Daca inteleg bine, vrei sa ne spunem parerea despre comentariul alcatuit de tine referitor la poezia eminesciana; drept urmare, am citit fragmentul supus atentiei noastre si, personal pot face urmatoarele observatii:
-in primul rand, textul sufera de o pretiozitate a termenilor care face dificila intelegerea ideilor;
-multe cuvinte sunt folosite in afara sensului lor adevarat:nu exista p. d. v."contextual"fiindca aceasta ar insemna sa punem fragmentul tau in cadrul intregului comentariu, fapt imposibil in conditiile date;
-ingerii sunt fapturi divine dar nu divinitati; si chiar daca ar fi asa, nu este clar de unde rezulta ca ei au un "camp contemplativ"infinit. Putem intelege o asemenea reflectie, dar in alt context;
-adjectivul "impecabil", insemnand "fara cusur"desavarsit" nu indica, insa o calitate a fenomenelor ci a lucrurilor, deci apartine sferei materiale, cel mult comportamentale, si nu celei spirituale;
-"mii de sentimente"e cam mult iar "autoidentificarea"cat si "colonizarea "nu sunt termeni potriviti pentru un comentariu literar, mai ales ca nu e clar cine este "subiectul";
-constiinta nu pate fi "asumata"castilitatea" nu exista, iar "inocenta" nu poate fi caractreristica a unei tehnologii;
-nu se spune "constatez"ci constat", iar propozitia in care apare acest verb este aiuritoare; la fel si ultima fraza din fragment.
In concluzie, textul tau este un amalgam de termeni pretentiosi, folositi cu sensuri improprii, si fara o inlantuire logica si coerenta de idei. Cel putin una dintre calitatile unui text inteligibil este ignorata in comentariul tau si aceea e claritatea.Inclin sa cred ca nici tu nu stii foarte exact ce vrei sa spui.Iti cer scuze daca iti par cam dura, insa cred ca ai vrut o parere sincera.Cred ca iti place Eminescu si tocmai de aceea merita sa incerci un alt fel de comentariu; si pentru a obtine unul" autentic"asa cum vrei de fapt, este de-ajuns sa exprimi clar si in termeni obisnuiti, parerile tale.Incearca; cu siguranta, daca va pierde din pretiozitate, va castiga in claritate, textul tau.Numai bine.
-
Aşa. Şi întrebarea dumneavoastră pentru boboci este?
În fine, doi cai frumoşi.
Salut.