@Andra, ce cauti mai exact? Sa explici cauzele comportamentelor umane dubioase ? Tu vrei sa intelegi de ce "in preajma sarbatorilor, trebuie sa fim mai buni, mai darnici", mai blabla? Pentru ca suntem egoisti in tot restul' anului. Si inclusiv in perioada asta... pe principiul: nu exista nicio fapta buna lipsita de egoism (vezi cresterea imaginii de sine, ca efect implicit al realizarii de "fapte bune"). Pentru ca suntem atat de incredibil de infatuati incat ne umflam in pene de cat de altruisti suntem noi (pentru 2-3-4-5 zile) si consideram asta ca fiind suficient pentru a ne spala pacatele celorlalte 360+ zile. Pentru ca suntem un fel de roboti sociali, programati de cutume, traditii, religie... Pentru ca, trasi de maneca de tot felul de reminder-uri exterioare, de Craciun ne amintim si noi de Isus (cu toate ca il imbracam in Mos) - si pac! presiune "morala", ascunsa in presiune sociala exercitata de bisericosi, vecini, rude, spiridusi si craciunite de prin hypermarket-uri etc.
Pentru ca suntem niste ipocriti. Pentru ca ne mintim ca suntem niste buni si niste draguti - de fapt, chiar nu .
Nu stiu cat m-am apropiat de ce cauti, dar daca incerci sa-ti explici de ce fac oamenii anumite lucruri...iti dau un pont (citez din @Cinzejdăbani): "Lucruri despre oameni afli observand, nu intreband, fiindca oamenii mint. Comportamentul nu minte niciodata."
Ca să ajungi mai repede în Rai.Departamentul Resurse Umane din Cer lucrează mai ales în perioada Paşte-Craciun.Pe an, bunătatea durează doar două săptămâni şi se joacă cu clasa închisă
Primeşti un fel de extra-points dacă faci bine în perioada asta
De patetic, e patetic.Nu ştii ce să faci să râzi sau să plângi
Schimbul de daruri cu ocazia sarbatorii de craciun vine de la saturnaliie romane. http://www.reteteleluiradu.ro/......-partea-1/
De ce numai de sarbatori? Simplu. 90% dintre crestini sunt ipocriti.
Pentru ca daca nu ar exista acest indemn, oamenii nu ar mai iesi sa cumpere toate rahaturile de cadouri si mancarea de sarbatori. Deci sarbatoarea comerciala nu si-ar atinge scopul.
Am scris si eu despre asa ceva pe blog. Mi se pare aiurea, dar cred ca e asa pentru ca de Craciun s-a nascut Iisus. Eu cred ca ori suntem buni in genere, ori nu ne mai prefacem de sarbatori
Parerea mea este ca si dupa ce sarbatorile trec sa incercam sa fim la fel de buni cum am fost si pe parcursul acelor sarbatori.Eu cel putin mi-am propus o schimbare (in BINE)bineinteles in comportament anul acesta dupa sarbatoarea de craciun.
Inca nu am gasit ceea ce cautam (sincer nu stiu ce raspuns caut, dar inca nu e aici).
Multumesc pentru raspunsuri.
Pai, Elena, asta e si ideea, ca nu suntem mereu asa. Lumea rar vede ca avem "semeni", rar isi aminteste sa-si ajute aproapele.
Toti ar trebui sa stim ca in oameni nu poti avea incredere pentru ca pana la urma, si cel mai bun prieten te va trada pe la spate.In legatura cu Craciunul:suntem mai buni in acea perioada deoarece e magia aia pe care toti o simtim.Si pana la urma da oamenii au nevoie de oameni, dar lumea se schimba, si nu in bine; oamenii isi pierd calitatile din cauza faptului ca se simt inferiori sau cred ca nu sunt capabili sa intretina acele calitati, sau prin simplul fapt ca vor sa fie,, diferiti'' pentru ca sa fim sinceri unii oameni isi bat joc de adevaratele talente si acele talente isi pierd increderea in ele insa nu isi dau seama ca acei oameni fac acest lucru din invidie.
Oamenii isi pierd calitatile prin simplul fapt ca nu toti sunt apreciati la adevarata lor valoare.Si ideea de Craciun de a fi mai buni provine datorita obiceiurilor acestea de a fi mai bun de sarbatori, asa am fost invatati nu-i asa?
Buna!
"De ce există această idee, că de sărbători trebuie să fim mai buni, să dăruim?" Sinceră să fiu intotdeauna trebuie să dăruim, să fim mai buni, nu numai de sărbători sau când ne spune părintele, pastorul, predicatorul! Trebuie să fim conştienţi de un lucru: întotdeauna să ne-ajutăm aproapele, asta însemnând nu numai prietenii, rudele, familia, ci şi duşmanii noştri. Unui străin nu-i poţi cere ceva, dar dacă el are nevoie de tine, întinde-i o mană calda şi ajută-l din puţinul pe care-l ai... Ajută-l cu un sfat, cu o vorbă bună, nu neeapărat cu bani.
Şi tu ai întrebat DE CE?! Pentru că doar de sărbători mulţi dintre noi mai trecem pe la Biserică şi răsfoim Biblia, simţim o binecuvâtare şi ne dăm seama că ar trebui să mai ajutăm şi noi, nu numai să ne lăsăm ajutaţi de alţii.
O zi faină în continuare!
LisaJulie întreabă: