Depinde de fiecare dintre noi. Pentru unii dintre noi este un lucru important deoarece automat dacă fiecare devine mai bun și societatea la rândul ei devine mai bună per ansamblu. Pentru alții este mai important interesul personal și se modelează în așa fel încât să obțină mereu cât mai mult chiar asta însemnând să facă anumite lucruri rele. Depinde de moralitatea fiecăruia. Aceasta ne spune dacă un lucru este rău sau bun și la majoritatea dintre noi funcționează cum trebuie, chiar dacă mai puțin sau mai mult, zic eu, de aceea conceptele de bine și rău sunt cam aceleași pentru fiecare. Fiecare termen este inventat, am văzut mai sus un răspuns și normal că cam fiecare termen are și proporția sa de relativitate, ca în acest caz unde este destul de mare. Oricum sunt sigur că majoritatea oamenilor au puterea să distingă răul de bine, dacă gândesc generalist, deci asta nu ar fi o problemă așa mare în a distinge cele două elemente.
Este foarte important. Fiecare dintre noi trebuie sa-si propuna sa devina mai bun cu ceilalti.
Nu,ci mai degraba sa sa fie mai inteligenti, mai lucizi si mai sinceri cu ei insisi. Binele si raul sunt termeni inventati.
Poti explica chestia cu 'binele si raul sunt termeni inventati'?
Desigur. Binele si raul sunt concepte definite de tine, nu sunt batute un cuie de cineva. Poate tie ti se pare rau sa faci o aumita actiune, dar unei alte persoane cu o alta cultura sau perspectiva nu i se va parea. De exemplu, la crestini este "pacat" sa ai mai mult de o sotie, la musulmani nu. Exista in lumea asta o gramada de obiceiuri si traditii, cum poti tu sa tragi o linie intre toate si sa zici: astea sunt bune, astea nu? Sau sa luam exemple din viata cotidiana : domnul X fura de la supermarket ceva. Poate ca ti se va parea gresit, dar nimeni nu stie circumstantele in care X a furat, de ce a furat, poate ca nu mai avea un leu in buzunar si familia trebuia hranita. Din din perspectiva naturii e foarte corect ce a facut, tata trebuie sa isi hraneasca familia si sa o mentina in orice conditii, uita-te in natura, asa se intampla. Sau cineva vine si iti ataca familia cu un cutit. Tu il poti impusca cu revolverul din sertar, bineinteles acesta fiind un "pacat" din punct de vedere crestin, sau poti sa te uiti la el cum iti cioparteste familia, acest lucru fiind tot un "pacat" pentru ca tu la altar ai jurat sa iti protejezi familia. Deci, ce e bine, ce rau?
Ai dreptate.
Da, este important! Dar nu le iese. Pentru ca daca vrei sa fii mai bun, nu trebuie sa iti pui problema cum si de ce si in ce fel. Pur si simplu o faci. Instinctiv. Si ceilalti apreciaza. Ei sunt cei care spun daca esti bun sau nu. Depinde cum ajunge bunatatea la ei.
Sunt multi care ofera ajutor celor care nu au nevoie de el.
Sau sunt oameni care, aparent sunt buni, dar fac mai mult rau, pentru ca Binele tau nu este si Binele meu.
" Filosofat " e foarma corecta.
Da, trebuie pentru ca o societate plina de oameni buni e o societate sanatoasa si utopica cred.
Nu ar fi frumos sa nu mai existe oameni rai precum violatorii, ucigasii, jefuitorii, mincinosii, coruptii, oamenii ce incalca principiile pozitive ale societatii sau morala, risipitorii, cei ce lasa mizerie in spatiile publice, etc
O societate unde oamenii nu mai se afla in burti de peste ( referire la Iona ), o societate unde avem grija de noi, evoluam spre bine, totul e bine?
" Binele poate exista fara rau, raul nu poate exista fara bine. "
Stai liniștit, eu știu proveniența termenului "filosofie", că dacă nu știam nu interveneam. Limba română suferă mereu anumite adaptări, și nu eu le-am făcut. Dacă nu îți știi limba, cu cine discut? Du-te taică în Grecia și acolo vei fi iubitor de întuneric sau de cunoaștere. Eu vorbesc de limba română și m-am referit strict la ea.
AvalohAlyn întreabă: