@mihaibrasov
A fost acceptata ca forma corecta, pentru ca face parte din limbajul curent.
Si ce daca? Parerea mea este ca daca tot poporul foloseste aceeasi "greseala" ea trebuie sa fie acceptata ca forma corecta. Doar la noi sunt academicieni bosorogi care schimba ei DOOM-ul dupa ureche, nu dupa limba vorbita. Oare cand ne vom destepta si noi?
Eu cred ca oamenii foloseau cantarul cu mult inainte ca fizicienii sa defineasca masa si greutatea. Prin urmare fizicienii sunt cei care au gresit cand au definit greutatea ca pe o forta care difera in functie de masa. Daca ii spuneau de exemplu gravitate marimii fizice exprimate in newtoni, putea fi folosit in loc de masa termenul de greutate, ceea ce ar fi eliminat orice confuzie.
Raspunzand insa intrebarii tale, oamenii raspund cu valoarea in kilograme intrebarii "ce greutate ai?" din simplul motiv ca vorbesc in limba romana si nu intr-un limbaj stiintific.
@aLisucu, greutatea (ca forta), este confundata cu masa,
deoarece este o marime (aproximativ) direct proportionala cu masa:G= ct. x m Aceasta ct.=g=9, 8m/s**nu este chiar constanta caci variaza cu altitudinea, cu paralela pe care faci masuratoarea, dar chiar si cu locul de pe glob.Aceste variatii pe suprafata Pamintului fiind de pina la 1% trec neobservate.
@mihaibrasov, parerea asta a ta cu "tot poporul foloseste aceeasi greseala,... s-o consideram corecta!" n-ar inghiti-o nici macar un tinar cu o cultura medie, asa ca sa-i lasam in pace pe"academicienii
bosorogi ".
Buna,
Cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca in trecut, oamenii nu beneficiau de cunostinte din fizica, si au aplicat ce au auzit de la altii.
Mai bine intrebai de ce majoritatea spun" am cumparat un kil de lapte" in loc de un litru
Fratilor in N se masoara forta, nu greutatea.
Masa se masoara in kg.
Orice corp cantarit prin contrabalans (ex: cantarele vechi din piete la care cantarirea se face cu ajutorul greutatilor de fier pentru a contrabalansa o cantitate de legume ), deci orice corp analizat asa, este exprimat corect in kg.
Orice corp atarnat de un cantar (cele de mana), sau asezat pe un cantar electronic, se exprima in kg forta, intrucat asupra lor actioneaza si acceleratia gravitationala.
Asta are importanta doar in analiza diverselor probleme fixice, cand dorim sa aflam diverse marimi fizice, si trebuie luata in calcul si "g (9, 8 m/ s2)".
Deci ar trebui zis asa : m-am cantarit si am 70 kg (daca m-am contrabalansat cu o masa de 70 kg), sau 70 kg forta (daca determinarea sa facut fara contrabalansare a unei mase bine cunoscute ).
Masa in fizica moderna exprima 3 proprietati de baza a materiei (2 sunt de obicei luate in considerare)
Masa Inerta, Masa gravitationala activa si masa gravitationala pasiva.
Greutatea este calculata inmultind masa cu acceleratia gravitationala relativa pe suprafata planetei in discutie.
Greutatea = Masa x 9, 81 m/s(2)
Newton reprezinta forta necesara pentru a imprima o actiune, in nici un caz pentru sa se confunde cu Kg(Masa), cel care face acest lucru sigur se forteaza mult pentru un 5 la fizica.
Si greutatea se masoara in Kg!
Daca ai spune ca bolovanul X se deplaseaza la vale avand masa 9 kg
atunci ai putea calcula forta Newton aplicand kg•m/s²
AvalohAlyn întreabă: