"Alege-ti doar o varianta, nimic intre cele doua"pai Categoric, varianta 2.
"Comunismul" romanesc l-am experimentat deja.Pe vremea lui Ceasca eram copil. Aveam la bunici cai. Poate cea mai mare victorie sufleteasca a fost sa calaresc in viteza, sa galopez cu calul meu in camp.Asta mi-a dat gustul libertatii: aveam haturile-n maini, puteam decide incotro o iau.In rest,in comunism toate deciziile le luau altii.Ei hotarau cati copii sa faca parintii mei,cate camere sa ne repartizeze,cat si ce sa mancam,ce filme avem voie sa vedem si ce sa citim,ce haine sa purtam,cum sa ne tundem, la ce ora sa ne lumineze casa si la ce ora sa intrerupa curentul, ce avem voie sa cantam si ce nu.Cumplit!
In "democratia" noastra, asa neispravita cum e ea, macar am putere de decizie.Nu vreau breaking news cu Moni&Iri? pot schimba programul; am frisoane cand imi vin facturile? fac pe dracu-n patru si-mi pun pe casa panouri solare; nu-mi plac serviciile celor de pe Litoralul romanesc? muncesc pe branci si-mi fac unde vreau concediu.Si daca nu-mi convine nimic,imi fac bagajul si plec nene(dar nu e cazul,mie-mi place branza romaneasca si lubenita,etc).E drept ca nu mai am caii de pe vremea lui Ceasca, nu prea mai creste lumea cai, dar mi-am cumparat o masina la care nici in vis n-as fi sperat pe vremea comunistilor si gonesc acum cu ea.Chiar azi am ridicat un fluturas lipit pe parbriz, care ma invita la un salon de masaj erotic.Erau trecute si oferte pe biletel, daca este ziua clientului se fac reduceri substantiale! Pai vezi ce faina e democratia? am fi avut parte de astea intorcandu-ne la comunism?
Vorbarie multa dar si nestiinta de asemenea. In lume inca nu a existat o societate comunista ci pseudoproletara condusa si exploatata prin reprezentanti. Comunismul este societatea ideala, este o utopie. Democratie nu poate exista in tara noastra din cauza formatului de cultura si religie a neamului nostru. Democratia poate exista doar intr-o cultura ce are la baza o educatie biblica cu respect fundamental pentru cele scrise in Biblie si in special poruncile lui Dumnezeu (ca exemplu este societatea americana, tari ca Olanda, Elvetia, Suedia, Germania, Anglia, tarile din vestul nostru). In general, democratia nu poate exista in tari panslavice (vorbim de Europa), mahomedane sau culturi pseudofantastice ca cele din Asia (hinduism, brahmanism, budism, taoism, etc.). In aceste tari poate exista doar o caricatura a uneia dintre cele doua forme de organizare mascand ori o societate democrato - fanariota (ca la noi) ori ceva comunism (ca la chinezi).
Indiscutabil democratie. Dar sa nu confundati ce se intampla astazi in Romania cu ceea ce presupune democratia.
Atata timp cat oamenii sunt adusi cu autocarul la mitinguri sa aplaude si se mai fac si repetitii pentru asta, elevii sunt dusi la diferite festivitati sau comemorari ale unor evenimente pe care nici macar nu le cunosc sau dusi la adunat gunoaie din paduri pentru ca "da bine sa fii ecologist", presa care nu lauda puterea este mereu acuzata de tot felul de minunatii si amendata constant de CNA, oameni politici sunt santajati cu dosare, se intercepteaza telefoanele tuturor, de la oameni de rand la inalti demnitari, iar pe deasupra stenogramele apar selectiv si in presa, pentru a ocupa cea mai amarata functie publica trebuie sa fii membru de partid sau macar sustinut de un partid (contra cost, bineinteles), se fura voturi in Parlament, acelasi premier este repus in functie dupa ce a fost destituit de Parlament, ba mai mult, ramane la putere fara a primi un amarat de vot de incredere. Exemplele pot continua la nesfarsit, m-am si saturat sa le tot amintesc, pana si intrebarea ta este una de tip comunist, din moment ce ne-ai oferit doar doua variante si ne-ai interzis sa alegem altceva .
În teorie, comunismul, cu economia planificată şi toate cele este excelent. Însă a fost foarte prost pus în practică de către cei care l-au înfiinţat. Democraţia...e cam aiurea să fii condus de un popor care habar n-are pe ce lume trăieşte, nu?
Ideea e că fiecare are minusuri şi plusuri. Totuşi, mulţi nu au cele mai plăcute amintiri din perioada comunistă, deci mai tragem un loz la democraţie şi sperăm ca românul să se deştepte odată...
Va ganditi la comunism ca la epoca de piatra.Si cand te gandesti ai nabii chinezi ce tehnologizati sunt si ca totusi sunt comunisti...habar nu aveti de ce nu era curent.
Eu as vrea o utopie Costi, as vrea sa nu fie coruptie.
3. Vlad Tepes. Si ar fi bine in2, dar din 1 as imprumuta cate ceva. E absurd sa spui nimic intre cele doua, pentru ca sunt insuficiente. Cum a fost mai demult la vot intre Vadim si Iliescu. Alege. Cand de fapt nu ai de ales. Deci daca nu ai de ales inseamna ca mai trebuie ceva.
Optez pentru Democratie desi momentan in lume nu prea exista asa ceva in schimb exista Capitalism mascat sub numele de Democratie.
Aleg Democratie deoarece singurul progres pe care il poate face omenirea este cel in care fiecare individ isi atinge scopul macar partial, in Comunism avem un sistem ce in general promoveaza o singura idee o idee dictata fie de un partid sau de un dictator, idee ce este promovata de cele mai multe ori orbeste, idee ce este ridicata la nivel de religie!
Eu sunt absolut pentru democratie, doar pentru ca sunt o fire care nu poate sa-si tina gura.
Comunism in nici un caz, nu cred ca vrem vremurile lui ceasca:d.Sa zboare marinarul si piticania, sa fie altii capabili, democratie sa fie dar mai mult export si mai putin import.SI MAI PUTINE HOTII!
Buna
Dupa revolutie, totii oamenii au strigat in gura mare "Libertate", fara a sti ce inseamna cuvantul acesta.
Ei l-au interpretat ca "a face ceea ce vreau". Insa aceasta conceptie este total eronata. Libertatea presupune responsabilitate si dovedirea maturitatii.
Democratia este o forma de conducere buna, dar inteleasa gresit.De la conceptia oameniilor a pornit totul: nu mai stim sa respectam (ceea ce din punctul meu de vedere este foarte important), sa apreciem si sa recunoastem meritele altora.
Oamenii au incercat sa faca totul opus comunismului; daca un lucru era interzis, acela a prins contur in democratie.
De exemplu toti stim ca dreptul omului la exprimarea opiniei in sistemul totalitar era interzis.Astazi toata lumea vorbeste, insa nimeni nu m-ai asculta.
In comunism, terenurile agricole apartineau statului, in democratie, oamenii si le-au revendicat, insa majoritatea au devenit ruine, astfel ca aproximativ o treime din terenurile agricole din Romania sunt nelucrate.
In democratie beneficiem si de globalizare, ceea ce ne creaza conditii de viata mult mai confortabile, insa toate lucrurile au un dublu tais. Spre exemplu copiii din ziua de azi se transforma in roboti; daca pui 2 copii fata in fata sa se joaca, cel mai probabil vor incepe sa se bata.
Si lista poate continua la nesfarsit daca stam sa analizam viata comunista si schimbarea acesteia prin democratie.
Poate daca am fi stiut ce anume sa pastram din comunism si ce sa imbunatatim, societatea ar fi fost mult mai infloritoare.
Pa pa.
Sincer,prefer sa fie la fel decat camunism! acum suntem in era tehnologiei moderne si nu stiu cum ar reusi oamenii sa traiasca fara curent de exemplu! Mai bine asa.mai dai in cap cuiva,mai furi ceva,si supravietuiest,oricum nu prea iti face nimeni nimic! ciudat exemplu, stiu Dar mai bine asa, cum e acum!
Asi opta pentru niciuna. Forma de organizare si conducere nu schimba o societate(dupa parerea mea). Tot ce trebuie schimbat, sunt cei care alcatuiesc acest intreg ce pare ca se clatina(adica NOI). Nici comunismul nu ar aduce buna-stare, si, nici democratia,(din cate se vede) nu o poate mentine. Asi opta pentru EDUCATIE care se poate cuprinde in orice forma de guvernamant. Un popor educat, are mai multe motive de multumire, decat de revolta, pentru ca isi creeaza singur conditiile bune de dezvoltare sociala.
Inapoi la comunism.de ce? o societate in care muncea toata lumea.sloganul era nici paine fara munca nici munca fara paine.lipsa furtisaguri si coruptie minima. tineretul era supravegheat, indrumat, implicat si stimulat in toate activitatile, in societate.banuiesc,ca vom fi atat de intelepti sa nu repetam greselile epocii comuniste dinainte de 89. aveam o economie,o agricultura,cercetare, armata, si toate chiar functionau.si functionau foarte bine.nu aveau a se teme nimeni de nimic decat cei care de mult ce le placea munca,fugeau afara sau complotau in tara impotriva propriilor concetateni, iar cand au reusit, uitati-va ce au facut; iti dau lacrimile de ceia ce vezi in tara asta ca se intampla.e jale.ar mai fi multe de spus cei care au trait atunci si au ajutat la constructia tarii stie despre ce vorbesc.si ce tara aveam.acum e doar o umbra.
bamse întreabă:
lupu123puma789 întreabă: