Incearca diferite genuri, si vezi ce iti place. Ia Platon, Aristotel si citeste cu rabdare, daca nu te tenteaza, las-o din mana fara jena. Asa se citeste. Dar bine este sa incerci carti care au o valoare, ori literara, ori in domeniullor. O carte care nu are decat valoare comerciala nu te face sa progresezi, si nu iti formeaza gustul. E drept ca nu iti face nici un rau, dar o carte buna iti si place, iti dezvolta si gandirea.
Buna. Nu cred ca exista o varsta anume. Aici depinde strict de persoana. Sunt oameni de 20+ care e nu ar intelege nimic, si sunt altii de 15+ care probabil ar intelege tot. Depinde cat de pasionat esti de ceea ce scrie acolo. Daca intrebi strict pentru tine, ai putea incerca sa citesti sa vezi daca te descurci.
Varsta nu are relevanta. Daca intelegi ce scrie acolo si iti face placere sa citesti cartea sau cartile din acel domeniu, atunci citeste!
Eu am citit de pe la 16 ani, dar nu Platon si Aristotel, am citit Erich Fromme, Alvin Toffler, Bertrand Russell si... nu-mi mai amintesc acum nume. Dar pot sa-ti apun ca a fost prea devreme. Orice citeam avea efectul unei revelatii, era "wow!"... mi se parea ca e adevarul absolut nu aveam o baza culturala pe care sa se "prinda" informatiile acelea. Tin minte ca am citit o lucrare a unui filozof italian care m-a impresionat teribil, nu-mi mai amintesc numele, dupa ani de zile am aflat ca era unul dintre ideologii fascismului
Eu zic ca dupa 20 de ani e mai cu folos lectura filozofiei grele. Depinde de capacitatea fiecaruia de a intelege, de a segrega si de a distila informatia. Si mai depinde de planurile tale de viitor, daca vrei sa urmezi o facultate de filozofie, drept, istorie, poti citi cata filozofie gasesti
La ce varsta crezi ca-i intelegi.
De ex. am avut cursuri cu Gh. Vladutescu si nu intelegeam nimic din ce vorbeste.