| ramona30 a întrebat:

Ca tot urmeaza a sarbatori nasterea lui Iisus, "fiul lui D-zeu", nu pot sa nu gandesc la aceasta expresie. Nu stiu cum suna pe TPU dar pentru mine expresia "fiul lui D-zeu" suna ciudat rau, un fel de „carburatorul vacii" sau „esofagul vaporului"
Fiul este o progenitură de sex masculin a unui cuplu uman. Nu intru în detalii tehnice asupra procesului care duce la apariția unui fiu. Însă ce poate însemna un asemenea cuvânt alăturat termenului de Dumnezeu?! Nu fac niciun soi de mișto aici, chiar mă întreb la modul cel mai serios ce înțeleg cei care se prefac că înțeleg așa ceva. Există cumva o doamnă Dumnezeu? Nu se spune nicăieri, și nimeni nu afirmă că ar exista. Este dumnezeu ca un organism biologic care se înmulțește asexual? Să înțelegem că Iisus, la rândul său, poate avea un fiu, și atunci vorbim și de nepotul lui Dumnezeu? Din nou, pare stupid. Dar, lăsând la o parte modalitatea de înmulțire, ce anume din Dumnezeu este prezent sau moștenit în fiul său? Are dumnezeu un cod genetic, care e preluat total sau parțial de urmaș?
Credinciosii spun că, evident, Dumnezeu nu are o natură biologică, ca urmare nu poți discuta de gene, de înmulțire sexuată sau asexuată sau de doamna Dumnezeu, soția sa. Însă atunci nu poți discuta nici de fiu, întrucât fiu este un termen pur biologic! Într-o viziune foarte răspândită, Dumnezeu ar fi conceput acest fiu prin trimiterea unui ambasador al său, Duhul Sfânt, care și el este tot un soi de parte sau fațetă a lui Dumnezeu, la numita Maria, mama biologică a lui Iisus. Ei bine, aici lucrurile devin haioase de tot. Iisus ca personaj pământean a avut așadar cel puțin un părinte cu ADN uman. În lipsa unui alt deținător de ADN, înseamnă că Iisus este copia genetică a mamei sale, ca un soi de frate geamăn monovitelin. Care este contribuția paternă, divină? Avea Duhul Sfânt un soi de ADN patern în buzunar, pe care l-a strecurat în uterul doamnei Maria? Sau, pur și simplu Dumnezeu a făcut una din vrăjile sale aranjând nucleotidele din celula ou după cum a avut el chef, ca să iasă un Iisusel așa cu și-l dorea el? În acest caz nu ar fi mai nimerit să-l vedem pe Iisus ca un produs de laborator decât ca pe un fiu? Și dacă o luăm pe panta asta, ce nevoie mai era de Maria? Printr-un hocus-pocus similar putea ca dintr-o dată să-l facă pe Iisus cel matur apărând și predicând în mijlocul mulțimilor.

Răspuns Câştigător
| YourDailyApple a răspuns:

Nu iti mai stoarce creierii in a intelege cum sa interpretezi biblia - e doar o carte cu povesti pentru adulti.
Mai mult ca sigur Iisus ar fi putut exista, deci s-a si nascut dar ii pun la indoiala divinitatea, nu cred ca a fost fiul vreunui zeu ci doar un simplu muritor.

| MortalProxy96 a răspuns (pentru YourDailyApple):

Ai dreptate, într-un fel. Iehova și copilu' ăla cu duhu' nu există. Sunt doar creaţii evreiești cu scopul de a transforma oameni în sclavi.

18 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Îmbârligate sunt căile domnului.
Şi-n plus, e simplu să fii creştin că doar e mai simplu să citeşti O singură carte decât un miliard de cărţi grele.
Salut.

| mihaibrasov a răspuns:

Adevarul este ca Larry King a declarat ca daca l-ar intalni pe insusi Dumnezeu l-ar intreba : Doamne, tu ai un fiu?

