Toti copiii se nasc cu ochii albastrii fiindca le lipseste melanina. La unii copii ochii se inchid la culoare imediat dupa nastere, latora li se schimba culoarea dupa o perioada mai indelungata. Eu de exemplu cand eram mic aveam ochii de o culoare verde deschisa, dupa 18 ani au inceput sa se inchida la culoare si acum ii am caprui.
Cineva spune ca nu stiu ce cercetatoare a expliat bla bla culoarea la ochi si la par piele, melanina bla bla.Aia a e xplicat probabil,dar mai trebuie sa si pricepi ce explica cineva .
Culoarea la ochi este intr-adevar conditionata de cantitatea de melanina ce o produce fiecare individ la nivelul irusului in cazul nostru, dar nu asta face ca noi sa vedem culorile asa, ci lumina.
Persoanele care au melanina foarte putina sau deloc au ochii albastri, dar nu de la melanina asa cum cred unia ci datorita luminii, care nu mai este absorbita si este refletata, ceva de genul asta e cu culoarea, nu mai stiu exact dar ceva de genul asta.Noi vedem cerul cum? Albastru, dar are cerul culoare? nu are dar il vedem asa datorita luminii reflectate prin atmosfera Pamantului. Exact asta se intampla si cu ochii albastri si alte culori.Lumina este cea care ne arata o culoare, in ochii nostri exista pigment de culoare maron inchis si rosu atat, iar astia in contact cu lumina da diferite culor vizibile, astea ce le vedem noi.
In legatura cu ce intrebi tu, asa este, organismul ajunge la o productia maxima de pigment la o anumita varsta, deci cand esti mic poti avea ce spui tu de persoana respectiva.De la culoarea albastra la verde e un pas f mic, adica sunt necesare contitati f mici de melanina.
Daca ar fi fost negrii acum si cand era mica iavea albastri, nu stiu daca e chiar asa
Orice organismul, mai ales cand este mic, nu este definitiv, tu cand esti mic ai statura cum? Mica, asta nu inseamna ca trebuie sa ramai asa la 20 de cm ca la nastere exact la fel se intampla cu toate in organism toate cresc, atat ca organe cat si ca secretii, cantitativ etc.
Cu cat ai o cantitate mai mare de melanina cu atat lumina este reflectata mai putin, este absorbita de acel pigment si vedem o culoare inchisa.E ca si cum te uiti seara la ceva negru ce vezi?
Am vazut aici cineva aduce un link ca nu stiu cercetatoarea aia a zis a dres.Aia a zis ceva dar romanii traduc din pacate altceva ca asa e la romani.
Chiar am intrat pe un website medical romanesc si numa balarii au tradus aia,ca nu romanii cerceteaza ceva,noi doara luam de la alatii, luam ce altii au cercetat, dar macar sa luam corect nu balarii.
Dar ce scrie pe sitele ala medical romanesc.
Scriu medicii, culoare la par la ochi si la piele este data de pigmentu ala melanina.Dar la ochi o da de gard rau de tot
Zic ei la oamenii cu ochii albastri lipseste melanina, corect pana aici, dar ca ochiul sau nu stiu ce anume din ochi este albastru la culoare si vedem ala zic ei te doare mintea. Uite ce naspa ca am inchis ca iti aratam balariile scrise de romani, de medici romani nu de unu altul pe net.Deci ochiu fara melanina sau cu f putina apare ca un tesut albicios de la colagen,acel tesut albicios reflecta lumina la greu,lumina tracand prin atmosfera ochiului care este chestia aia apoasa cum ii zice cornee,cristalin si ce mai e acolo,toate astea actioneaza ca si atmosfera in cazul Pamantului,atmosfera care ne arata noua o culoare,dar practic nu exista acea culoare ca pigment.
Deci romanii traduc exact in gura de pe la americani,ca in ziua de azi numai aia se mai ocupa de cercetat ceva,restul lumii s-a dus dracu de rapa, chiar si Anglia, Franta, Germania, ei acum se ocupa de suflete, de emigranti de alte rahaturi .
Dar cel putin daca traduci ceva fa-o cum treb.Auzi la romanii medici,in lispa melaninei vedem culoarea tesutului din ochi care este albastra asta da
Chiar si Loner Wolf care a bagat link-ul ala copiat zice de lumina la urma culoarea depinde de lumina, daca e mai multa mai putina lumina.
