Moleculele din compozitia aerului sunt mai mici decat cele din compozitia norilor – diametrul lor este mic chiar si prin comparatie cu lungimea de unda a luminii. Fiecare molecula din aer, de oxigen si azot, imprastie lungimile de unda scurta ale luminii mai bine decat lungimile de unda lungi. Cand lumina solara intra in atmosfera, lungimile de unda scurta (violet, albastru sau verde) sunt mai puternic imprastiate decat lungimile de unda lunga (galben, portocaliu si mai ales rosu). De fapt lumina violeta este de 16 ori mai puternic imprastiata decat lumina rosie. Cand privim spre soare, lungimile de unda corespunzatoare culorilor violet, albastru si verde sunt imprastiate si „lovesc" ochiul din toate directiile. Deoarece ochii nostri sunt mai sensibili la lumina albastra, aceste unde, vazute impreuna, produc senzatia de albastru, venind din toate directiile. Acesta este motivul pentru care atunci cand privim spre cer acesta pare albastru. Pamantul nu este singura planeta cu un cer colorat. Pe Marte, de exemplu, praful din aer determina culoarea rosie a cerului.
P.S: am luat informatie de pe site-ul: http://vremea.meteoromania.ro/node/5661
Cerul (planetar) este partea atmosferei sau a spațiului vizibil de la suprafața oricărui corp ceresc. Este dificil a definii precis din câteva motive. În timpul luminii zilei, cerul Pământului apare ca o suprafață albastră profundă datorită dispersiei atmosferice a luminii soarelui. [1][2][3][4] Cerul este uneori definit ca zona Gazoasă mai densă a atmosferei unei planete. Noaptea cerul apare ca o suprafață sau o regiune neagră plină cu stele.
În timpul zilei, Soarele poate fi observat pe cer, ori este acoperit de nori. În timpul cerului nocturn (și într-o oarecare măsură în timpul zilei) luna, planetele și stelele sunt vizibile pe cer. Unele din fenomenele naturale observate pe cer sunt norii, curcubeie și aurora. Fulgerele și precipitațiile pot fi de asemenea observate în cer în timpul furtunilor. Pe Pământ, despre păsări, insecte, aerodine și zmeie se consideră că zboară în cer. Ca o consecință a activității umane, Smogul din timpul zilei cât și radiația luminoasă din timpul nopții sunt adesea observate deasupra marilor orașe (vezi poluarea luminoasă).
În domeniul astronomiei, cerul este de asemnea numit Sfera cerească. Aceasta este o cupolă imaginară unde Soarele, stelele, planetele și luna par a călătorii. Sfera celestă este divizată în regiuni numite constelații.
Vezi cerul altor planete pentru o descriere a cerurilor unor planete și luni variate a sistemului solar
Clauditza întreabă:
User252426 întreabă: