Pentru lucrurile sigure, de exemplu, soarele va răsări mâine, nu avem nevoie de credință. De credință avem nevoie când suntem nesiguri.
Pentru ca cei care cred in ceva, refuza sa creada ca pur si simplu existam si traim fara un scop anume, si majoritatea evenimentelor sunt hazard.
Buna! Credinta poate lua nastere din niste cauze reale sau unele mincinoase si acest folos este ceva relativ, specific fiecarei adunari religioase. Nu stiu de restul, dar eu cred din motive bine intemeiate in Dumnezeul meu, nu dupa ureche.
Buna! Credinta este speranta pe care oamenii si-o pun in ceva ce cred cu tarie ca exista. Cred ca se formeaza in general cand traiesti intr-un mediu in care cei din jur sunt credinciosi si intervine influenta. E de folos ca sa mai avem un pic de razboaie si ura intre persoane. La altceva nu e de folos.
,, Cred ca se formeaza in general cand traiesti intr-un mediu in care cei din jur sunt credinciosi si intervine influenta'' -> te anunt ca asa ceva este fals din start.
,, E de folos ca sa mai avem un pic de razboaie si ura intre persoane. La altceva nu e de folos'' -> cum poti scrie asa ceva?! Doar o fiinta malefica ar putea nascoci asemenea vorbe.
Este FIX parerea mea persoanala cum si ceea ce ai scris tu aici e FIX parerea ta.
Daca tu spui ...
Din perspectivă biblică cel puțin, credința este un dar oferit de Dumnezeu oamenilor, deci nici măcar aceasta nu este meritul nostru, cu atât mai puțin faptele.
Frica de necunoscut produce aceasta "credinta". Sperand ca cineva e acolo care te vegheaza mereu. Desi sunt destui care mor din cele mai penibilie accidente totusi astia chiar cred ca cineva acolo are grija de ei. FIecare cu cat il duce capul, asta e. Ce sa mai zic ca majoritatea le este frica de moarte si ce este dupa, daca este macar ceva. Spera la ceva mai bun.
Pentru ca mai simplu.Credinta îți oferă speranța pe care uneori realitatea materială nu ți-o poate oferi.Credinta te face sa crezi ca destinul tau nu e la voia întâmplării.Ca exista o forta mai presus de tine, mai presus de tot ceea ce te înconjoară care te va ajuta si te va recompensa pentru faptele bune.
Nu prea ne este de folos, din punctul meu de vedere e manipulare in masa. De la media/oameni/cultura/religie/stiinta/ cărți etc etc
Noi ca oameni trebuie sa ne agățăm de anumite credințe fie ele de natura religioasă, până la ateu, poate fi de n feluri. Tot credința dogmatica e, pentru că nu vine din interior, omul de rand se i-a după ce zice unul și altul dar nu își pune întrebări interioare, chiar și la cele mai simple chestii. Din confort.
O facem pentru a ne crea un sens al existenței.
dar mulți nu isi dau seama că noi suntem proprii creatori, nu cine știe ce bărbos din ceruri care te veghează și te asprește daca păcătuiești după ce mori. Lumea spirituală nu e separată de lumea materială, e la comun printr-o complexitate extrem de precisa.
Barbos? Cine e bărbos?
Sa-ti fie rusine! Sa vorbesti asa de Dumnezeu este un pacat ce faci! E o jignire de fata cu El.
Am sa iau cazul particular al credintei prezentate in Biblie.
1.Cauza: este de fapt o multitudine de motive (pentru cei care cred in Biblie) printre care enumeram autenticitatea Bibliei, necesitatea unui Creator (designer) din spatele acestei lumi complexe, marturii evidente a vietilor schimbate radical, rugaciuni ascultate si experiente proprii.
2.Cum se formeaza: "Astfel, credinţa vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos."
Romani 10:17. Deci cine este receptiv si Il cauta pe Dumnezeu din toata inima, cercetand Scriptura, capata credinta.
3. Cum ne este de folos: Ioan 3:16 "Fiinca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat L-a dat pe Singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." Deci viata vesnica este principalul folos al credintei, dar ne ajuta si in viata de zi cu zi. Cand stim ca Dumnezeu are totul in control, putem sa ne bucuram mai mult si sa avem o inima impacata.
Iar pentru a doua intrebare: nu stiu. Unul dintre motive pentru care unii se agata de anumite idei fara sa aiba motive poate fi mandria, ma gandesc. Alteori oamenii sunt sinceri in convingerile lor (unii pe buna dreptate, altii doar manipulati). Depinde de la caz la caz. Eu, de exemplu, evit sa vorbesc despre lucrurile de care nu sunt sigur
Religia este una, credinta este alta.
Daca este asa cum zici tu, raspunde-mi la cateva intrebari:
1. Daca Dumnezeu este atotputernic, de ce lasa sa se intample rele in lume. Ca se spune ca si gandirea este de la el. Sa nu-mi spui ca din cauza pacatelor oamenilor. Dar de ce lasa Dumnezeu sa pacatuiasca oamenii, daca este atotputernic. Ca sa-i pedepseasca? Dar se spune ca Dumnezeu este milostiv si iertator.
Cine a scris Biblia sau ce este Biblia? Este o colectie de gandire a celor care nu au putut sa afle si sa descifreze anumite fenomene. Si in prezent, printre habotnicii religiosi mai circula asemenea lucruri.
Dar toate aceste scrieri au fost facute cu un scop: sa poata tine in frau prostimea.
2. Daca exista un singur Dumnezeu, de ce sunt atatea religii? Ca doar toti ne tragem din Adam si Eva. Aaaa! cu Babilonul? O explicatie puerila. Daca Dumnezeu este atotputernic putea sa impiedice construirea turnului babel, prin gandirea data conducatorilor.
3. Daca toti ne tragem din Adam si Eva, de ce exista cel putin trei rase: alba, galbena si neagra?
Nu stiu daca cineva a citit explicatia data de un american, descrisa intr-o carte, dar din pacate am ramas fara ea inca din tinerete, unde se explica din punct de vedere stiintific intamplarile din vechiul testament.
Un exemplu: Sodoma si Gomora ar fi fost distruse de lovituri nucleare, date de nistre extraterestri. Descrierea cu flacara, zgomotul puternic, impietrirea trupului sotiei lui Lot seamana cu ceea ce s-a intamplat in Japonia cand s-au dat loviturile nucleare.
Credință asta oamenii o capătă pentru ca ii instinctul asta de turma. Mulți se iau după asta dacă 50 de oameni o cred trebuie sa cred și eu. Ceea ce ii o prostie. Credință asta trebuie sa o cercetezi pentru ca dacă crezi toată viața in acest "Dumnezeu" și el nu exista ce ai făcut? După părerea mea aceasta poveste cu Dumnezeu ii mai mult o poveste. Cum ii Biblia care ii o poveste spusa frumos care te învață prin pildele care sunt scrise ca trebuie sa fii bun, trebuie sa ajuți. Ceea ce ii un lucru bun. După părerea mea Biblia a fost scrisă de un om simplu care a vrut sa facă lumea mai buna dar din păcate nu a reușit. Uita-te la ce nenorociri sunt in lumea asta ...mor oameni nevinovați ...suferința.durere. Astea ma fac pe mine sa-mi pun semne de întrebare și încep sa ajung la concluzia ca Dumnezeu ii un mit.
Și dacă Dumnezeu nu e un mit?
UnderPressure întreabă: