O sa te dezamagesc, dar, NU exista o explicatie data pentru somn.
Se stie ce este, se cunosc cinci cicluri care ruleaza pe toata perioada somnului, app, mintea nu este limpede inainte de somn, este...asa cum o lasi.
Daca te preocupa ceva sau doar ai o ora fixa de trezire pentru a face ceva important, somnul din etapa a-5-a (asa-numitul ciclu REM) pune creierul sa incerce sa-ti rezolve acel "ceva" la care te-ai tot gandit inainte de culcare, sau, doar te trezeste la ora importanta pe care ti-ai "setat-o".
Daca te culci fara ganduri pregnante, etapa REM iti formeaza vise aleatorii, (multe nemaifiind prezente in memorie la trezire), chiar daca in etapa REM cat si uneori, in etapele non-REM creierul consolideaza amintirile, ducandu-le in zona memoriei de lunga durata.
De aici vine zicala: "Noaptea este un sfetnic bun", de la ciclul cu numarul 5.
Inainte de somn se elibereaza un hormon in creier =nu trebuie sa crezi asta, poti observa si tu asta, inainte de somn te simti obosit, nu limpede, mintea limpede e Dimineata si seara intre orele 17-20 =asa am citit pe un site, exista un ciclu biologic
https://romanialibera.ro/......ern-734332
Starea de repaus fizic dă voie conștientului să digere și să analizeze informația din timpul zilei.
Mintea nu este limpede inainte de a se pregati de somn. Seara e obosita, plina de intamplari, de idei, de sentimente si esti mai sensibil la ce se intampla in jurul tau. In timpul noptii toate aceste idei se claseaza, se aseaza la locul lor si dimineata poate veni cu solutii pe care nu le puteai vedea seara. Dimineata totul e mai clar in minte. De aceea se spune ca noaptea e un sfetnic bun. Poate ca seara constientizezi unele lucruri dar solutiile vin in minte mai degraba dimineata.