anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună, TPU! Îmi puteţi da, vă rog, nişte argumente pro şi contra pentru o chestie? E ceva pentru mine, nu e vreo temă sau vreun proiect.
Este vorba despre avansarea Timpului Universal Coordonat (UTC) cu 30 de minute. Luaţi-o ipotetic! UTC este ora după care se ghidează toate orele de pe Glob. România, de exemplu, are ca fus orar standard UTC+2, însă când folosim ora de vară, are UTC+3, acesta nemodificându-se vreodată în funcţie de anotimpuri sau alţi factori asemănători. Se ştie că, pornind de la meridianul de 0 grade, la fiecare 15 grade longitudine apare câte un fus orar, însă aceste meridiane reprezintă centrele fuselor orare, limitele dintre două fuse fiind la jumătatea distanţelor dintre acestea. De exemplu, între fusul orar GMT+1 şi GMT+2, limita geografică se află la 22, 5 grade longitudine estică, adică la jumătatea distanţei dintre 15 şi 30 de grade longitudine estică. În funcţie de încadrarea unor teritorii în aceste limite se stabileşte în general fusul orar al acestora.
Timpul Universal Coordonat se stabileşte probabil în aşa fel încât, în medie, amiaza solară (momentul zilei când Soarele este aparent cel mai sus pe cer) să fie la 12:00, însă asta înseamnă că la limitele dintre două fuse orare, amiaza solară medie este la 11:30/12:30 (depinde de care fus se ia în considerare, cel din vest sau cel din est). Dacă te iei după fusul orar aflat în vestul meridianului-limită, e destul de nasol, că amiaza solară e înainte de 12, când se presupune că ar fi încă dimineaţă, şi pe deasupra, la 11:30 e numai amiaza solară medie, însă sunt perioade în an când e şi mai repede, cea mai timpurie ajungând şi la 11:13, ceea ce nu mi se pare chiar normal, nefiind nici pe departe aproape de ora 12. Este logic ca, dacă amiaza solară este timpurie, la fel să fie şi apusul, adică să se întunece mai repede decât ar trebui.
Din fericire, România nu se află în această situaţie, cum centrul ei este traversat de meridianul de 25 de grade longitudine estică, rezultând că ne încadrăm chiar bine în fusul orar GMT+2, la vest de centrul geografic al acestuia. Cu toate astea, sunt ţări precum Ungaria, Slovacia, Polonia sau Serbia care se află la est de centrul fusului lor orar, ba chiar sunt traversate (mai la capătul estic) de limita dintre GMT+1 şi GMT+2. Deci, acolo chiar apune Soarele cam prea devreme faţă decât ar trebui şi dimineţile sunt mult prea luminoase, toate astea pentru că amiaza solară este înainte de ora 12, ba uneori chiar mai apropiată de ora 11 decât ora 12!
De aceea, prin avansarea cu jumătate de oră a UTC, amiezile solare ar fi la ore mai normale, mai apropiate de 12 (vorbind în timp standard geografic, fără ora de vară sau alte modificări) chiar pe tot Globul, nu doar în anumite locuri. Astfel, la centrele fuselor orare amiezile solare medii (ele variază chiar de la o zi la alta, media calculându-se pe un an) ar fi la 12:30, iar la limitele dintre două fuse orare ar fi la 12:00/13:00, din nou în funcţie de ce fus orar se ia în considerare, cel din vestul limitei sau cel din est.
Aşadar, ce avantaje şi ce dezavantaje ar fi în această modificare? Vreau să văd care dintre ele ar fi mai multe. Cine dezvoltă foarte bine argumentele primeşte fundă!

2 răspunsuri:
| Danzell a răspuns:

Nu exista avantaj si dezavantaj ci motivul pentru care se face acea schimbare de ora. si anume faptul ca exista o eroare de aproximativ o ora in cronometrarea timpului, care se acumuleaza pe durata unui an.
ca sa se mentina fix 24 de ore pe zi a fost adaugata ora de decalaj.

iar tarile care trec print nai multe fusuri orare adopta un singur fus orar. motivul pentru asta este pentru simplificarea timpului. Nimeni nu o sa stea sa calculeze si sa isi schimbe ceasul cand trece dintr-un fus in altul.

fusul orar adoptat tine de fiecare tara in parte. de exemplu daca Rusia, SUA, Canada, Brazilia, Australia si Papua Noua Guinee au adoptat mai multe fusuri (din cauza suprafetei intinse, cu exceptia ultimei) exista si tari precum China care au adoptat un singur fus.

de asemenea sunt si zone care adopta un fus cu 30 min care tin de fapt de pozitionarea fata de meridiane. de exemplu India are UTC-ul 5.5 pentru ca majoritatea teritoriului se afla pe mijlocul fusului.

treaba asta cu modul cum adopta o tara un fus orar este destul de complexa, complicata si mai ales diversificata.

| lovemusic605 a răspuns (pentru Danzell):

Da, într-adevăr e destul de complexă, însă mie mi-i milă de săracele ţări de care am vorbit mai sus. Dau un exemplu. În Budapesta, de solstiţiul de iarnă, conform orei locale, Soarele răsare la 7:29 şi apune la 15:55 cu amiaza solară la 11:42, nouă românilor însă nici nu ne prea poate trece prin cap un asemenea lucru. În fine. Poate că acele ţări s-au obişnuit de-a lungul timpului cu ora utilizată de ele. Oricum, ca avantaj eu m-am gândit la o anumită creştere eonomică, cum s-ar întuneca cu o jumătate de oră mai târziu şi ca atare folosim mai mult lumina naturală, însă un dezavantaj ar fi că dimineaţa, mai ales în România, din cauza poziţiei geografice, în perioada solstiţiului de iarnă probabil ar fi destul de întuneric. Mă rog, şi cu asta ne-am putea obişnui cu timpul.