| 00LUNA00 a întrebat:




,, Moartea devine cel mai secret aspect al existentei, cel mai privat".-Michel Foucault
Ce parere aveti despre aceasta afirmatie?

8 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Normal. E punctul de unde, daca cineva a trecut de el, nu s-a mai intors, ca sa ne spuna ce si cum e dincolo. E ca o usa pe care se poate intra, fara a se iesi de acolo. Si cum nimeni nu a iesit, nu avem de unde sa stim daca e o incapere, ce e in incaperea aceea, sau daca e o stare, sa zicem iti iei zborul sau cazi de unde esti, sau cine stie ce poate fi. Nu stim nimic. Cam asta e parerea generala. Parerea mea personala e cea pe care o ofera credinta, dar totusi e vorba de credinta, nu de certitudine, aceea ca cineva s-a intors de acolo, Isus Hristos, prin inviere. Si de aceea, Biblia arata cam ceea ce este acolo, insa, dupa cum am zis, asta trebuie doar crezut. Certitudinea vine abia cand fiecare dintre noi va trece acel prag.

| Inferno a răspuns:

Cred ca e falsa. Desi nu stim cu exactitate ce se intampla dupa ce murim exista destul de multe indicii care indica intr-o anumita directie. Covarsitor de multe as spune.

Ai un vas pe masa. Te întorci cu spatele o clipa si auzi ceva cum se sparge. Când te istoric vasul lipseste iar pe jos sunt cateva cioburi.
Concluzia logica: S-a spart vasul.
Corect?
Fals. Atat timp cat nu realizezi un studiu (compari niste monstre din vas cu cioburile) nu poti trage concluzia asta.
Poate cineva a inlocuit vasul cu niste cioburi, dupa care a imitat zgomotul unui vas ce se sparge. Nu poti dovedi ca nu e asta varianta corecta.

Asa si cu moartea. Cam stim ce urmeaza, dar nu putem demonstra stiintific asta. Iar unii prefera sa se agate de ipoteze care sunt teoretic posibile, dar intuitiv stim ca sunt false si lipsite de orice baza.

| sabin89 a răspuns:

Moartea devine? Nu era mai simplu: Moartea este cel mai etc?

| RAY a răspuns:

Nu stim ce e acolo e adevarat, dar sunt multe mistere

| PainTech a răspuns:

Adevarat

| Lostlyric a răspuns:

Nu e tocmai un aspect secret. Poate ce se intampla dupa moarte, sa reprezinte o latura putin stiuta de om. Insa constiinta umana este atat de evoluata incat toti parcurgem viata ca pe o calatorie, unde moartea e o destinatie. Sunt sate in Asia, unde oamenii isi petrec cea mai mare parte a vietii construind sicriele care vor fi folosite la ceremonia proprie de inmormantare. Semn ca avem constiinta mortii in fiecare moment al existentei. Exista un citat care spune ca in fata iubirii si a mortii, toti suntem egali. Drept. De ce sa te gandesti sau sa-ti pui intrebari vizavi de inevitabil? Mai bine traieste-ti viata si ai grija sa ramai cu amintiri multe si putine regrete cand esti pe patul de moarte.
Ce se intampla dupa moarte? Eu personal cred in legea fizica a conservarii energiei in univers. Adica, materia imi moare si energia se transfera mai departe. In orice, oricum. Suntem doar o minuscula parte a acestui univers si, dupa moarte, vom contribui la pastrarea cantitatii de energie din el.
Anyway, Schopnehauer spunea ca trairea in sine e un act de vointa. Nu am avea motive pentru care traim, insa datorita instinctului natural de conservare si perpetuare a speciei, avem o vointa mai mare decat insasi existenta noastra. Asa ca pana sa ajungi sa te gandesti la moarte, in mod natural, traiesti si rezisti ideii de moarte. Poate de aceea se refera ca e un aspect secret. Nu ne e accesibil intelegerii, vointa de continuitate actioneaza cu o forta mai mare decat cea in care te gandesti tot timpul la moarte.