| MagicSmile7 a întrebat:

va rog sa-mi apreciati comentariul si daca am greseli din punct de vedere contextual spuneti-mi. Eminescu zicea in poemul Epigonii:"Ce e poezia? Inger palid cu priviri curate, voluptos joc cu icoane si cu glasuri tremurate, strai de purpura si aur peste tarina cea grea" Mihai Eminescu asociaza poezia unei divinitati in care cimpul contemplativ nu este unul finit.In acest fenomen impecabil cauta sa se autoindentifice mii de sentimente care colonizeaza in mod imaginar sufletul nostru. Poetul incearca sa-i redea poeziei o valoare autentica a frumusetii.Afirmind ca e un inger palid cu priviri curate (poezia), el isi asuma propria constiinta pentru a demonstra castilitatea si inocenta acestei tehnologii prospere a imaginatiei."Voluptos joc cu icoane si cu glasuri tremurate"din aceasta afirmatie constatez ca poezia nu este decit sediul unei lumi noi in care cititorul devine prada unor iluzii sau unor revelatii a autorului (sau a eului liric)."Straie de purpura si aur peste tarina grea" Autorul reda aspectul exterior al poeziei, primele impresii provocate cititorului fara a medita asupra vastului cimp de mister plasmuit de ginduri.[…]

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Daca inteleg bine, vrei sa ne spunem parerea despre comentariul alcatuit de tine referitor la poezia eminesciana; drept urmare, am citit fragmentul supus atentiei noastre si, personal pot face urmatoarele observatii:
-in primul rand, textul sufera de o pretiozitate a termenilor care face dificila intelegerea ideilor;
-multe cuvinte sunt folosite in afara sensului lor adevarat:nu exista p. d. v."contextual"fiindca aceasta ar insemna sa punem fragmentul tau in cadrul intregului comentariu, fapt imposibil in conditiile date;
-ingerii sunt fapturi divine dar nu divinitati; si chiar daca ar fi asa, nu este clar de unde rezulta ca ei au un "camp contemplativ"infinit. Putem intelege o asemenea reflectie, dar in alt context;
-adjectivul "impecabil", insemnand "fara cusur"desavarsit" nu indica, insa o calitate a fenomenelor ci a lucrurilor, deci apartine sferei materiale, cel mult comportamentale, si nu celei spirituale;
-"mii de sentimente"e cam mult iar "autoidentificarea"cat si "colonizarea "nu sunt termeni potriviti pentru un comentariu literar, mai ales ca nu e clar cine este "subiectul";
-constiinta nu pate fi "asumata"castilitatea" nu exista, iar "inocenta" nu poate fi caractreristica a unei tehnologii;
-nu se spune "constatez"ci constat", iar propozitia in care apare acest verb este aiuritoare; la fel si ultima fraza din fragment.
In concluzie, textul tau este un amalgam de termeni pretentiosi, folositi cu sensuri improprii, si fara o inlantuire logica si coerenta de idei. Cel putin una dintre calitatile unui text inteligibil este ignorata in comentariul tau si aceea e claritatea.Inclin sa cred ca nici tu nu stii foarte exact ce vrei sa spui.Iti cer scuze daca iti par cam dura, insa cred ca ai vrut o parere sincera.Cred ca iti place Eminescu si tocmai de aceea merita sa incerci un alt fel de comentariu; si pentru a obtine unul" autentic"asa cum vrei de fapt, este de-ajuns sa exprimi clar si in termeni obisnuiti, parerile tale.Incearca; cu siguranta, daca va pierde din pretiozitate, va castiga in claritate, textul tau.Numai bine.
-

3 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Aşa. Şi întrebarea dumneavoastră pentru boboci este?
În fine, doi cai frumoşi.
Salut.

| MagicSmile7 explică:

April merci mult pentru sinceritate!

Răspuns utilizator avertizat