Buna,
In acceptiunea pe care o specifici tu, tind sa cred ca acea persoana are doar interese.
Si daca stai sa te gandesti din punct de vedere psihologic, faci fapte bune/rele pentru ca ai interesul. Nu o sa dai hainele de pe tine unui cersetor pe strada. Dar poti sa ii dai 1 leu. De ce? Poate ai interesul sa te linistesti pe tine ca ai ajutat pe cineva, sau ai interesul sa prinzi un loc mai in fata la inviere, etc.
Insa ceea ce Buddha spune, el se refera mai mult la o atitudine. Daca gandesti fara incetare intr-un anumit fel, atunci vei dezvolta o atitudine conforma cu modul in care gandesti.
Dupa cum stii, intai, in urma a ceea ce gandim, apare o actiune. Fiind mai multe actiuni in timp, aceasta devine obicei. Dupa obicei aceasta devine atitudine. Iar atitudinea iti defineste viata la final. Asa se ajunge la suntem ceea ce gandim.
In acelasi lucru, Gandhi o baga la fel. La final este suma actiunilor noastre, a gandurilor noastre. Ganduri care nu sunt bune si/sau rele. Sunt interese. Si in baza interesului, fac o actiune.
Ca raspuns la intrebarea ta, nu exista persoana buna sau rea. Exista persoane cu interese care converg cu ale tale sau nu.
Daca tu omori un tantar care te-a muscat, esti o persoana buna pentru ca ai scapat lumea de un tantar intepator sau esti o persoana rea din punctul de vedere al tantarului care nu mai este.
E filosofie aici... De aceea personal prefer partea practica.
Cum poate avea un punct de vedere ceva ce nu mai "este"?
Nu exista persoane bune sau rele. Exista doar persoane. Clasificarile sunt obsesile unei minti nelinistite.
Rea, la interior, buna la exterior in aparente. O persoana rea face fapte bune numai dintr-un anumit interes, deci este tot o gandire rea, ca sa ii zic asa, se numeste prefacatorie acest gen de comportament. Si da este rau, si eu unul nu il suport.
O persoana care una gandeste si alta face e o persoana fatarnica. Dar daca isi pastreaza rautatile in forul sau interior, si are un comportament altruist, cred ca e un om mai bun decat unul animat de cele mai inaltatoare intentii, care face totusi doar marsavii (ce cuvant am gasit! ). N-are decat sa se otraveasca pe dinauntru, doar sa nu faca rau.
Pe de alta parte, cred ca ceea ce gandim ne influenteaza actiunile in mod covarsitor. Posibil sa fie situatii in care actionam in mod contrar gandurilor noastre, dar cred ca asta se intampla fortuit si nu ca o conduita curenta.