Radiația gama (simbolizată prin γ sau {\displaystyle \gamma } {\displaystyle \gamma }) este radiație electromagnetică provenită din dezintegrarea radioactivă a nucleelor atomice. Constă din fotoni de energie foarte mare. A fost descoperită de Paul Villard, un chimist și fizician francez, în anul 1900 în timp ce studia radiația emisă de radiu. În anul 1903, Ernest Rutherford i-a dat denumirea de raze gama, pe baza penetrării destul de puternice a materiei; înainte descoperise două tipuri mai puțin penetrante de radiație din dezintegrări, pe care le-a numit raze alfa și raze beta, în ordinea crescătoare a puterii de penetrare.
O supernovă este o explozie stelară mai puternică decât o novă. Supernovele sunt extrem de luminoase și cauzează o explozie de radiații care adesea este mai strălucitoare decât o întreagă galaxie, înainte de a dispărea după câteva săptămâni sau luni. De-a lungul acestui interval, o supernovă poate radia tot atâta energie cât ar putea emite Soarele pe toată durata sa de viață.[1] Explozia elimină mare parte sau tot materialul unei stele[2] cu o viteză de până la 30.000 km/s (o zecime din viteza luminii), declanșând propagarea unei unde de șoc[3] în mediul interstelar înconjurător. Unda de șoc duce la răspândirea unui nor de gaz și praf denumit rămășiță de supernovă.
Un quasar este un nucleu galactic activ (galaxie activă) îndepărtat, care emite enorme cantități de energie. Quasarii au fost identificați inițial ca surse cvasi-punctiforme de radiație electromagnetică (incluzând unde radio și lumină vizibilă), asemănătoare prin aceasta stelelor, mai curând decât galaxiilor, care sunt surse extinse. Astfel se explică numele de quasar, o contracție a denumirii în limba engleză quasi-stellar radio source (sursă radio cvasi-stelară). Natura acestor obiecte a fost inițial controversată, rămânând astfel până în anii 1980. Astăzi există un consens științific în această privință: un quasar este o regiune compactă, cu rază de 10 până la 10.000 de ori raza Schwarzschild a găurii negre supermasive din galaxie, alimentată prin discul de creștere.
Cauta pe Wikipedia si gasesti explicatiile detaliate la fiecare.
Si pe Google gasesti zeci de mii de pagini explicative.
Doar trebuie sa pui lenea deoparte
Http://lmgtfy.com/? q=radiatii+Gamma
http://lmgtfy.com/? q=Hypernova
http://lmgtfy.com/? q=Quasar
(copiaza link-urile si sterge spatiile dintre semnele de intrebare si "q")
In caz ca iti e greu sa scrii pe google. Crede-ma, nu e niciun astrofizician pe aici care sa iti explica altfel aceste lucruri.
Genul asta de radiatii sunt cunoscute de la hiroshima nagasaki fukushima tokaimura dar si chernobyl! au fost oricum sase accidente nucleare in istorie! chernobyl a fost insa doar una din cele mai grave din acestea! radiatiile pe care le-au avut ei! erau radiatie bolnava (sickness) adica corpul numai era ala care era! era afectat! ca si fata! dand o culoare ciudata! radiatie maladie (illness) care de regula se manifesta dupa multi ani! nu imediat! ca radiatia bolnava (sickness) amintita mai inainte! in sfarsit! e posibil sa fi fost si astfel de radiatii gamma hypernova dar si quasari! la chernobyl! da nu cred! nu stiu exact! tot ce este posibil! eu stiu doar de acestea! atat! radiatia bolnava! si radiatia maladie!