Nu stiu de unde provine schema aia, dar are o mare lipsa. Adica ar trebui sa scrie ca limba romana s-a format din limba latina (forma vulgara, vorbita de romani, cu care seamana foarte mult), cu mici influente dace (dacii sau getii nu prea scriau si limba lor ne e necunoscuta, dar stim ca a stat la baza albanezei de azi si deci semana cu ea), slave, turcesti si maghiare (intervenite pe parcurs). Practic, colonistii romani au impus limba lor, iar localnicii au mai pastrat cateva cuvinte din limba lir veche si au imprumutat diferite cuvinte din limbile migratorilor care i-au ocupat si ale vecinilor (asa cum observam in prezent imprumuturi din engleza sau rromani)
Realmente, limba română s-a format din limba latina(romani)+ cateva cuvinte din limba geto dacilor ( origine traco-daca ).
Am citit niste teorii cum ca geto dacii+romanii=daco-romanii urmati de influentele limbilor migratoare, in principiu limba slava, maghiara, etc =limba română. E gresit si acest mod de a spune?
Mai clar :
Limba română=latina +geto daca
Limba română=daco-romana +influente?
Sigur ca influentele slave, maghiare, etc au intervenit dupa sute de ani, stim destul de exact cand au ajuns ei in aceasta zona. Deci este absolut evident ca initial s-a vorbit o latina cu cateva cuvinte pastrate din daca, limba care nu era romana, ci o protoromana, ulterior intervenind influente din alte limbi, pe masura migrarii popoarelor care le vorbeau
Păi tocmai structura etimologică diversificată a dus la apariția limbii române. Și sincer cel mai repede îți poate explica un profesor de istorie. În orice caz, latina stă la bază, dar celelalte popoare și-au adus și ele tributul îmbogățind vocabularul cu cuvintele lor sau doar derivate din limba lor. Termenul re ''română'' a apărut abia prin secolul XVI-lea. Oricum limba vorbită în prezent diferă de cea vorbită acum două secole.
Cea mai acceptată teorie rămâne, însă, cea a formării limbii române din limba latină vorbită de cuceritorii romani şi limba vorbită de dacii baştinaşi, peste care s-au suprapus, de-a lungul vremii, mai multe influenţe. Teoria principală despre formarea limbii române rămâne cea pe care am învăţat-o cu toţii la şcoală: „Limba română s-a format înainte de anul 600, la nord şi la sud de Dunăre, din limba latină vorbită – şi subliniez vorbită, pentru că, spre exemplu, scriem 80 (optzeci), dar pronunţăm obzeci – şi din fondul geto-dacic existent.Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă