| Inferno a întrebat:

Ca tot se vorbeste zi si noapte de COVID 19 si de scenarii ce pot avea loc, m-am gandit sa dedic ceva timp pentru a intelege ce e cu graficele astea, de ce aplatizare a curbei se tot vorbeste si in esenta pe ce se bazeaza toate aceste predictii.

Concluzia?

Este abolut incredibil cum in aproximativ 5 minute poti sa modelezi evolutia unei intregi epidemii in Excel.

Dificultatea problemei consta in parametrizarea constantelor pe baza unor date empirice, in asa fel incat modelul sa coincida cu realitatea.

Dar, ca simpla aproximare a fenomenului, modelul "SIR", ce descrie evolutia unei epidemii, reflecta atat de bine magia matematicii: Cum mai multe premise simple, evidente, interactioneaza in moduri complexe pentru a produce in final rezultate neasteptate, greu de prezis.

Mie toata aceasta pandemie mi-a reamintit inca o data ce este matematica: un castel impresionant de idei simple, idei care pe cat de inspaimantatoare par privite colectiv pe atat de banale devin cand sunt extrase si analizate separat.

Pe voi cum v-a ajutat sa va dezvoltati personal timpul petrecut in autoizolare?

4 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Am vazut peste 200 de filme.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Am invatat noi melodii la chitara si m-am apucat sa bucataresc.

| Meme10Memu a răspuns:

Era un sofer de tir caruia nu-i venea sa creada ca e real si intreba daca a vazut cineva vreun mort de covid. La cateva zile a murit el de covid.

| JulyDreams a răspuns:

Am facut curat in debara pentru prima data. Asa am simplificat parametrizarea constantelor pe baza unor date empirice prin modelul sir.

Întrebări similare