Biblia este o colectie de istorisiri si pareri ("invataturi") ai unor persoane care le-au asternut pe tablite de lut, papirus, hartie etc, de a lungul timpurilor. Ca si aici pe TPU, si de demult oamenii au avut pareri, dar le-au povestit mai mult verbal unul altuia.
Unii si-au dedicat viata sa le invete pe ceilalti diferite lucruri si obiceiuri noi, ce le-au intalnit si auzit pe alte meleaguri. Deoarece stiau mai multe, erau considerati mai invatati si mai bine vazuti.
Cei stiutori de carte nu erau alesi din randul celor bogati! Mai des au fost cei care s-au dovedit mai destepti dintre sclavi sau slugi si au dovedit pricepere sa invete arta scrisului sau alte stiinte.
Cand sa-u intalnit un scriptolog si un "intelept" venit de pe drumuri, istorisirile mai interesante si neobisnuite erau scrise, spre a aduce aminte si invataminte domnitorilor bogati, ce si cum se intampla in alte locuri in lume.
Aceste scripturi au fost transcrise si traduse de a lungul timpurilor, de mai multe ori, au fost cenzurate si modificate, pana ce a luat forma Bibliei de astazi.
Biblia, ca urmare, este o colectie de istorisiri si invataminte, destinat oamenilor de rand, din popor. Se cunoaste ca, in afara acestuia exista multe scripturi gasite, necuprinse in Biblie (dupa "gurile rele", este posibil ca din cauza unor contradictii cu tezele din "scripturile sfinte"...)
Christian, raspunsul tau suna exact cum mi-a fost dat de profesorul care culmea este popa.De ce majoritatea oamenilor cand le spui ca Biblia e posibil sa fie o facatura spui ca esti cu dracu'? spui ca nu accept adevarul? poate tu nu il accepti cand faci o asemenea afirmatie.
anna, de multe ori stiinta aduce argumente impotriva Bibliei.Cum schimba Biblia radical modul oamenilor? Se schimba pe ei insisi.Si deoarece nu au o alta carte dupa care sa se ghideze, spun ca Biblia i-a schimbat.Eu daca ma duc sa omor cativa oameni, ca asa mi-a spus Biblia ma crezi? Fiecare om este unic, se schimba dupa cum doreste el.Biblia e doar un motiv mediocru pentru a se evidentia si a duce mai departe numele ei.Cat de sigura esti ca exista Cerul? ori Iadul? Ori Purgatoriu?
joy, crezi orbeste e de inteles. Dar daca te documentezi putin (dar nu vrei) ai vedea ca nu sunt doar aberatii ceea ce spun.Chiar am spus intr-unul din raspunsurile mai sus, ca poate o sa credeti ca sunt aberatii dar fiecare crede ce vrea.
eileen, raspunsul pe care doream sa ti-l dau tocmai l-ai dat cand mai citat.Normal ca te invata de bine Biblia. Daca nu ar fi fost ceva care sa te duca spre ceva bun atunci omenirea sigur nu s-ar mai fii ghitat.Cine a scris-o a stiut exact ce scrie.Nu vreau sa controlez pe nimeni.De unde acesta concluzie a ta nu stiu. Dar daca vine altcineva peste cateva sute de ani si cu ajutorul tehnologiei, fortei paranormale o sa credeti ca e Iisus? Chiar nu va puneti intrebarile acestea? Credeti tot ce va ofera Biserica?
Oliana, nu am jignit pe nimeni si nici divinitatea.Doar am pus o intrebare la care nu am gasit aici niciun raspuns.Si intr-un fel era de asteptat, deoarece majoritatea cred in Biblie orbeste, si nu vor sa cerceteze sa vada daca e adevarata ori nu este.
Vei da socoteala pentru fiecare cuvant spus. Daca nu crezi in Biblie nu mai crea polemici pentru ca stii bine ca sunt oameni care cred in ea.Respecta-le punctul de vedere! De ce-ai mai pus intrebarea daca nu accepti si alte pareri.Intra pe www.polemici.ro si acolo poti sa-ti expui parerea cum doresti.Site-ul acesta se vrea pentru ajutorarea celorlalti.Noi ti-am expus parerile noastre, este decizia ta ce alegi sa crezi, dar nu mai lovi in convingerile noastre.Lasa-ne pe noi sa fim aia prostii si controlatii de "ceva mediocru".
Georgian, intrebarea ta e lipsita de logica.Ma abtin sa comenteaz, dar totusi, schimba-ti poza, ca ma sperii si o iau la fuga
Corect spus Georgian. De ce ti-as da crezare tie si nu altor surse? Doar pentru ca ai venit ci o idee diferita?
