Eu am vazut luna o zi intreaga fara oprire.
Aceasta orbiteaza in jurul Pamantului si poate fi fazuta oricand, dar cateodata, vremea nu ne permite asta.Nu,nu este nimic neobisnuit.
Sigur ca este o explicatie logica, chiar stiintifica.Dar trebuie sa studiezi nitica astronomie.
Foarte pe scurtcare poate fi mai lunga explicatia).
Luna este satelitul natural al Pamantului.(iti reamintesc cateva caracteristici-nici macar acum nu se stie tot-dar sa-ti dai seama).
Voi folosi termeni specifici astronomiei.
Luna descrie o elipsa in jurul Pamantului(semiaxa mare 384. 400Km, excentricitatea e=0, 055. )
Planul orbitei este unghiul i=5gr.09min fata de planul eclipticii. Perioada de revolutie siderala P(rev)=27, 32z.m.-adica zile aprox solare vizibile de pe pamant).
Perioada de Rotatie in(jurul propriei axe) este fix egala cu perioada de revolutie in jurul pamantului.(de aia vedem -in principiu numai o fata a lunii de pe pamant).De ce in principiu?, pentru ca in realitate, si Luna ca si Pamantul si alte planetea mai au o miscare -subtila, la Luna se numeste LIBRATIE LUNARA(care si ea e de 3 feluri, in longitudine7gr., latitudine 7gr.si chiar diurna 1gr.), face ca de fapt sa vedem, in timp pana la 60% din suprafata lunii.
Mai pe romaneste, mai are si alte multe miscari, e un astru care vibreaza in multe coordonate, mai mult sau mai putin ordonate(spre exemplu nodurile au o miscare retrograda de 18, 6 ani-6793 zile, rotatia axei apsidale in planul orbitei are o perioada de 9 ani(3232zile), oscilatia inclinarii orbitei pe ecliptica este intre 4 si 5 gr. cu o perioada de 6 luni.
Nu mai vorbesc ca si Pamantul are mult mai multe 'vibratii', schimbari de poli -si geografici si magnetici), asa incat nu ai sa vezi vreodata in timpul vietii aceeasi marime, aceeasi fata si pozitie a lunii la ora de cu o zi inainte.
Ca si o femeie, cum zicea Shakespeare.(in Romeo si Julieta -in care chiar Julietta spunea lui R sa nu jure pe luna ca este schimbatoare -ca luna).
Fenomenele meteorologice, psihicul nostru sunt profund influentate de atatea miscari complexe).
Sper ca tu, calculand, facand un program sa gasesti cu precizie pozitia lunii la fereastra ta. Ti-am dat datele! Posibil nu am cautat in efemeride, sa o gasesti.Eu am incercat doar sa -ti spun ca
totul e sub control.Dar nu asa cum credeai tu si eu.