oamenii nu se inselau asa des, femeia ramanea fidela barbatului si invers.Casniciile incepeau de la o varsta frageda si durau o viata.
Nu exista iubire pe interes.Ce faceau era de la 0, inceput de amandoi.Nu era parasit ca nu are masina, nu are casa. Faceau astea impreuna.
Arata-mi mie un exemplu de cuplu azi care face la fel.Au rabdarea si iubirea asta.
Media a scricat toate relatiile, media e de vina, se certau cei de pe vremuri ca de ce ai primit follw de la o fata sau se desparteau de la un ador?
Nu exista.Acum de prea mult bine si comoditate s-a ajuns, aici.

| troleibuz explică (pentru CostinAlamariu):

Daca oamenii pana acum 20 de ani au avut casnicii foarte lungi, nu inseamna ca au fost si fericiti sau ca se iubeau mai mult.

Bunicii mei au divortat in anii 2000. Ei nu mai erau impreuna de cel putin 10 ani. Dar erau foarte aspru judecati si barfiti in comunitate atunci cand spuneau ca nu se mai inteleg. Asa ca au tras-o ani de zile. S-au suportat pana nu au mai putut. Din fericire oamenii au inceput sa depaseasca gandirea asta de turma impusa de bisericosi.

''A iubi inseamna a fi loial, a ierta greselile partenerului si asa mai departe.''
Si asta vrei sa zici ca e ceva rar? Unde traiesti?

| T0T a răspuns:

Nu știu nici eu. Poezia nu e făcută de oricine. Însă adevărul e că pe atunci erau promovate poezii ceva mai frumoase. Acum sunt promovate versurile lui Abi.

| troleibuz explică (pentru T0T):

Eu nu cred ca a fost vreo perioada in istorie in care se citea poezie cum se asculta Abi acum.

| Drimmero a răspuns:

Dragostea e intre oameni, oamenii sunt aceeasi. Dragostea ori o ai, ori nu, iar interese au existat dintotdeauna. Ori ai noroc si dai de o dragoste frumoasa, ori ai mega ghinion si dai de ce nu trebuie, e o loterie, pana la urma nu alegi de cine iti place.

| T0T a răspuns (pentru troleibuz):

Cei care știau să citească sau care urmăreau spectacole nu urmăreau ceva asemănător lui Abi. Până și spectacolele pentru caterincă erau mai bine realizate. Poate există și excepții. Însă Abi nu este o excepție în vremurile noastre. Vrem să nu părem speciali (în sens negativ), însă cam suntem. Nicio perioadă nu a avut toate posibilitățile și activitățile noastre. E normal că toate astea au influențat și viața socială a omului. În mod negativ sau nu? Cred că e de dezbătut. Poate înainte oamenii aveau alte standarde, fără să fie promovate atâtea fotomodele și vedete și fără să ai acces la atâtea informații și să poți comunica cu atâtea persoane. Chiar dacă alegerile lor erau limitate, standardele lor erau, de asemenea, limitate. Iar omul se adaptează și depinde de el cum gestionează ceea ce deține sau are la dispoziție. E ca și cum e cu discuția: fericirea oamenilor săraci vs supărarea/depresia oamenilor bogați. Noi suntem cel mai important factor în propriile trăiri. Ne trăim propria realitate.

| Drimmero a răspuns (pentru T0T):

Zdreantooo, in seara asta ti-o dau, scar mar par. Abi ca Abi, dar toate poeziile de dragoste vorbesc de phutai, doar ca nu cu aceleasi cuvinte, insa mesajul e acelasi, numai ca unii au stiut sa faca arta din cuvintele alea, pe cand altii au prins la gusterii generatiei Z.

| T0T a răspuns (pentru Drimmero):

Erau și poezii de genul, dar nu erau cele populare.

| T0T a răspuns (pentru Drimmero):

Generația Z (cică a apărut și aia Alpha) este asaltată de informații. Ce fel de informații? Ușor de digerat pentru majoritate. Informația nu mai e filtrată după calitate. Atunci era greu să publici sau să faci public ceva. Și dacă ajungea public, trebuia să fie bun. Acum e foarte simplu să publici și să transmiți informație. Oricine o poate face. Iar la micii copii prind lucrurile astea, căci nivelul lor de maturitate, cunoaștere nu este atât de ridicat. Prind la început, cresc cu ele și rămân cu ele. În relații pot aplica aceleași principii.

| troleibuz explică (pentru NarcisIfrim):

''Nu era parasit ca nu are masina, nu are casa. Faceau astea impreuna.''

De unde ai informatia asta? Din literatura citita de mine barbatii nici nu puteau sa se apropie de insuratoare daca nu aveau avere.

| Drimmero a răspuns (pentru T0T):

Generatia Alpha? aia cine mai sunt?

Radem, glumim, dar du-te in ziua de azi la una la balcon si fa-i o serenada, du-te in seri diferite, in una ii reciti din Eminescu, Cartarescu, Stanescu et al, apoi in alta du-te si recita-i din Abi, sa vezi la care din ele iti deschide mai repede ferestrele, stiu ca tu esti si cu recitatul pe la balcoane si d-aia zic.

| troleibuz explică (pentru T0T):

Cei care stiau sa citeasca si urmareau spectacole pe vremuri nu erau oameni de rand. Din ce impresie mi-a lasat literatura veche citita de mine, bogatii aveau accesul la educatie si distractia saracului era birtul. Ca acum. Saracii baga la pacanele si asculta Abi. Cei instariti au afaceri si doctorate. Informatia e foarte accesibila. Dar in lipsa unui creier care sa te ajute sa navighezi prin ea nu te ajuta prea mult.

| troleibuz explică (pentru Drimmero):

Generatia Alpha sunt cei nascuti dupa 2010.

| NarcisIfrim a răspuns (pentru troleibuz):

Nu ma refer la sec 18, uite de exemplu parintii mei, de la 0 au pornit, nu aveau nimic.
Si sunt multe cazuri de genul, bunicii mei la fel..nu trebuie neaparat din literatura.

| Catrice a răspuns (pentru troleibuz):

Literatura,da' povesti de la persoane reale când? laughing

| T0T a răspuns (pentru Drimmero):

Asta zic și eu. Nu ne trebuie multe raționamente ca să vedem rezultatul.