Deci cam asa sta treaba cu ochiul si culorile, ce zic aici este luat tot de la americani dar am luat corect doara ca am adaptat eu, am dat exemplu cu atmostefa cu cerul, cum vedem, ca omu sa inteleaga mai bine.
Mai pe scurt culoarea ochilor tine de fizica,de lumina ce trece prin anumite medii,lumina care este reflectata apoi functie de acel mediu, mai multa sau mai putina.
Deci sa intelegi exact cine si de ce vedem asa culorile trebuie sa stii despre lumina, ce frecvente, care sunt absorbite, care sunt reflectate, ce culoare are fiecare frecventa bla bla.
"Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care bebeluşii se nasc cu ochii albaştri iar la distanţă de câţiva ani culoarea ochilor se schimbă în căprui sau verde?
Răspunsul vine din partea medicului oftalmolog Norman Saffra: "Totul are legătură cu nivelul de melanină din organism, un pigment care, cu cât se regăseşte în cantităţi mai mari, cu atât culoarea ochilor, a părului şi a pielii este mai închisă.
La naştere, melanina din jurul ochilor este moştenită prin intermediul a trei gene – EYCL1, EYCL2 şi EYCL3 - prezentă în cantităţi foarte scăzute, motiv pentru care majoritatea copiilor caucazieni se nasc cu ochii albaştri, blonzi şi cu pielea foarte deschisă.
Pe parcursul vieţii, nivelul de melanină este în continuă creştere iar culoarea ochilor este definitivă abia în jurul vârstei de doi ani. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul nuanţei părului şi a tenului. Procesul de producere a melaninei se opreşte în jurul vârstei de 30 de ani, motiv pentru care părul începe să încărunţească.
Foarte interesant este faptul că abia în urmă cu 10.000 de ani a apărut primul om cu ochi albaştri, până la momentul respectiv toţi oamenii având ochii căprui. Acest lucru a fost posibil, spun cercetătorii, datorită unei mutaţii care a afectat gena numită OCA2, implicată în producerea melaninei, limitându-i acţiunea, adică „diluând" practic culoarea irisului."
Dupa cum se spune in randurile de mai sus, nivelul melaninei poate afecta culoarea ochilor, bine, cel putin asta este la bebelusi, acum, cel mai probabil in cazul ei s-a mai modificat in timp nivelul melaninei din corp, astfel, incet cu incet i s-a schimbat culoarea ochilor.
Acum desigur, diferenta nu este una majora, e o diferenta de nuanta.
Eu unul am ochii de acest gen (verzi-albastrii, nici eu nu pot sa spun exact ca sunt verzi sau sunt albastrii) insa pot sa-ti spun ca de multe ori nuanta lor se schimba in functie de stare, de lumina. Uneori au o nuanta cenusie, alteori ajung verzi.
Nu minte, si matusa mea era blonda cu ochi albastri cand era mica si acum e bruneta, are ochi negri si e putin creola :)) nici mie nu prea imi venea sa cred la inceput, dar apoi am mai intalnit pe cineva care a trecut de la albastru la verde
din cate stiu culoarea ochilor se schimba pe tot parcursul vietii, mama are ochi caprui si de cativa ani par tot mai decolorati
https://www.csid.ro/......i-13122570
Nu minte. De exemplu, toti bebelusii se nasc cu ochii albastrii, iar cu timpul devin verzi, caprui, negrii sau raman asa. Depinde de lumina, varsta, etc. Sunt multi factori.
Tu nu ai avut pisoi? Și pisicile când sunt mici au ochii albaștrii, toți pisoii au ochi albaștrii. Dar toate pisicile adulte au ochii verzi ( o foarte mare parte ).
Nu minte
Si eu cand eram mica aveam ochii negri negei si acum ii am verzi deschis
Ai vazut ca unii puiuti de. pisica se nasc cu ochii albastri aproape movi dar in timp.se fac alta culoare
Asa e si la oameni
Nu minte...sunt unele persoane carora li se schimba ochii in functie de varsta sau chiar in functie de anotimp...irisul lor are o anumita proprietate. funda?