Am motivele mele sa am o alta parere, nu sunt nici preot, nici in vreo secta, dar, am convingerile mele de care nu ma dezic si nici nu fortez pe cineva sa creada si sa faca asa cum cred eu.
Intre un vin vechi dar care a fost bine pastrat si un vin nou de anul acesta, il prefer pe cel vechi care a trecut proba timpului, chiar daca cel nou pare ca are alt buchet, alta aroma si poate e mai dulce.
Nu te contrazic, s-ar putea sa ai dreptate si iarasi va trebui sa trecem proba timpului pentru a ajunge in fata adevarului, indiferent care ar fi acesta.
Cineva a spus ca daca vei crede in Dumnezeu si el nu exista, nu pierzi nimic, dar daca exista si nu ai crezut, ai pierdut totul. Deocamdata eu nu pierd nimic si ma simt bine in aceasta situatie.
O simpla intrebare nu poate duce la convergente, nu ataca pe nimeni si e doar un punct de vedere, sunt sigura ca nu ai vrut sa jignesti pe nimeni, doar cauti pe cineva care sa iti comparta convingerile si pareri diferite pentru a vedea daca se ajunge la aceiasi concluzie.cuvantul"manipulare" se poate manipula dupa cum vezi bine.manipulare in acest caz poate insemna si redirectionare, in sensul bun al cuvantului.am ramas surprina cand, acum cativa ani un psiholog cu o experienta vasta, la varsta frageda pe care o avea, imi expunea, intr-un mod straniu pentru mine, legaturile spirituale umane rutinare si relatia fizica cu dumnezeu in pacientii pe care ii avea. sinuciderea la pacientii religiosi este mult mai redusa decat in cazul persoanelor de "rand", de ce? pentru ca sunt redirectionati, se redirectioneaza sau sunt manipulati(cum vrei)spiritual.aici nu intra in discutie sinuciderea in masa a diferitilor sectanti.ma refer la oamenii ca noi, simpli, cu frica lui dumnezeu, care incearca sa respecte anumite legi etice si morale.precizez un lucru, nu sunt credincioasa.redirectionarea asta tine foarte bine in anumite medii si in anumite situatii limita, cand suntem doborati psihic si foarte labili.si ne ajuta ce-i drept. o persoana cu o simpla raceala nu se v-a duce la biserica se se roage pentru sanatate, pentru ca inca nu a ajuns la o stare psihica critica, dar cand cineva este dobarat de boala si nu mai poate face fata fizic se orienteaza spiritual.si spiritualitatea asta i-a diferite forme, evident. una dintre forme ar fi credinta, avem nevoie sa credem in ceva pentru ca altfel am fi anulati psihic.si revenim la inceputuri, eu nu cred ca are importanta cine a scris biblia, ci pentru ce si de ce. e clar! pentru a putea controla, manipula sau redirectiona de la problemele reale, pentru a ne putea indeparta de rau si apropia de bine. un bine pe care nu il putem palpa pentru ca nu exista fizic, dar care ne da sperante. desprea asta e vorba in biblie, despre speranta in mai bine.greseala este a noastra pentru ca ne folosim de biblie pentru a o interpreta, a o manipula sau o adapta unor timpuri care nu sunt in concordanta cu o mentalitate antica.
Anna draga!
Am si eu o intrebare pentru tine, daca faci o astfel de observatie in legatura cu afirmatiile mele:
TU in cate limbi ai citit din Biblie? Sau macar spune: cate limbi cunosti, sa fii citite doua traduceri in aceeasi limba?
Fiindca faci afirmatii gratuite, la gramada, si am impresia ca nici nu stii macar in care limbi exista mai multe traduceri si in Biblia caror religii difera numarul cartilor!
Asta de cultura...
Anna, pastreaza sfaturile pentru tine bine? accept si alte pareri dar majoritatea sunt la fel si nu are rost sa ma iau dupa o masa de oameni.cred ce doresc.
joy, e limpede cum gandesti, daca ai inceput cu jigniri gratuite si neimportante.
assiris, nu incerc sa conving pe nimeni, doar am pus o intrebare la care am primit o sumedenie de raspunsuri care se aseamana intre ele.
zazu1972, daca stii sa te controlezi nu ai nevoie de "ajutor divin". Pur si simplu esti tu.Acum daca toata lumea crede in ceva, nu trebuie neaparat sa fie ca ei. E ca si cum ai zice ca exista un soare, cand de fapt poate in alta galaxie exista sute ori mii de asemenea forte de incalzire si iluminare.
supersx, de ce sa nu iti pui intrebari? sa stai sa traiesti in minciuna toata viata? sa crezi ce spune Biserica? e adevarat nu te invata de rau, dar totusi sa spuna (ceea ce nu vor face niciodata, astfel ar pierde controlul maselor) adevarul despre Biblie.
april, nu conversez cu oameni care isi scot "arma secreta" din buzunar si anume jignirile.este evident cum te manifesti si te comporti in anumite situatia, daca la o simpla intrebare ai inceput cu jigniri.
Georgian, spui ca vrei sa stii adevarul despre Biblie. Noi iti spunem niste pareri, nu le accepti. E dreptul tau. Esti genul de om care nu conteneste pana nu da de un adevar care sa il satisfaca? Ei, nu sta asa treaba... uneori adevarul doare. Te iei de raspunsurile noastre mai ceva ca la ora de filosofie. Asa cum ai dreptul sa crezi ce vrei, asa si noi avem dreptul sa avem conceptii cu privire la viata, biblie, samd. De aici si dreptul meu sa ma iau de raspunsurile altora.
Georgian, inca o data ai venit in contact cu "benevolenta" si "inteligenta" crestina. Fii sceptic si indoieste-te de orice zice nu stiu ce habotnic indoctrinat. Doar asa vei avea parte de adevaruri in viata.
Georgian, daca ai vrut sa agiti spiritele, ai reusit. Religia este subiect tabu pentru ca oamenii nu isi accepta unii altora opiniile. Iti inteleg punctul de vedere; mi-am pus si eu aceasta intrebare, am emis tot felul de ipoteze, nu numai despre originea bibliei ci si despre dumnezeu, viata si univers. Pentru ca nu am ajuns la niciun raspuns, ca si tine, mi-am dat seama ca nu sunt in lumea asta raspunsuri care sa ma satisfaca. Asa ca, intrebarea pe care ar fi bine sa ti-o pui, este: eu ce urmaresc? Pentru ca mereu vor fi oameni religiosi si oameni anti-religie care, pusi la aceeasi masa, vor scuipa flacari mai ceva ca in apocalipsa. E loc destul in univers pentru credinta fiecaruia. Sau esti suparat pe vreo autoritate religioasa din viata ta?
Psiholoaga, interpretezi gresit.nu este nicio autoritare religioasa in viata mea.majoritatea dintre voi daca un om pune o intrebare care ii supara/deranjeaza, starneste orgoliul in ei, se apara cu jigniri si tot felul de presupuneri gresite.Nu te mai stresa atata sa iti dau cu presupusul despre ceea ce exista in viata mea.foloseste timpul pentru ceva mai bun.degeaba ti-ai pus acele intrebari, daca intr-un final direct ori indirect ai acceptat ceea ce nu credeai, si te-ai lasat convinsa de convingerile altora. o viata fericita sa ai.
Restul nu are rost sa va dati cu parerea ca sunt cu satana, ca sunt nebun, ca exista ceva autoritar religios si altele.eu am pus o intrebare la care ma asteptam la un raspuns viabil.doar cativa au dat un raspuns care sa fie potrivit. Faptul ca unii dintre voi recurgeti la apelative nu tocmai frumoase denota educatia si caracterul primit acasa, scoala ori mai stiu eu unde. Daca nu sunteti in stare sa raspundeti concret mai bine lipsa.
..."Cate capete, atatea pareri!"... Doar o vorbulitza de nuantza dati-mi voie sa va mai... spun: Divergentele de opinii nu vor conteni niciodata, ci, vor isca mereu polemici, atat datorita informatiilor incomplete, existente/accesibile la un mom dat, cat si, evident, dificultatii de interpretare a lor, din prea multe si varii motive/atitudini/situari/interese! Meditati 3 minute doar, la realitatea ce am sa v-o expun, "hic et nunc": Cu ani in urma, pentru realizarea unei emisiuni tv, am efectuat un sondaj de opinie pe strada, in care am intrebat oamenii dc suntem asa... pe fondul respectarii Decalogului?! Credeti-ma ca, din cateva zeci de persoane, nimeni nu a stiut sa-mim spuna mai mult de 5 porunci! Pai si atunci, cum sa fie Oamenii drepti si buni, cand ei nici macar nu stiu atata lucru?! Apoi, cand i-am spus acest lucru Mitropolitului, mi-a spus ca trebuie sa fiu intelegator si tolearnt, ca sunt vremuri grele, oamenii sunt greu incercati, etc, etc... Nu vrea sa incepeti sa-mi tot scrieti acum ce ceredeti fiecare, si as aprecia in mod deosebit sa n-o faceti! - Va multumesc! Am vrut doar sa va ofer o mica perespectiva, asemeni unei reflectii generate de o fateta a unui poliedru, sub incidenta unei raze de Soare! >>> "dubito, ergo cogito, >>> cogito, ergo sum!"...
PsihoSex,
in primul rand nu ti-a scris NIMENI tie direct ce crede.
in al doilea rand am pus o intrebare pe un site public, la care ma asteptam sa gasesc raspunsuri folositoare.
in al treilea rand, daca nu vrei ca altii sa iti spuna ce cred, nu mai fa presupuneri gresite si nefolositoare la adresa lor. Ceea ce spui tu nu are nici-o legatura cu intrebarea.
nogod, un raspuns inteligent, Joy sa fim seriosi, asa se manifesta asta este "arma ei defensiva".
Georgian tu spui ca este inteligent raspunsul lui Nogod pentru ca spune exact ceea ce vrei tu sa auzi. La ce bun sa ne mai pierdem timpul si rabdarea sa iti raspundem la intrebari daca nimic din ce iti spun credinciosii nu este bun, conform parerii tale? Eu pun capat aici si iti mai repet o data ce a spus si Chris, un citat din colectia aceea de mituri: Nu aruncati margaritare in gura porcilor!
Eileen : Daca Iisus Christos este pentru tine "Chris" hai sa-l invitam la o bere.aici pe forum, nu?
Eileen: si inca una:eu nu spun ce vrea Georgian sa auda, SPUN CE CRED... draga, da?:p
Bine punctat Elena, hai sa nu mai aruncam margaritare in gura porcilor! Pt nogod- merci pentru invitatie, dar nu, nu beau bere- ce l putin NU cu unul ca tine! Joy a fost mai directa dar a pus punctul pe "i". Jos palaria!
Daca stii asa multe precum te lauzi mai Gregorianeee, mai lasa-ne-n plata platilor pe noi si fa-te popa! Ca se castiga bine! da cu ereziile astea frate, eu te-as exila!
Felicitari pentru elocventa georgian. e bine ca esti cool chiar si cd blondele care se dau la ochi q max factor si la creier q dtt te jignesc. dar oamenilor le place sa creada in ceva. oricat ai vrea sa argumentezi pozitia ta n/o sa ajute.mocirla ignorantei si a mediocritatii este asa de calduta si ne place asa de mult sa ne tavalim acolo, mai ales cd putem sa o facem.pentru ca pe timpul lui ceausescu cd se daramau bisericile din bucuresti n/a iesit niciunul dintre eroii astia credinciosi sa le apere.sunt tari in gura si atat. apa de ploaie.inca odata felicitari!
Intraga Sfanta Scriptura a fost scrisa sib inspiratia directa a Duhului Sfant, este un adevar, iar daca tu il crezi sa nu putin imi pasa, e parerea ta, ma bucur totusi ca o formulezi intr-un mod civilizat, spre deosebire de ceilanti"confrati ai tai"...
Au scris-o Apostolii, dar inainte ca sa fie scrisa a fost pictata pe peretii Bisericilor, exact cum s-au intamplat, iar dupa ce fiecare Apostol a invatat sa citeasca atunci au scris Evangheliile si restul cartior din Noul Testament, dar Sfantul Apostol Luca pe langa medicina ii placea sa zugraveasca, si aici a zugravit Evangheliile in fiecare Biserica la care era chemat.
Iata un pic de Istorie despre Sfantul Apostol Luca:
Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Apostolul din Antiohia Siriei celei mari era doctor având si stiinta zugraviei. Aflandu-l pe Sfântul Apostol Pavel si crezând în Hristos s-a apucat de tamaduirea sufleteasca. A scris Evanghelia sa catre dregatorul Teofil, care crezuse în Hristos, dupa cum o stia de la Sfântul Apostol Pavel. Dupa aceea a scris si Faptele Apostolilor catre acelasi Teofil. A predicat in Grecia si, pe la 80 de ani, a raposat cu pace. Se spune despre el ca a zugravit întâia icoana a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, tinând în brate pe Domnul nostru Iisus Hristos, si aratandu-le Maicii Domnului, aceasta ar fi zis: „Harul Celui nascut din mine, prin mine sa fie cu dânsele. Asemenea si icoanele sfintilor mai marilor apostoli".