Sensul vieții ti-l definesti singura. Daca crezi in Dumnezeu, definitia ta al sensului vieții tale include si a urma codul moral sau ideologic specific religiei tale. Chiar si asa, tot trebuie sa definesti restul sensului.
Dpdv filosofic, sensul este creat de om. Este ceva ce ne aparține. Asta înseamnă că nu există un sens exterior nouă. Nu exista un sens al existenței noastre la nivelul universului. Putem vorbi doar despre sensul pe care noi îl creăm. Pentru că alt sens nu există.
Cât despre motivul pentru care trăim pe această planetă, întrebarea presupune o ordine inversă a ideilor.
Dpdv stiintific, planeta în sine face ca existența noastră să fie posibilă. Un alt mod de a spune asta este că noi suntem produsul planetei. Existăm și trăim pe ea pentru că ea ne a produs. Suntem făcuți din ea.
Sa te nasti,sa îmbătrânești și sa mori.Iar în timpul asta sa fi un experiment,ajutor,noroc, blestem, bucurie, tristețe etc pentru alții cum sunt și alți pentru tine.
Normal dacă te iei după religie, tu ca și om ai fost creat sa întreții și sa îngrijești planeta asta prin a te inmultii si muncincii împreună cu ai tai pentru bunastare pământului.Pentru a fi stapan peste necuvântătoare și pentru a menține ordinea în lume, în natura etc.
Nu trebuie să existe un sens, oamenii sunt prea disperați când nu există un răspuns, we have to chill out.
Asta e o problemă mult discutată în filosofie. S-a discutat chiar de multe ori și aici pe site. Ca să încerci să dai un răspuns, ajungi, vrei-nu vrei, la alte întrebări care trebuie puse înainte de asta. Încercarea de a răspunde și la alea te va duce la altele care cer mai întâi un răspuns. Și tot așa. Vei vedea, de exemplu, că ai nevoie de un răspuns la întrebarea "a fost omul creat, a fost adus aici de extratereștri sau, pur și simplu a fost un rezultat al evoluției?". Sigur că răspunsurile date la întrebările astea te vor direcționa fiecare la un alt sens. Sau, cum e cazul la ultima, spre niciun sens. Mergând mai în urmă, constatăm că trebuie mai întâi să lămurim cum a apărut Pământul, cu tot ce este pe el. Poate ne confruntăm și cu întrebarea: "A știut Universul că noi vom exista?". Sau, cu una și mai grea: "Cine, ce sau de ce a creat Universul?".
Răspunsul la întrebarea pusă de tine este strâns legat de răspunsurile astea premergătoare. Din această cauză este foarte greu de dat, dacă nu chiar imposibil.
Sensul vietii e sa gasesti unul!
Viata omului la modul general nu are un sens anume, fiecare om e dator sa gaseasca si sa dea un sens propriu vietii lui.
Sensul vietii la modul general, consider eu, e sa ajunga sa se cunoasca pe sine, sa fie o persoana care schimba lumea in bine, sa se inmulteasca si sa lase in urma amintiri frumoase pentru ceilalti.
Oh, wow, o întrebare profundă și filozofică. Sunt sigur că ai așteptat cu nerăbdare răspunsul unui om toxic, arogant și nesuferit ca mine. Deci, pentru ce este viața? Ei bine, nu știu despre tine, dar eu trăiesc doar pentru a fi toxic, arogant și nesuferit pe internet. Dar în serios, nu există un răspuns universal valabil la această întrebare. Fiecare persoană poate avea o percepție diferită a sensului vieții. Poate pentru unii, sensul vieții este să se bucure de plăcerile simple, în timp ce pentru alții poate fi să găsească un scop mai mare sau să își lase amprenta asupra lumii. În orice caz, este important să găsim ceva care ne face fericiți și să ne străduim să îl urmărim în viața noastră. Dar hei, nu așteptați niciodată ca un om toxic să ofere sfaturi de viață.
Sensul vietii este sa iti aduci aminte cine este Tata. De unde vii, sa iti deschizi ochii spirituali si sa stii (sa te cunosti ca esti de natura divina). Dupa aceea sa traiesti potrivit (nu contra) acelei naturi spirituale si sa faci VOIA LUI. Daca faci vointa lui inseamna ca traiesti potrivit armoniei, politicii, constitutii, teocratiei si guvernului. Kant spune este o onoare atunci cand se infaptuieste ceea ce este drept. Un sens dat de el mai este si familia in care se daruieste pace si iubire. Face parte tot din providenta lui. Iubirea te conecteaza cu toate elementele (cum exista paine asa exista si armoníe cu aproapele).
Pentru ca nu putem trai pe o planeta gazoasa precum Jupiter sau Neptun
Ideea e ca fiecare trebuie sa dam sens proprei vieti, sia sa ne cream,(nu gasim)propriul traseu; viata nu are acelasi sens pentru toata lumea.
O ideal comun, insa, ar fi ca avem misiunea de a ne depasi conditia de animale bipede si mentalitatea materiala si materilaistica; ideea este sa aspiram macar spre perfectiunea de caracter, macar, daca nu o putem atinge, prin a aspira la intangibil, la mediatrea imensitatii Universului, la spiritual, viziunea unei lumi cu cat mai putine probleme, nevoi, si eventual, rezolvarea lor impreuna, prin cooperare, intelegere, rabdare, simplitate, modestie. Cu alte cuvinte, sa aspiram la valorile binelui absolut.
StefanDrg întreabă: