| StefaniaMS a întrebat:

Am si eu o intrebare din biologie... ce inseamna teaca de mielina, ce face mai exact aceasta, in sistemul nervos? Funda petru o explicatie cat mai pe inteles, fara multi termeni stiintifici, va rog.

Răspuns Câştigător
| Danyelusha a răspuns:

Mielina reprezintă un strat de fosfolipide, electroizolant, care înconjoară axonii neuronilor. Teaca de mielină, ce acoperă axonul, este prezentă numai la animalele vertebrate. Teaca de mielină este întreruptă la intervale fixe, în locații specifice, care se mai numesc noduri Ranvier, în cinstea savantului care prima dată le-a observat, în anul 1878, Louis Antoine Ranvier.
Mielina are rolul de a izola electric fibrele nervoase, prevenind pierderea impulsului electric de către axon, în drumul acestuia (impulsul) de la o celulă nervoasă la alta. Mielina facilitează de asemenea o comunicare bidirecțională între axon și celula gliala (Pfeiffer et al., 1993).
În sistemul nervos central, teaca de mielină e produsă de oligodendrocite, iar in sistemul nervos periferic de catre celulele Schwann. Mielina are o compoziție unică ce constă în 80% lipide și 20% proteine, dintre care mai abundente sunt myelin basic protein (MBP) și proteolipid protein (PLP).
Uite aici desenul:http://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Neuron_ro.gif
Sper ca ti-am fost de ajutor;)

1 răspuns:
| Geo32 a răspuns:

Este o substanta alba-sidefie care se gaseste in organele nervoase si in majoritatea nervilor cranieni si spinali. Neoronul este alcatuit si don teaca de mielina. Un nerv este format din mai multe fibre nervoase prtotejate de un invelis comun.Fibra nervoasa este alcatuita din axonul neuronului, impreuna cu tecile lui.