| Ellusionist a întrebat:


care este teoria haosului?
mai exact...definitiahappybig grin
dau fundahappy

Răspuns Câştigător
| PhaseMorphXR a răspuns:

"Nu vad unde este acest haos.Sa-mi explice cineva in afara de copy-paste."
Uite un exemplu. O frunza purtata de vant, este un sistem. Este matematic IMPOSIBIL sa prezici comportamentul frunzei, respectiv punctele in spatiu prin care va trece, pozitiile pe care le va avea, impactele pe care le va avea supra altor sisteme etc... variabilele sunt intr-un numar prea mare, ceea ce genereaza Haosul (impredictibilul), iar teoria haosului studiaza aceste sisteme.
Frunza e un exemplu simplu.

9 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Nu vad unde este acest haos.Sa-mi explice cineva in afara de copy-paste.

| Hombre a răspuns:

@ Floatila, o tehnologie super avasata poate explica miscare frunzei (pe care nu o detinem) funtie de forma, greutate, curenti de aer, presiune atmosferica etc. Totul are o cauza urmata de efect, nimic nu este intamplator. Greseti cand spui ca nu putem prezice comportamentul unei frunze, inca nu detinem "cheia", cunosti produsul acelor pomi care seamana cu jumatate de elice si le aruncam in sus iar in cadere se invart, acolo exista cauza si efectul.

| PhaseMorphXR a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Teoria_haosului
http://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_theory

Pe bune, in browserul tau e mai aproape TPU de tine decat Guagalu'? :-@

| PhaseMorphXR a răspuns:

"Nu exista haos"

waw...

| PhaseMorphXR a răspuns:

@hombre
Ok, n-ai inteles exemplul... Haos nu inseamna intamplator sau dezordonat sau anarhic inseamna pur si simplu apropiat de ce este natural. Daca se aduna toata puterea de calcul a lumii tot nu se poate prezice cu exactitate drumul parcurs de o frunza in cadere, sau daca nu-ti place exemplul cu frunzele atunci considera o punga din plastic pe strada purtata de vant... sau orice altceva.
Exemple sunt multe. Considera fractalii naturali: forma muntilor, forma norilor, comportamentul norilor, vremea sunt toate sisteme haotice (naturale) care nu au cum sa fie descrise prin rigurozitatea impusa de matematica, nici macar prin geometria fractala, daca tu ai impresia ca parametrii ca presiunea atmosferica, curentii de aer, umiditate etc (parametrii care la randul lor pot fi influentati de hazard) te pot ajuta sa prezici exact ce forma va avea un nor peste 5 minute, sau un lant muntos peste 600 de milioane de ani, atunci in mod clar nu esti atent. Teoria haosului nu demite Determinismul, dimpotriva spune ca desi toate sistemele urmeaza legile sale, sistemele dinamice non-liniare extrem de sensibile la turbulente ale conditiilor initiale (poate ai auzit de Efectul fluturelui), au in general urmari extrem de variate, ce confera sistemului impredictibilitate... Alte exemple? Evolutia bolilor, evolutia tumorilor, ritmul cardiac, comportamentul unor particule subatomice, cognitia, etc etc. Sunt sisteme haotice pentru ca insusi modelul datelor necesare pentru a le prezice comportamentul poate avea aspect fractal, respectiv ar trebui sa detii o cantitate infinita de informatie.

| thealchemist a răspuns:

Nu exista haos

| muzicalBoX a răspuns:

E incapu tau cauta inauntru laughing

| bobilutzu a răspuns:

HÁOS, haosuri, s. n. 1. Stare primitivă, de neorganizare, în care, după cum presupuneau cei vechi, s-ar fi aflat materia înainte de apariția universului cunoscut de om; (în unele concepții teogonice) spațiu nemărginit, cufundat în beznă și umplut de „neguri", în care s-ar fi găsit, într-un amestec confuz, elementele și materia înainte de organizarea lumii; stare de dezordine, primordială a materiei. ♦ Personificare a acestui spațiu nemărginit sub forma unei divinități. 2. Stare generală de mare confuzie, dezordine mare, învălmășeală, neorganizare. [Var.: (înv.) cáos s. n.] – Din fr., lat. chaos.


| bobilutzu a răspuns:

Teoria haosului (sau teoria sistemelor complexe) este o ramură a matematicii și fizicii moderne care descrie comportamentul anumitor sisteme dinamice neliniare, acelor sisteme care prezintă fenomenul de instabilitate numit sensibilitate față de condițiile inițiale, motiv pentru care comportamentul lor pe termen relativ lung (deși se conformează legilor deterministe) este imprevizibil, adică aparent haotic (de unde și denumirea teoriei).

Întrebări similare