| Andrei200202 a întrebat:

Auto distrugerea unei civilizații "avansate" cum am fi noi este inevitabilă?
Dacă ar mai exista civilizații asemănătoare cu cea a noastră oare au aceleași probleme ca ale noastre?
Ma refer la invidie/ură/rasism/aroganță/indiferenta/razbubare șamd.
Credeți că in timp "aceste probleme" vor disparea, adică vom ajunge sa fim mai înțelepți?

Răspuns Câştigător
| Teffan a răspuns:

Toate problemele din lume(invidie,ura,aroganta,indiferenta,lacomie,lasitate,lenevie, confort), vor disparea odata cu aceasta civilizatie.
Si da, ne vom autodistruge, mai devreme sau mai tarziu.Cu cat mai repede, cu atat mai bine.
In acel punct 0, tot ceea ce am construit pana acum va fi dat uitarii,iar umanitatea se va reintoarce la normalitate:o lume fara orase si consumerism,bazata pe legile naturii(inclusiv pe segregationismul biologic).
Bineinteles,uratenia din oameni este de cand lumea. Diferenta este ca,intr-o lume fara civilizatie, toata degeneratia si toxicitatea se va pedepsi cu moartea. Fara retinere si fara mila.
Sper intr-o astfel de lume.
Este destul de realizabila, mai mult sau mai putin.Un cataclism natural de proportii sau epuizarea resurselor planetei(in special petrol-care tine in viata aceasta civilizatie), ar duce la aceasta utopie(considerata distopie, de unii).

7 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Citeste Biblia daca vrei sa afli.

| StrongHeart a răspuns:

Tocmai aia e,ca mai avem mult pana sa ajungem o civilizatie avansata,cel putin daca vorbim de tara noastra. Daca vorbim la nivel global,la fel zic eu,mai avem mult pana ajungem o civilizatie 'avansata'.
Cei mai mari ganditori care au existat spun ca majoritatea problemelor noastre,precum ce ai zis (ura,rasism, ignoranta, indiferenta, razbunare) provin din faptul ca nu putem sau nu vrem sa ne controlam dorintele.
Fiecare poate sa devina mai intelept, in timp.
La 20 de ani gandesti intr-un fel, la 30 in altfel si tot asa.Sunt exceptii, unii gandesc la 50 de ani ca un copil pentru ca desi au imbatranit fizic, nu au evoluat pe plan spiritual, psihic, social.
In timp, se vor schimba mentalitatile.Fiecare generatie are rolul ei si mai mult ca sigur cei ce vor veni dupa noi, vor avea o intelegere mai vasta asupra universului in general si a tot ce exista.
Gandeste-te putin, nici nu au trecut o suta de ani de la marile dezastre provocate de razboaie.Aceste probleme nu vor disparea pur si simplu dar poate se vor diminua.In urma razboaielor oamenii,publicul larg a constatat ca lipsa tolerantei transforma o societate normala intr-una bolnava.
Solutia este toleranta,eu imi vad de treaba mea,tu de a ta, nu este problema mea cum iti traiesti tu viata, ce credinte si filozofii de viata ai, atata timp cat nu cauzezi suferinta altora, esti liber sa faci ce vrei.

| sopranaCadaverica a răspuns:

Nu exista asa ceva. Cand zici colectivitate, popor, nu exista intelepciune...
Vezi in ce fel a fost scrisa istoria lumii dupa anul 1 d.hr. si vei intelege de ce. Un colectiv este intotdeauna condus de elitisti (o mana de oameni), iar fortele din spatele acestora care orchestreaza totul sunt inca si mai putine. Nu degeaba exista state slabe si state puternice. Mari puteri si ...restul. De cele mai multe ori, mai ales in perioada moderna, as zice dupa secolul 19, cu precadere in 20, s-a pus in practica la scara larga manipularea subtila prin tot felul de mijloace precum presa, publicitatea, iar cunoasterea fina a comportamentului, a psihicului uman a facut posibil ''progresul'' din ziua de azi pe care il traim si il simtim, fapt ce ne da impresia ca totul a fost cu voia noastra pura, prin democratie. Ei bine, dorinta ta, vointa ta poate fi ''modelata'' foarte simplu fara sa iti dai seama daca nu cunosti putina psihologie/sociologie, mecanisme indispensabile in demersul pe care l-am descris.
Instinctul de autodistrugere este inerent la om. Si asta au spus-o cunoscatorii psihicului uman (Freud de exemplu), nu eu. Asadar, nu cred ca omenirea va avea un viitor pozitiv.
Ce ai scris mai sus - invidia, ura, aroganta, indiferenta, razbunarea etc. sunt instincte ale firii umane, ele nu pot fi cizelate in totalitate de fiecare persoana, ca asta ar insemna sa devenim sfinti si n-ar mai exista probleme in lume. Prin educatie si cultivarea bunului simt, a empatiei, a respectului, indivizii ar avea o sansa, ar putea invata sa lupte, sa isi foloseasca instinctul de supravietuire pentru a putea distinge adevaratul bine de un bine putin cam ''rau''. Sau un ''semi-bine''. laughing Practic, sa cunoasca ceea ce ii va oferi viitorul, pentru ca omul sclipitor nu are si nici nu va avea putere de decizie in fata elitei.

| oz_1736 a răspuns:

Suntem violenti si razbunatori de pe timpul cand au luat ființa animalele vertebrate. Fara violenta nu transmiteai genele mai departe si nu aveai teritoriu de vanatoare

| Saiko10 a răspuns:

Multe civilizatii as zice ca au fost autodistruse din diverse motive, dar la fel multe au reusit sa evolueze mai mult, noi sa speram ca vom fii din cei din a doua varianta, eu personal cred ca vom continua sa evoluam.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Lumea se degradează tot mai mult,din multe puncte de vedere: mental, emoțional, fizic, moral spiritual, social ...etc. Viitorul apropiat e tot mai sumbru, dar nu pentru toți...

| TOFFIXman a răspuns:

Oamenii au trecut (in mod uimitor) de multe boli, fenomene, dezastre naturale. Disparitia oamenilor este putin probabila. Acele probleme nu vor disparea deoarece unii sunt mai capabili decat altii si, din acest motiv, vor fi mai apreciati si asa se naste invidia, ura. In urmatorul secol nu cred ca nivelul de trai se va schimba dramatic, desi schimbarile climatice si diferentele de temperatura sunt prea mari. Fie-ne mila de nepotii nostri.