| Lavinia_AleXia_1999 a întrebat:

Bună,sunt clasă a vii- a și maine am test la fizică din forta ca mărime vectorială. Ne da probleme și eu chiar nu le pot pricepe! Ce să fac să le înțeleg?

Răspuns Câştigător
| T0T a răspuns:

Păi cam asta e una dintre bazele fizicii, printre cele mai simple chestii. Tot ce trebuie să faci e să reprezinți forțele într-un mod vectorial pe desen, să știi în ce sens acționează(ceea ce nu e prea greu), și te uiți să vezi cum ați făcut problemele din clasă și urmezi pașii și înveți formulele. Încerci să reprezinți forțele într-un sistem de axe xOy și vezi să coincidă axele respective cu 1-2 forțe...Forța care nu coincide o vei descompune ca să zic așa pe axa Ox și Oy. Să zicem că ai două forțe, F1 și F2 (ambele sunt mărimi vectoriale) pui axa Ox în sensul forței F1 iar forța descompusă va fi F2 dacă nu o poți pune în sensul axei Oy și vei obține 2 forțe : F2x și F2y. Presupun că trebuie să afli rezultanta R= radical din Rx la pătrat + Ry la pătrat. Rx va reprezenta suma forțelor cu sensul direcției lor(dacă e în sensul axei ox respectiv oy e cu + dacă e invers e cu -)... Și vei avea în cazul prezentat de mine Rx= F1+F2x și Ry=F1+F2y.(Aici sunt mărimi scalare) F2x=F2 x sin unghiul format de F2 și axa oX și respectiv pentru F2y în cazul căreia e cos de unghi format dintre oy și F2. Ai desene și exemple în caiet, sigur. Sunt mai multe chestii dar nu voi sta să îți prezint aici un întreg capitol. Chiar nu e greu de înțeles iar desenele îți explică cel mai bine. Exemplul meu face referire la un sistem bidimensional, dar acesta poate fi și tridimensional iar în acest caz se mai adaugă o axă Oz și ca să descompui forțele nu mai folosești un dreptunghi ci un paralelipiped dreptunghic. Dar asta e mai complicat, nu cred că vă dă, dar în caz de orice să știi măcar desenul să îl faci.

1 răspuns:
| Shammal a răspuns:

Citeste, scrie definitiile, formulele si tine-le langa tinea. Ia o problema gata facuta si observa cum a fost rezolvata apoi rezolv-o, ia o problema asemanatoare si fa acelasi lucru, apoi poti trece la alta un pic mai complexa si tot asa, pas cu pas. Dupa cate cunosc eu in astfel de probleme sunt doar de aplicat formule si de facut calcule, observa de ce formula ai nevoie la un anumit punct si aplic-o.