Nu exista avantaj si dezavantaj ci motivul pentru care se face acea schimbare de ora. si anume faptul ca exista o eroare de aproximativ o ora in cronometrarea timpului, care se acumuleaza pe durata unui an.
ca sa se mentina fix 24 de ore pe zi a fost adaugata ora de decalaj.
iar tarile care trec print nai multe fusuri orare adopta un singur fus orar. motivul pentru asta este pentru simplificarea timpului. Nimeni nu o sa stea sa calculeze si sa isi schimbe ceasul cand trece dintr-un fus in altul.
fusul orar adoptat tine de fiecare tara in parte. de exemplu daca Rusia, SUA, Canada, Brazilia, Australia si Papua Noua Guinee au adoptat mai multe fusuri (din cauza suprafetei intinse, cu exceptia ultimei) exista si tari precum China care au adoptat un singur fus.
de asemenea sunt si zone care adopta un fus cu 30 min care tin de fapt de pozitionarea fata de meridiane. de exemplu India are UTC-ul 5.5 pentru ca majoritatea teritoriului se afla pe mijlocul fusului.
treaba asta cu modul cum adopta o tara un fus orar este destul de complexa, complicata si mai ales diversificata.
Da, într-adevăr e destul de complexă, însă mie mi-i milă de săracele ţări de care am vorbit mai sus. Dau un exemplu. În Budapesta, de solstiţiul de iarnă, conform orei locale, Soarele răsare la 7:29 şi apune la 15:55 cu amiaza solară la 11:42, nouă românilor însă nici nu ne prea poate trece prin cap un asemenea lucru. În fine. Poate că acele ţări s-au obişnuit de-a lungul timpului cu ora utilizată de ele. Oricum, ca avantaj eu m-am gândit la o anumită creştere eonomică, cum s-ar întuneca cu o jumătate de oră mai târziu şi ca atare folosim mai mult lumina naturală, însă un dezavantaj ar fi că dimineaţa, mai ales în România, din cauza poziţiei geografice, în perioada solstiţiului de iarnă probabil ar fi destul de întuneric. Mă rog, şi cu asta ne-am putea obişnui cu timpul.
Dragosh9988 întreabă: