Sunt mai multe metode dar una din ele poate sa o puna in practica oricine:
1. Ai nevoie de un cuptor cu microunde si de o ciocolata Mars.
2. Mai intai te uiti in cartea tehnica a cuptorului si notezi frecventa unde-i electromagnetice pe care o emite.
3. Iei platanul ala care se invarte si ii pui invers (ca sa nu se mai invarta) si pe el asezi mars-ul astfel incat partea lui cea mai lunga sa fie pe directia de propagare a undelor.
4. Pornesti cuptorul si il lasi pana cand ciocolata incepe sa se topesca, o sa observi ca sa topit mai mult din loc in loc la distante egale.
5. Masori cu o rigla distanta dintre doua puncte de topire maxima, iar dublul ei va fi lungimea de unda.
6. Viteza de propagare a unei unde este egala cu produsul dintre lungimea de unda si frecventa acesteia.
Deci faci 2 * distanta masurata * frecventa = viteza luminii in aer. (! aici sa nu uiti sa transformi centimetrii in metri si megahertii in herti si vei obtine viteza luminii in m/s).
Am mai raspuns odata aici: http://www.tpu.ro/stiinta-si-filosofie/cum-se-calculeaza-viteza-luminii/ (vezi raspunsul cu funda)
Se poate calcula si teoretic este 1 pe radical din permeabilitatea electrica inmultita cu permeabilitatea magnetica, dar nu mai estiu exact de unde se scotea relatia asta (parca se pornea de la faptului ca vectorul intensitate a campului electric este perpendicular pe cel de inductie magnetica intr-o unda electromagnetica si se facea produsul vectorial).
Apreciez raspunsul lui bluebios(noroc ca si mai aduce cineva aminte de Brainiac) si ceilalti care au dat un link catre vikipedia :mai fratilor eu am cerut cum se calculeaza nu o istrorie a luminii si restul;
dar cel mai 'genial' raspuns a fost cel ca viteza luminii nu se calculeaza; atunci de unde o stim mai? ne-am nascut cu ea in cap? scria pe stele ca lumina o sa vina cu viteza de 300 000km/s?
normal ca se calculeaza ( voi nu prea stiti ces constantele; credeti ca ele apar din aer si nu se calculeaza);
totusi am primit mai putine raspunsuri de genu: vit luminii e o constanta nu se calculeaza; deci lumea sa mai desteptat intre timp;
(recunosc ca stiam cum se calc vit luminii dar vroiam daca pomeneste cineva de ROEMLER sau FIZEAU)
Viteza luminii în vid este o importantă constantă fizică universală; conform cunoștintelor pe care le avem în prezent, este viteza de propagare a luminii în vid perfect - independent de parametri fizici ai luminii cum sunt: culoarea, intensitatea, direcția, polarizarea sau durata propagării. Această caracteristică este proprie nu numai luminii din spectrul vizibil, ea este valabilă tuturor radiațiilor de natură electromagnetică cum sunt: undele radio, lumina infraroșie și ultravioletă, radiațiile X și Gamma. Viteza luminii în vid, conform teoriei relativității restrânse al lui Einstein reprezintă valoarea limită a vitezei pe care o poate atinge un corp, indiferent de mediul în care se propagă. Valoarea sa, exprimată în unități din Sistemul Internațional este egala cu trei sute de mii de km/secunda
funda?
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Viteza_luminii vezi aici tot ce ai nevoie. Sper sa-ti fi fost de folos funda!
Viteza luminii este de 300.000 km/s si este cea mai mare viteza pe care o poate atinge un corp.
NewFolder întreabă:
AdrianGheoghe007 întreabă: