| Duhovnicul a întrebat:

Buna dimineata si la multi ani!
Astazi mi-am permis sa ma contrazic putin cu Sigmund Freud.
In psihanaliza sunt cunoscute 2 instincte importante care guverneaza psihicul, Freud le-a identificat ca fiind :
Eros - instinctul vietii, care reprezinta supravietuirea, satisfacerea placerii, si perpetuarea speciei.
Si, Thanatos - instinctul mortii, care e impulsul spre moarte, auto-distrugere si reintoarcerea in stadiul anorganic.
Eu sunt un pic sceptic ca ar fi asa, de aceea as vrea sa ma lamureasca cineva, preferabil care studiaza asa ceva...

Sinele nostru actioneaza strict dupa ceea ce se cheama " principiul placerii ", deci sub nicio forma nu va cauta sa isi provoace durere ( auto-distrugere ), ci dimpotriva, va incerca sa diminueze pe cat posibil durerea si suferinta.
Un bun exemplu sunt nou-nascutii, care actioneaza doar dupa impulsurile sinelui - doresc satisfacerea imediata a nevoilor, si plang ori de cate ori simt vreun disconfort ( sa simt obositi, murdari etc. )

Si acum intrebarile :

1. Daca Freud avea/ are dreptate, instinctul Thanatos, e un instinct innascut sau invatat? - el nefiind prezent la bebelusi

2. D.p.d.v. al evolutiei, cu ce ne-ar avantaja un asa instinct al mortii?

3. Cele 2 instincte, sunt opozitionale sau complementare ( de genul Ying si Yang )?

4. E cumva, acest instinct Thanatos responsabil si de tendintele sinucigase ale unora?

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Un ursulet il contrazice pe Freud?

| Duhovnicul explică (pentru darrio2007):

Nice one! Ai de gand sa dai si un raspuns, sau ai intrat doar ca sa faci misto?

| darrio2007 a răspuns (pentru Duhovnicul):

Multumeste-te cu cel al lui Sinergyy.Nu fac misto dar problema ta ii depaseste pe multi de pe aici.Asa ca asteapta raspunsuri, TeddyBear.

| Duhovnicul explică (pentru darrio2007):

Eu chiar am crezut ca sunt studenti la psihologie care intra pe acest site, sau macar sa dau de persoane care sunt interesate de asa ceva.

| JucărieLEGO a răspuns (pentru Duhovnicul):

Chiar ai crezut laughing

| contαbαndonαt a răspuns (pentru Duhovnicul):

Ai crezut...

| RAY a răspuns:

Data viitoare scrie intrebare pentru ateii si eu asa voi face, nu vreau sa fiu rau dar cand vb de stiinta ateii sunt cu stiinta, teisti cu basmele

| doctorandus a răspuns:

Psihanaliza era la moda pe vremea lu' Pazvante. S-a constatat intre timp ca nu are fundamentare empirica. Pur si simplu psihanalistul iti insira o poveste (un mit) bazata pe simbolurile pe care i le povestesti si te pune sa crezi in acea poveste.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1. Tind sa cred ca instinctul este unul innascut. Un bebelus nu este capabil sa aiba grija de el sau sa se fereasca de lucruri pentru ca abia incepe sa cunoasca lumea din jurul sau. Atunci cand devinde constient de ce e bine si ce-i rau, atunci cand poate diferentia obiectele si toate perceptiile asupra obiectelor din jurul sau intervine si instinctul Eros. Un exemplu perfect ar fi ca deja de la 2 ani daca pune mana pe soba si e fierbinte, imediat o retrage, neintelegand inca ce se intampla, acest instinct deja isi face prezenta.

2. Instinctul Thanatos nu cred ca ne poate avantaja in vreun fel. Consider ca, cu cat este mai pronuntat in caracterul nostru, cu atat avem mai mult de pierdut in evolutia noastra.

3. Instinctele sunt complementare si nu cred ca ar putea exista una fara cealalta. Nu vad cum ar putea fi posibil la oameni acest lucru.

4. Thanatos nu este responsabil pentru aceste tendinte sinucigase ale unor oameni. Nu te nasti cu aceste tendinte sinucigase. M-a pasionat foarte mult mintea celor neintelesi, si m-am documentat si am interactionat mult cu oamenii cu tendinte sinucigase si pot spune ca este ceva invatat, ceva ce depinde extraordinar de mult de educatia primita, si anturajul copilului incepand de la o varsta frageda.

Mintea omului este foarte sensibila si fragila la sugestii. O simpla idee sugerata la o varsta nepotrivita de diferite intamplari/factori/ lucruri ce le vede in familie (dar le uita, datorita varstei) se pot implementa in mintea copilului si asa pot aparea diferite "probleme", cum ar fi fobiile. Nu te nasti cu ele, ele vin pe parcurs in functie de experienta fiecaruia.

Astfel, un copil nu are nevoie decat de o idee gresita in minte si la 20 de ani poate ajunge antisocial, fara prieteni, si fiindu-i frica sa cunoasca ce-i in jurul lui. La toate acestea daca mai adaugi si societatea in care traim cu "deprinderile" sale si cu "perceptiile" despre viata, pune o presiune imensa asupra astor oameni si ii duce cu gandul la sinucidere.

Aceeasi logica se aplica si la cei depresivi care au ganduri sinucigase.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1. e din nastere.
2. in luarea riscurilor.
3. complementare.
4. nu e responsabil de nici o tendinta sinucigasa. poate ajuta, dar nu e responsabil.

| Buresbista123 a răspuns:

1.Da,e innascut, tu uiti ca viata e compusa din durere si placere din dorinta de autodistrugere si cea de a gasi placere, acum tot ce conteaza este sa ti gasesti un echilibru intre cele 2, sa le accepti si sa le intelegi si atunci vei fii mult mai liber...
2.Ca sa evoluezi trebuie sa intelegi...
3.Complementare
4.Exact celalalt e responsabil dupa mine, dar aici e vb si de putin egoism, prostie etc

Întrebări similare