Navele plutesc, desi sunt confectionate din materiale cu densitatea mult mai mare decat a apei. Datorita formei lor ele dezlocuiesc un volum foarte mare de apa (mai mare decat volumul materialelor din care este confectionata nava). Forta arhimedica este mai mare decat greutatea. In cazul acesta forta arfimedica este egala cu densitatea lichidului inmultit (ori. sau x) cu volumul lichidului inmultit (ori. sau x) cu acceleratia gravitationala, unde volumul corpului este mai mare decat volumul lichidului. De aceea corpul pluteste la suprafata lichidului
Un corp scufundat intr-un fluid...este impins de acesta cu o forta egala cu catitatea de fluid dezlocuita de catre corp. Volumul de apa dezlocuit de catre nava maritima este mai greu decat nava respectiva.De asta nu se scufunda.
Cunosti legea lui Arhimede? "Unui corp imersat intr-un fluid i se opune o forta egala si de sens opus cu greutatea volumului de fluid dezlocuit. Pe acest principiu se bazeaza masinile care plutesc - fie pe apa - navele maritime, fie in apa - submarinele, fie in aer - baloanele si dirijabilele. Componentele de baza ale corpului unei nave este flotorul, umplut cu un fluid mai putin dens decat fluidul in care este imersat corpul si lestul sau balastul, care are scopul de a mentine nava pe verticala si la navele complet imersate in fluid sa mentina si inaltimea de navigare.
De fapt am gresit, corect este: "asupra unui corp scufundat intr-un fluid actioneaza o forta egala si de sens contrar greutatii volumului de fluid dezlocuit". "Actioneaza" si nu "se opune".