Suntem la stiinta nu la tampeni religioase, cine naiba a invitat să știe? Nu știm dar șanse sa existe ceva sunt nule, sunt oameni cu o minte slaba care se mint non stop și îți impun rahaturile altora, nu uita iadul sunt ceilalți, semenul tău îți face rău dar e o vipera care vrea sa te manipuleze
Teorii, adicatelea povesti cretine. Dupa deces creierul mai functioneaza cateva minute. Destul de mult. Suficient cit, sa zicem daca e cazul de moarte clinica sau coma din care cumva revii, el sa iti ruleze din nou toate timpeniile care ti-au fost bagate in cap de mic pana la varsta aia.
Sint niste povesti frumoase si in acelasi timp patetice care ii ajuta pe multi sa treaca peste faptul ca existenta noastra e intr-un final insignifianta, scurta, si ce ramane dupa noi e nimic. Niste amintiri care de multe ori mor si ele dupa maxim doua generatii.
P.S. Vrei raspuns corect? Exista corect aici? Citi ar fi dispusi sa accepte faptul ca tot ce exista e acum, aici, iar dupa ce ai inchis ochii ultima oara nu mai e absolut nimic, ci doar un Mare Negru si nimic altceva?
Cum poate sa fie un mare negru daca nu e cineva sa perceapa acest mare negru?
Somn. Se stinge lumina si pa. Ai lesinat vreodata/pierdut cunostinta? Fix aia, doar ca nu iti mai revii.
Oho,si inca de cate ori.Ce vreau eu sa zic e ca este destul de greu de conceput o non-viata cand esti obisnuit cu viata, plus ca nu avem garantia ca o sa fie sau nu ceva dupa moarte, de aia e bine sa ne pregatim pentru momentul ala ca sa nu ne ia prin surprindere, indiferent ca va fi sau nu sfarsitul.
Nu e greu. Eu de mic jonglez cu ideea. Nu am ginduri suicidale, doar contemplez efemeritatea si nimicul care sintem fiecare dintre noi.
CE ai nevoie?
ai nevoie sa dormi noaptea si fara "credinta"... OARBA ca exista ceva dupa moarte, nu poti?
ca, pentru asta e religia, si ideea in sine, credinta oarba, pentru ca atat timp cat nu se poate dovedi nimic, e absolut si numai oarba
cat despre sinucis, asta e o intrebare la care nu poti primi raspuns corect, indiferent, pentru ca:
daca iti spun ca "da" ajungi in rai, atunci sunt doar un imbecil religios care a acceptat o doctrina inventata de oameni, care aveau nevoie de prostime sa le faca munca de jos, si care sa nu se sinucida chiar daca sunt in ultimul hal de saracie, foamete sau chiar sclavie (chestie dovedita cu varf si indesat de... ciuma, dupa care boieri au trebuit sa faca munca, campului ca altfel nu aveau ce manca)
daca iti spun "nu", atunci pot fi acuzat de instigare la sinucidere si sa ajung la parnaie
Cred ca ajungi in iad,dar iadul este perceput diferit in functie de foarte multi factori,unul foarte important fiind starea pe care ai avut-o cand ai murit si motivul pentru care ai comis fapta.
Sa luam doua cazuri.
Un om si-a trait viata intr-un mod sanatos,placut,a muncit,i-a ajutat pe cei din jur,a fost milostiv,dar l-a lovit o boala foarte grea,era deja foarte batran si a decis sa isi injecteze o doza letala de morfina ca sa nu mai sufere.
Alt om a trait viata facand numai lucruri rele,a fost desfranat, a furat, si-a batut joc de alti oameni, poate chiar a ucis.Intr-o zi, cei de la DIICOT descind si il aresteaza.II dau puscarie pe viata.Isi pierde orice speranta si se sinucide, tanar fiind.
Amandoi au comis aceeasi fapta, suicidul.Crezi ca daca exista ceva dupa moarte,o sa fie la fel pentru amandoi?
Batranul respectiv va avea de dat explicatii pentru o fapta grava pentru care ar avea un raspuns oarecum de inteles,l-a lovit o boala grea si a murit. Poate a murit linistit, sau daca nu, a avut o stare de neliniste, 10 minute dupa moarte si sufletul s-a intors acasa,adica in lumea de unde venim si in care o sa ne intoarcem.
Dar acum sa ne gandim la celalalt,la cel tanar. Dupa ce s-a sinucis,cum l-a gasit moartea? In ce stare? O stare de panica,neliniste, frica, nu?
Eh, s-ar putea starea aia sa dureze si 1000 de ani sau mai mult, pana isi gaseste sufletul drumul inapoi "acasa". Datorita greutatii faptelor lui(mai ales daca a furat si a ucis oameni) el nu poate vedea altceva decat intuneric.Nu are cum sa aiba o experienta placuta dupa viata asta pentru ca il trag in jos toate lucrurile groaznice pe care le-a facut la randul lui altora.
Eu cred ca fiecare fapta pe care o faci in viata asta o sa conteze la sfarsit,daca exista ceva si eu cred ca exista.
Dar asta e doar o parere, cum vad eu lucrurile, conteaza nu doar fapta suicidului, ci toate circumstantele si cum au decurs lucrurile in viata respectivului om din momentul nasterii pana in momentul mortii.
Acolo e viata adevarata.
Salut eu nu prea le am cu biserica si chestiile astea dar erea sa mor de câteva ori lucrând un domeniul forestier ultima dată când am fost in coma tin minte cum doar am văzut cum pleaca taful cu mine cand mam rasturnat si am dat cu capu pe acolo de simțit nu am simtit nimic dar auzeam motorul pana s-a oprit auzeam colegi dar erea bezna si nu puteam sa ma mișc parca eream amorțit dupa nu am mai auzit nimic mi am revenit după 3 zile dar totul negru...