Nu ar exista viata. Muzica exista in scopul reproducerii, dansul la fel, pictura la fel, posibil si arhitectura (am vazut un filmulet cu un pestisor care construieste ceva pe fundul apei pentru a cuceri o femela), daca ne-am fi inmultit asexuat, niciunul din lucrurile astea n-ar fi existat.
Putem oarecum să le controlăm, de aia putem fi considerați oameni, ființe raționale, dar nu putem să facem ca acestea să dispară de tot iar ăsta chiar nu e un lucru rău.
Nu, dar poti inventa povesti si sa numesti instinctele ratiune. Totul e instinct primar, cauta motivatia alegerilor/actiunilor tale si o sa intelegi ce zic.
O spui de parca instinctele primare ar fi ceva rau. Instinctele primare au un rol foarte clar si important: supravietuirea speciei.
De ce ai vrea sa elimini aceste instincte care exista pentru a ne tine in viata?
Vrei sa elimini instinctul matern? Instinctul de conservare? Instinctul de reproducere? Instinctul de a ne hrani? Pentru ca toate astea sunt instincte primare.
Doar cel sexual si sentimentele as vrea sa le elimim
La baza "instinctului sexual" pe care am avea motive sa-l eliminam (sau diminuam, sau tinem i sah, dupa gust) sta un mecanism si mai puternic, cel al rasplatii (https://en.wikipedia.org/wiki/Reward_system ). In spatele lui sta insasi forta vietii, general vorbind. Dar exista metode de a ne reprograma. Cum spuneam, un ritual repetat devine o obisnuinta puternica.
In privninta eliminarii sentimentelor, probabil ca doresti temperarea lor. Daca le elimini e ca si cum ai vrea sa conduci o masina cu rezervorul gol.
Exista conflictul, nazuinta si dilema asta de cand omul a fost ginditor. Curentele filosofice ba au proclamat corpul si sentimentele (sau reflexele, nevoile) ca pe o inchisoare a spiritului ba le-au ridicat in slavi si au judecat aspru ratiunea.
In epoca moderna, in parte si datorita unei mult mai bune intelegeri a mecanismelor biologice si a functionarii creierului, se tinde spre un echilibru. Avem nevoie de toate, nimic nu poate fi extirpat, lobotomizat. Dar trebuie sa invatam sa le tinem in friu. Asta si facem, de la nastere. In alte vremuri se chema educatie, autocontrol.
Cred ca ne da curaj in procesul acesta daca citim ceva filosofie si cunostinte legate de functionarea creierului, a relatiei dintre constient si subconstient. Poate ca succesul nostru personal e cand ajungem sa facem o poveste relativ frumoasa din ele in loc sa vedem doar conflicte.
Sentimentele nu e bine să le elimini, majoritatea deciziilor depind de sentimente eliminându-le devii aș spune individualist și e rău. Nu vezi că deja fugim unii de alții? Să nu mai simți bucurie, încredere e urât crede-ma așa sunt mulți criminali, nu au sentimente.
Cel sexual îl poți elimina astfel : ai nevoie de un hobby ca sport, artă, care îți ocupă timpul și te menține concentrat asupra sarcinii tale, în al doilea rând ai nevoie de comunicare reală (face to face) prieteni adevărați și de încrededere și cercuri sociale pe diferite domenii/interese și pe lângă acestea mai există și alimente de reducere a libidoului adică a instinctului sexual masculin, de asemenea și unele medicamente pot face același lucru.
Dacă vrei ne putem ruga la Dumnezeu împreună pentru a-ți putea controla instictele sexuale, funcționează mai bine când sunt mai multe persoane o spun din proprie experiență.
Dacă ești nelămurit de sfatul meu îți pot spune și de ce este așa cu comunicarea, încrederea și concentrarea.
Ma tem ca lucrurile nu decurg chiar asa cum suna intrebarea.
Ratiunea "stie", dar ea insasi nu are intotdeauna putere sa lupte cu "instinctele". Probabil, in ajutorul ei trebuie luat cel putin doua lucruri.
Pe de o parte, ratiunea poate sa imputerniceasca alte instincte (cel social) sa supravegheze si inhibe instinctele nedorite (pe care le numim aici "primare").
Ratiunea trebuie sa mai faca apel la forta obisnuintei. Un lucru exersat devine "instinct".
Handicapul ratiunii este amplasarea ei la virful aisbergului constiintei noastre. Nu i se da voie sa vada nimic inauntru sau mai bine zis nu are cu ce. "Inauntru" este subconstientul care e un complex de supercomputere cuplat la toate simturile si care proceseaza informatie la viteza de 40 MB pe secunda dupa care, la interval de jumatate de secunda ne-o trimite daca e cazul in partea constienta. Ca ratiunea sa invinga trebuie sa lupte cu un inamic care intotdeauna e plasat dupa colt.
Intr-un fel sau altul, in practica tocmai asta se reuseste. Dar este ca si cum educatia primita constient se stratifica succesiv in subconstient pana cand ajungem la un nivel acceptabil. Nu mai bagam mina pe furis in buzunarul cuiva, nu mai sarim la bataie.
P.S. Culmea coincidentei este ca tocmai astazi un ziar din strainatate publica un articol de fond cu titlul "Sa tinem partea de reptila a creierului nostru in sah!".
Da cu siguranță putem face ce ne dorim, dar această voință se naște ca urmare a unei dorințe puternice sau unor evenimente cu impact major asupra vieții noastre.
Crearea unui eu mai bun doar din simple cuvinte, sfaturi, are de obicei ca rezultat eșecul, iar unele întâmplări au capacitatea de a declanșa schimbări asupra rațiunii și întregii noastre ființe.
P.S: "Omul potrivit la locul potrivit"
Depinde la ce instincte te referi. Daca ma lovesc cu degetu de dulap primul insinct e sa injur, daca ti vine in fata o minge, pui mana...sau asta i reflex:')Daca ramanem 5 persoane pe o insula in 2 luni ne mancam intre noi...deci nu, nu cred