anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Îmi puteți explica ce e presiunea osmotică? Știu definiția din carte, dar nu înțeleg când e cazul să fie prevenită osmoaza... Nu am nici un exemplu...

2 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

"nu înțeleg când e cazul să fie prevenită osmoaza"
Depinde de concentratie.
Daca ai doua vase umplute cu apa care comunica intre ele, nivelul de lichid din primul vas va fi egal cu cel din al doilea. Vezi principiul vaselor comunicante.

Daca pui o membrana semipermeabila intre cele doua vase, si torni mai multa sare intr-un vas decat in altul, apa va trece din vasul ce are o concentratie mai mica catre vasul cu o concentratiem mai mare.

Deci nivelul apei va creste in vasul ce are o concentratie mai mare. Cat de mult va creste? Asta depinde de presiuena osmotica, nu poate creste la nesfarsit. Pe masura ce nivelul apei creste, inaltimea coloanei de apa exercita si ea o presiune ce se opune presiunii osmotice.

Cand presiunea exercitata de coloana de apa este egala cu presiunea osmotica nivelul apei se stabilizeaza in ambele vase.

Poti calcula presiuena exercitata de coloana de apa, depinde in functie de diferenta de nivel dintre cele doua vase.
Iar presiunea osmotica, atunci cand s-a atins echilibrul, va fi egala cu presiuena exercitata de coloana de apa.

| WhiteLife a răspuns:

Nu știu dacă chiar așa e, dar eu mă gândesc că particulele trec dintr-o parte în alta a membranei cu o anumită presiune (de exemplu, când strecori ceva printr-o sita, e o anumită presiune, daca apeși cu ceva vezi că sita se modifică și ea și se poate rupe daca apeși prea tare). Presiunea e forta suprafața, adică ce forță este exercitată de particulele respective pe o anumită suprafață a membranei prin care are loc osmoza. E normal sa fie o anumită presiune.