| superpissy40 a întrebat:

Buna TPU. Daca plecam de la premisa ca exista liber arbitru, atunci cum de Creatorul/Sursa Vietii ne trimite diverse persoane, fie suflete pereche, fie parteneri karmici in anumite conjuncturi ale vietii? Aici unde mai este liberul arbitru? Poate ca veti spune ca decizia de a ii pastra sau nu in viata noastra reprezinta liberul arbitru si da, face sens, faptul de a le deschide o portita sau de a inchide-o in fata acelor persoane, insa actiunea propriu-zisa(mai bine spus, conjunctura) de a aparea acesti oameni, cum se produce? Si aici poate fi orice tip de conjunctura, nu numai aparitia unor persoane, ci si primirea unei oferte de munca, aparitia unor accidente imprevizibile, aflarea unei vesti etc. Practic unde mai este liberul arbitru atata timp cat nu avem control asupra acelor evenimente externe, imprevizibile? Multumesc tare mult!

Răspuns Câştigător
| Seba2013 a răspuns:

Demonul lui Laplace nu accepta DESTINUL (pronoia, providenta) vrea sa fie liber de cauze. In termenii astia formuleaza modernitatea valorile pe care trebuie sa le urmam.

Si acum incep sa iti dau eu un comentariu:

Pentru ca accepti Liberul Arbitru ca universalism (acest termen este un particular nu un universal, nu poti sa reduci totul la liberul arbitru). Accepti acest termen ca univoc nu ca echivoc sau analog. Exista si DETERMINISM si RESPONSABILITATE MORALA.

Platon spune ca universul a luat nastere dintr-o combinatie dintre necesitate si inteligenta. Ce intelege el prin necesitate, este alt subiect. Daca universul a fost CREAT insemna ca a fost CAUZAT (CAUZALITATE, NECESITATE). Modernitatea nu accepta cauzalitatea (accepta atomi care se misca aleatoriu si hazardul) insa trebuie sa stim ca Nietche nu a fost doar nihilist ci si vitalist. William James ne vorbeste de pragmatism. Vezi mecánica clásica versus mecánica cuántica.

Vezi Carolina Sartorio care se intereseaza de lucrule astea. Ea vorbeste de compatibilism, incompatibilism, daca suntem legati de legile naturale, relatia dintre cauza-efect, etc. Deci trebuie sa iti scrii in cosmoviziune (repertoriu) si acesti termeni. COMPATIBILISM, INCOMBATIBILISM pentru ca acesti termeni spun ca NU CHIAR avem liberul arbitru.



Daimonul lui Socrate nu il lasa pe Socrate sa faca tot ce vrea ci ii arata calea. Constiinta poate sa ne judece chiar si pe noi insine.



Hume cu metodă experimentala se ia de mecanicisti. Mecanicstii explica comportamentul din viitor fara sa accepte teleologia si capacitatea omului de a prevedea (prevederea) si anticipa actiunea. Ei pleaca direct de la efect si resping cauza si posibilitatea de a prevedea consecintele, diversele succesiuni si cursuri de actiune iniante de comportament. Deci vorbim de o succesiune (antecedent-consecuent). In logica cauzala a lui Hume, CAUZA preceda (prioritate de timp in temporalitate) EFECTUL.

| sabin89 a răspuns (pentru Seba2013):

N-ai zis ce spune Parmenide.

10 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Expresia "face sens" este gresita in limba romana.

| relian a răspuns:

Liber arbitru este inteles gresit de oameni.Liber arbitru inseamna sa lasi natura sa isi urmeze cursul, sa nu vii sa restrictionezi, sa nu vii sa incerci sa faci ca apa sa mearga la del si nu la vale, chestii de genul asta, asta inseamna liber arbitru.

Daca tu simti ca vrei sa vorbesti liber, sa te exprimi, pentru ca asa simti, asa te mina viata, asa te mina cum esti facut, vine unu si iti inchide gura laughing ei atunci acolo nu mai e liber arbitru.

Astea ce spui tu ca vine om linga om, vine lemnul de pe apa la mal si altele genul asta, e natural sa se intimple asa, ala este cursul ce trebuie sa il urmeze.

Daca te referi la faptul ca tu ai un curs de urmat si ca ai dori sa nu il mai urmezi, ca tu vrei sa mergi pe alt drum, in cazul asta nu este vorba de arbitru, este vorba ca tu luindo pe alt drum, te vei duce in prapastie laughing

De aia lucrurile urmeraza un curs, pentru ca acel curs le face sa reziste in timp, le face sa existe, daca incerci sa schimbi cursul, distrugi acele lucruri.

Asa acum au facut altii, au incercat sa intervina in cursul normal al altor persoane, distrug acele persoane, distrug lucruri.

| Hyperion7 a răspuns:

Nu Creatorul ne trimite anumite persoane,ci noi ni le alegem de unii singuri.
Când te îndrăgostești de cineva,e complet random și nu putem ști dacă relația va fi de durată sau nu, bazandu-ne doar pe atracția sexuală.
Acești parteneri de care amintești tu nu ii primim, ci ni-i alegem.
Cum ziceam mai sus, nu putem ști, bazându-ne doar pe atracția sexuală daca acești parteneri sunt sufletele pereche sau parteneri karmici.

Cum ziceam și mai sus, acești parteneri apar pur și simplu și nu putem ști dacă interacțiunea va fi un eșec sau nu.
Sa luam exemplu vânatul in club.Nu ai de unde ști ce se va întâmpla și dacă vei combina pe cineva sau o iei la ochi de unul big grin

Apariția unor oferte de munca, accidentele imprevizibile,aflarea unei vesti sunt chestiuni legate de alte chestii ce s-au întâmplat în trecut sau atunci, pe moment.
Adică nu Universul influențează astfel de conjuncturi, ci alți oameni.

Pai din contra, avem.
Că dacă nu aveam, nu făceam ce ne cășuna capul.Adica poți face aproape orice vrei, cu condiția să îți asumi și consecințele.
Un exemplu este întâmplarea unui accident grav.Sa luam un șofer care a consumat substanțe interzise.
Deși putea evita acest eveniment tragic, datorita încăpățânării și a propriii conștiințe, a suferit acest accident
Are sens?big grin

| VoidEternal a răspuns:

Suflete pereche? Reality check... astea sunt povesti. Parteneri karmici? laughing

| LisaJulie a răspuns:

Ai vorbit ca cineva dintr-o ședința de hipnoza regresia! Eu nu cred in destin, consider ca trebuie sa fim cu picioarele pe pământ!

| EestiSodalane a răspuns:

În Creștinism nu există notiunea de "suflete pereche" sau "parteneri karmici" deci în Creștinism nu avem problema asta big grin
De asemenea te rog sa nu mai folosesti expresia "face sens" pentru ca nu are niciun sens în limba română.

Iar notiunea de liber arbitru nu se refera la conjuncturile exterioare la care participam ci la puterea noastra de decizie interioară. Nu depinde de noi absolut deloc cum e lumea exterioara, dar asta nu inseamna ca n-avem liberul arbitru sa reactionam cum vrem noi la lumea exterioară.

| cruceLaGatDunhillLaBot a răspuns:

Pentru ca trebuie sa trecem prin anumite capitole ale vietii pentru a ne maturiza si aprecia persoanele care vor urma dupa ei, aceasta este metamorfoza vietii, prin compresie si presiune un carbune poate deveni un diamant si Dumnezeu te va face pe tine un diamant ca sa fii tratata ca un diamant, de cine trebuie. Daca Dumnezeu a scos o persoana din viata ta inseamna ca are un alt plan pentru tine si iti va oferi ceva mai bun care sa-ti fie subiectiv bun. Poate ca acesti parteneri karmici ti-au schimbat perceptia asupra vietii dar e bine de stiut ca nimeni nu va ramane pe dinafara daca are un set de calitati si intr-un final cineva va aparea.

| ClaRa91 a răspuns:

Esti de nelamurit. Nu mai scrie.

| DataScience a răspuns:

Bro imagineaza-ti ca esti un peste in acvariu, acvariul, apa, cat oxigen are apa, si daca ai alti pesti cu care sa te joci in acvariu sau nu, nu e liber arbitru, traiesti intr-un univers haotic, restul lucrurilor ce faci cu acele obiecte/materie/energie haotica(asupra care nu ai control) ai liber arbitru sa faci ce vrei cu lucrurile asupra care nu ai liber arbitru ca exista si se intampla in jurul tau (liberul arbitru vine din choices ce faci cu lucrurile din jurul tau asupra care nu ai liber arbitru, ceea ce inseamna ca si exista si nu exista liber arbitru in acelasi timp ca pisicuta lui Schrodinger, doar ca acolo e alta poveste)

Întrebări similare