| 4b a întrebat:

Binele si rãul au condus dintotdeauna...de partea cui esti?big grin

31 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Defineşte binele şi defineşte răul.
În plus, defineşte limitele unui context. Aşa cum nu putem vorbi de stele în general (fără să adăugăm contextul galaxiei şi universului) la fel nu putem vorbi nici despre nişte repere filosofice fără să le punem în context.

Ca să se înţeleagă mai clar ce vreau, hai să luăm un exemplu:
Eu sunt Bill Gates. Şi, pentru că am foarte mulţi bani, îmi permit să aleg orice - literalmente orice.
Şi eu aleg să intervin în Africa. Dar nu aleg să dau de mâncare şi pomeni săracilor din Africa - ci aleg să bag bani în cercetare şi accelerarea medicinei spre a reuşi eradicarea malariei care face ravagii, bag bani în sterilizarea populaţiei pentru a frâna cârdul de plozi pe care-l toarnă populaţia locală, bag bani în tratamentele pentru HIV ca să le prelungesc viaţa şi să le cresc starea generală de sănătate înspre una mai apropiată de indivizii din ţările nebananiere.
În paralel, aleg să-mi deschid nişte afaceri conexe pe-acolo şi angajez forţă de muncă locală.

Şi-acum, am făcut bine sau am făcut rău? Am făcut bine, zic eu, căci dându-le pomeni (mâncare gratis, casă gratis, etc.) nu-i ajutam decât pe moment. Însă ce-am făcut eu îi ajută pe termen lung - să-şi dezvolte o economie, să fie mai sănătoşi ca să poată munci, etc. etc.
Însă pot veni unii să spună că am făcut rău pentru că i-am însănătoşit doar ca să-i pun să muncească pentru mine şi să-mi recuperez banii.

Cine are dreptate? De partea cui eşti? Eşti de partea mea, Bill Gates în acest exemplu, pentru că eu chiar am făcut ceva spre progresul sustenabil al zonei, sau de partea stângiştilor care văd "opresiunea clasei muncitoare" în orice şi "rău capitalist" şi alte basme?

Aştept răspuns.

| 4b explică (pentru kongeriket):

Da mah Bill, insa intentia de-a face un bine(pentru tine, ca-ti iese afacerea) poate ca nu este perceputa de ceilalti asa cum ai intentionat tu... poate iesii ceva bun dintr-un lucru rau?!

| kongeriket a răspuns (pentru 4b):

Bine-nțeles că poate ieși ceva bun dintr-un lucru rău, tocmai pentru că „bun" și „rău" sunt niște percepții relative, nicidecum valori absolute.

| Shammal a răspuns:

Ma situez intr-o pozitie dincolo de dualitatea bine-rau

| Inferno a răspuns:

"Nu exista bine si rau exista doar putere si oameni care sunt prea prosti sa o foloseasca" Harry Potter : Cap-de-mort. laughing

| sabin89 a răspuns:

Crezi ca o sa zica cineva: "Eu sunt de partea raului"?

| SaveTheNature a răspuns (pentru sabin89):

Sunt oameni care se mandresc cu asta(cu faptul ca sunt rai)winking

| AlexC a răspuns:

Intrebare tampita. Oamenii au condus dintodeauna, iar actiunile lor iti par tie "bune" sau "rele".

| 4b explică (pentru AlexC):

Nu-mi jigni intrebarea:-W

| PosteXD a răspuns:

Se spune ca nu exista rau happy raul e absenta binelui si eu Tin cu un echilibru dintre ele Unde e loc de bine e bine unde e loc de rau e iaras bine happy

| ThePoet a răspuns:

Eu sunt de partea răului bun.

| ZambetulNebuniei a răspuns:

Buna!

Personal eu aleg binele.
Ca un fapt divers: toti facem rau, intentionat sau nu. Marea majoritate a oamenilor vor spune ca aleg binele, dar mare majoritate face greselile pecare le facem cu totii si cu care ii ranim pe cei din jur.

Desi mare majoritate alege binele, cu totii facem rau si gresim. Asta e natura noastra si pur is simplu face aprte idn procesul de maturizare (indiferent de varsta).

Nu conteaza de care parte esti, conteaza sa ajuti aceea parte si sa incerci sa fii o fiinta mai buna.

Ideea de bine si rau e relativa, depinde din ce punct de vedere privesti.

| Wøodenpints a răspuns:

Binele meu şi răul altora.

| Gogu06 a răspuns (pentru Wøodenpints):

Plagiat ai spus ce am spus eu. Sa iti fie rusine.

| Wøodenpints a răspuns (pentru Gogu06):

Nici măcar nu ţi-am citit răspunsul. Totuşi există o diferenţă între noi, eu nu am cerşit fundă.

Eu pun funda in loc de punct. E un fel de amprenta. Eu nu cer, ci pretind.

| Wøodenpints a răspuns (pentru Gogu06):

Tot cerşetoare de fundă rămâi. Ce faci cu ele?

Nimic, ma pi.sh pe ele, dar mi se pare amuzant sa ii zic la unu o prostie si apoi sa ii cer si funda pentru asta laughing

| Crucified a răspuns:

Binele. whistling

| Zeflemitoarea a răspuns:

Aleg zona crepusculară.

| iKronstadt a răspuns:

Sunt de partea raului, vazut prin "ochelarii" perceptiei tale asupra vietii!

| Gogu06 a răspuns:

Binele meu si raul altora muhaha... FUNDA!

| mihaitaLGP a răspuns:

Eu zic ca sunt iluzii ale vietii, in realitate nu exista bine, nu exista rau.

| mihaitaLGP a răspuns:

De fapt nu conduce nici binele nici raul.

Puterea conduce.

Daca ai putere ai si dreptate, indiferent in ce mod folosesti puterea, rau sau bun.

| P1x3lMD a răspuns:

Binele desigur

| raymusic5432 a răspuns:

A nimanui doar a mea

| MoNyKa66 a răspuns:

De partea binelui.Bine inteles kiss

| rotariurazvan a răspuns:

Stai ca nu inteleg tu te refer la dumneze si diavol sau la a face bien si a face rau? daca e prima varianta eu tin cu diavolul daca e a doua eu tin cu binele e mai greu sa iti explic de ce astea doua dar sper sa intelegi...happy

| Kamwiiiiiiiii a răspuns:

Totdeauna sa alegi binele. Raul o sa te distruga si pe tine dupawinking

Succes.:]

| pisii11 a răspuns:

Eu intotdeauna am ales Binele deoarece ma ajut pe mine sa spun asa ..si ii fac pe ceilalti sa moara de ciudalaughing...dar gandeste.te asa daca aleg Raul in timp te vei distruge pe tine si toti cei din jurul tau vor fi in extaz! eu zic sa alegii Binele! fundita?puppy dog eyes:*:*

| maryand12 a răspuns:

Un om cu adevarat...''bun'' este cel ce stie sa faca si rau cu care sa ajute pe alti sa ''se caiasca''. ---parerea mea---