Globulelel rosii semai numesc HEMATII SAU ERITROCITE.
De fapt, ele contin si o proteina numita HEMOGLOBINA. Ce este hemoglobina? Este o proteina ( globina sau globulina ) la care se adauga 4 grupari hem ce contin fier bivalent care joaca un rol important in fixarea oxigenului in aceasta proteina ( oxihemoglobina) un compus instabil. Apropo, acest fier nu se oxideaza deoarece el tot ramane in stare de ion.
Eritrocitele sunt aceleasi lucru cu hematiile si sunt anucleate iar celulele albe sunt nucleate.
Acum nu stiu ce ati invatat voi la scoala sau ce ai inteles tu, dar la din ce stiu la cursurile de Hematologie eritrocitele si hematiile sunt acelasi lucru.
PS: Daca cineva observa ca gresesc, rog sa o faca intr-un mod decent, suntem oamenii totusi, nu sintem la un concurs de cultura generala.
Eritrocitele sau hematiile sunt globulele rosii(nu celule cum ai scris tu) si sunt doar diferite denumiri pentru acelasi lucru.Globulele albe sunt nucleate, iar cele rosii anucleate pentru toate mamiferele(si omul este considerat un mamifer).La toate mamiferele, globulele rosii transporta gazele respiratorii. Nu exista exceptii.Eu asa am invatat la scoala.
AvalohAlyn întreabă: