anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Auzim tot timpul sintagma "bataia e rupta din rai". In legatura cu aceasta sintagma as avea cateva intrebari:
1. Dumnezeu promoveaza violenta, sau este doar scuza oamenilor de a promova educarea cu ajutorul violentei?
2. Promovand aceasta sintagma nu promovam totodata si frica?
3. Vi se pare normal sa ne folosim de aceasta sintagma pentru a ne educa copiii?
4. "Violenţa este ultimul refugiu al incompetenţei". Isaac Asimov. Ce parere aveti despre acesta "definitie" data violentei?

Răspuns Câştigător
| M25M a răspuns:

1. Vezi Levitecul si Deuteronomul, vei gasi instigare la violenta.
2. Frica intr-o credinta este necesara, majoritatea credintelor se nasc din frica.
3. Nu.
4. Nu in totalitate, sunt momente cand violenta este buna, necesara.

Ca o mica concluzie, noi suntem animale pana la urma, ce-i drept mai ratioanle teoretic dar asta nu schimba faptul ca suntem animale iar violenta este o trasatura a noastra, mostenita este in fondul nostru, important este daca alegem sau nu sa fim violenti.

17 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| agentul007 a răspuns:

E doar o simpla zicala, nu stiu de ce te strufoci atata. laughing

| cflorin11 a răspuns:

Tendinta omului in general este de a face rau

| ღSคภ๔яค a răspuns:

Pai 1-este o scuza pentru oameni de a oferi educatie (depinde de felul copiilor)..adica de firea lor pe unii numai asa ii poti educa
2-Da promovam si frica dar era o chestie (sa-ti fie frica numai de Dumnezeu)..acum fiecare cu fricile luixD
3-Pai nu normal, cunosc copii care sunt abtuti bine de aprintii lor din cauza comportamentului, dar pur si simplu ei o fac again and again. exista si alte metode (pedeapsa, fara net, fara iesit afara..etc)
4-Pai multi odata ce suntem loviti o dam mai departe. iisus era lovit si palmuit iar el, intorcea si celalalt obraz acceptand batjocura celorlalti.Acum pur si simplu ai primit o palma tu dai inapoi un pumnY_Y...

| BuRrRN a răspuns:

Parerea mea thinking este ca Dumnezeu nu promoveaza violenta, da stii..., in lumea din ziua de astazi, sunt multi copii care le raspund obraznic parintilor, sunt nesimtiti, si de aceea mai trebuie sa le mai dai din cand in cand o palma. altfel nu se invata minte. La punctul 2, pai de exemplu un baiat le raspunde parintilor obraznic iar acestia il lovesc, fii sigur ca a 2 oara acel baiat nu va mai raspunde obraznic. de ce? din cauza fricii de a nu mai primii inca o palma.
3.Nu mi se pare normal, dar daca cu vorba buna nu merge, alta solutie nu este... funda?

| anonimname a răspuns:

1. nu e asta... proverbul asta ( ca de acum e proverb, doar ca unul prost ) e cam de pe vremea lui I. Creanga si era doar pentru ca sa sperie copi obraznici nu are nicio legatura cu Dumnezeu
2. nu neaprata depinde de inteligenta fiecarui copil
3. nu e prea cruda mai ales pentru copii mici
4 nu prea stiu ce sa zic

| xJustJuss a răspuns:

Cam ai dreptate.Dar Biblia nu se interpreteaza.In fine, Asta e Romania.

| WR104 a răspuns:

Isaac are dreptate dar vorba ''bataia e rupta din rai'' nu inseamna nimic si nu se refera la raiul lui Dumnezu.

| IepureleCuLopată a răspuns:

Bătaia e ruptă din rai.

Această sintagmă evidențiază faptul că bătaia, deseori îi cumințesc pe cei mici ( pe copii ), aducându-i înapoi pe ^calea cea bună^. În rai intră doar oameni buni, credincioși.

Cineva mi-a citat ceva din Biblie, am să încerc să reproduc.

^ Nu lăsa varga din mână când urmașul e devine neascultător. ^

| TheStory a răspuns:

1.E doar o scuza pe care o folosesc parinti nervosi.
2.Ba da, asa e mereu, violenta naste frica.
3.Nu e normal, dar unora li se pare esential.
4.Pai de exemplu: Tu ajuti pe cineva sa faca ceva, el greseste si tot tu ajungi sa fii cel batut.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

1.Dumnezeu nu are nici un fel de legatura cu sintagma respectiva. Faptul ca apare cuvantul "rai", vrea sa sugereze ca pentru a ajunge un om implinit, cei care te educa pot folosi si bataia, daca nu intelegi altfel.Asa judecau majoritatea oamenilor in timpuri trecute, si asa poate ai fi judecat si tu atunci.
2.In conditiile socio-culturale de azi, promovarea unei astfel de metode educative, este caduca, situindu-se la periferia societatii.
3.Raspunsul il gasesti in precedentele
4.Foarte corect.Eu l-as completa cu:sau manifestarea unui dezechilibru psihic.

| robijam a răspuns:

1 - E o scuza a oamenilor.
2 - Ba da se promoveaza frica.
3 - Nu nu e normal.
3 - Adevarat! De ce copii din familii cu parinti "prosti" sunt agresivi in cele mai multe cazuri =? Deoarece a fost folosita violenta pe ei.

| dasdsad a răspuns:

1. Dumnezeu nu promoveaza violenta, noi suntem cei inceti la minte si gasim in bataie o cale usoara de a rezolva probleme.
2. ba da.
3. Nu, din contra, copiii pot suferi traumatisme fizice si psihice in urma bataiilor.
4. Este adevarat, adica numai un incompetent care nu stie ce sa faca gaseste rezolvare in bataie.

| Woodenpints91 a răspuns:

Violenţa este bună, în unele cazuri.
Dacă o foloseşti ca să impui teamă şi respect, eşti retardat.
Dacă o foloseşti să-i pui pe alţii la punct, care ţi-au făcut sau vor să-ţi facă rău, în loc de a întoarce şi celălat obraz, atunci e ok.
Violenţa merită folosită, dar cu cap.

| lolium a răspuns:

Bataia nu e deloc rupta din rai, dimpotriva, o persoana agresata fizic e distrusa din punct de vedere emotional. Copilul poate invata sa-si respecte parintii doar daca e tratat si el cu acelasi respect.

| Kyou a răspuns:

1 Nu asta este cuvantul Lui Dumnezeu, dupa parerea mea El ne spune sa ne iubim semenii, sa-i intelegem, sa fim rabdatori cu ei etc. In niciun caz sa-i agresam doar ca sa ne simtim mai bine sau asa ceva.

2 Ba da. Chestia aia,, Sa-mi stii de frica '' sau,, Ma respecti doar daca te temi de mine ''

3 Categoric nu! Ce exemplu e asta pentru un copil? Daca un copil este agresat, va agresa si el la randul sau.

4 Mi se pare corecta. Doar cei care nu sunt destul de inteligenti incat sa gaseasca soltuii rationale de lunga durata recurg la violenta.

| Filipescu_Robert_1995 a răspuns:

O prostie. Violenta naste violenta. Dumnezeu este iubire, iubirea creează, frica si violenta dezbină.
Pe unii dintre noi, parintii nostri ne-au facut din iubire si dorinta de a darui, nu din instincte animalice. Violenta nu educa ci impune un anumit fel de control bazat pe manipulare sau dominare. Daca vrei ca copilul tau sa creasca si sa se dezvolte armonios iubestel invatal sa il caute si sa il iubeasca pe Dumnezeu.