Am mai raspuns cuiva pe aici. Multe sunt metafore, luate ca atare, apoi modificate de-a lungul sutelor de ani ca sa aiba sens fizic. De aici reies unele lucruri ilogice din Biblie, incat devine foarte greu sa gasesti o logica. De aceea, e bine, ca lucrurile pe care nu le intelegi, sa fie tratate ca niste metafore. Probabil ca ai auzit si de alte evanghelii care sustineau alte lucruri decat cele 4 'lasate' pentru noi...

| ramona30 explică:

Kongeriket sunt de acord cu tine.
Larix mi-ai dat un raspuns (nuneaparat real sau strict la intrebare) foarte inteligent. Recunosc ca este posibil.
Heliodor. Varianta ta este cea mai plauzibila, desi contrazice Biblia si dogmele crestine.
Crinu. Am inteles ironia
Nicotine. Subscriu la ideea ta.
Simple si Mihaibrasov. Poate ca aveti dreptate ca ar trebui tratate ca metafore, dar cei care ar trebui sa le aplice ca pe niste metafore (preotii si biserica) nu o fac.
Anonim. Asa este. Materialul pe care l-am postat este preluat de pe un blog (http://lazypawn.com/wordpress/fiul-domnului/)

| Angel0 a răspuns:

Ti-ai raspuns singura mai devreme
citez:
"As alege intelepciunea insa, nu o pot atinge. Timpul si capacitatea mea intelectuala este limitata."

Orice comentariu este de prisos.

| costis a răspuns:

Pt tanti leana stan : poti sa bagi niste detalii despre razboiu Gogu- Magog de care ai scris?
Pt Ramona: Iti place costita afumata?
( a) DA
b) NU
c) ma mai gandesc )

| costis a răspuns:

Acum cand ai invatat si tu sa nu mai faci baie cu gura deschisa, ti-ai gasit de treaba...

| deeeeeebora a răspuns:

Te-ai gandit ca este o formula pentru aceea care nu au auzit de Isus sau pentru aceea care incearca sa renege acest adevar?
ps: pentru aceea ca tine care incearca sa gaseasca nod in papura

| ileanaadrianastan a răspuns:

Iisus nu a spus ca D-zeu este tatal lui biologic, ci tatal spiritual. Este o maaare diferenta! Toti judeii considera ca D-zeu este Tatal lor spiritual, dar se nasc din parintii lor biologici. Iar Iisus/Jeshua a fost judeu. El a spus ca este Mesia si a gresit. Mesia va fi un om politic israelian, care se va naste de Tisha beAv (9 Av) si isi va salva Tara in timpul Razboiului GoguMagog. Nu va mantui pe nimeni, deoarece mantuirea nu intra in fisa postului lui Mesia. ne mantuim singuri de acel pacat originar, daca a existat asa ceva. Numai prostii asteapta mantuire exterioara.

| asdfqw a răspuns:

Si eu mi-am pus de multe ori intrebarea asta ...nu am gasit inca un raspuns laughing

| Heliodor a răspuns:

Te-ai gandit vreodata ca este o metofara?
Scripturile, si cele gnostice, sunt niste texte pline de metafore si adevarul este intr-un labirint dificil...
pentru dogmele oculte Biblia este un material ce le aproba conceptele
deci ideeea de fiu este o metafora care sugereaza apropierea intre Dumnezeu si Iisus

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai o logica de invidiat si o putere de patrundere a religiei, si mai ales o cultura vasta in domeniu incat am cazut pe spate ca un gandac de colorado, si nu mai pot sa ma ridic.sarbatori fericite. dar nu vad cum o sa le ai, cu asemenea prejudecati. da eu asta iti doresc.sanatate multa si...sa ne vedem in 3000.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut; problema asta a fost ridicata pe blogul lui Lazypawn daca nu ma insel.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Isus se marturiseste ca fiind Fiul Omului, dar si Dumnezeu.
Proorocii spusesera ca va veni unul de neegalat.
Ioan botezatorul cere ca el sa fie botezat de Isus, si nu invers.
Ioan spune ca Isus este Cuvantul. care era la D-zeu si care s-a facut trup si ne-a aratat slava lui D-zeu.
Pavel spune ca predica invierea mortilor, pentru ca Iisus a inviat.
Niciunul insa nu spune cum este posibil asa ceva, si nici nu incurajeaza sa decifram aceste lucruri.
O crezi sau nu, deriva din acceptarea mesajului, si nu din argumentatia (care nu a fost data).
Asadar, trebuie sa pui in discutie mesajul lui Iisus, apoi trairea personala a acestui mesaj, iar daca gasesti cea mai mica discrepanta intre vorbe si fapte, te poti indoi apoi si de titulatura pe care si-a asumat-o.
Daca maine cineva iti spune ca este un inger incarnat, tu te apuci sa il intrebi cum este posibila transformarea? Sau mai degraba incepi si analizezi ce face, ce zice, si ce doreste sa transmita?
In final iti castiga sau nu increderea, in functie de caracterul descoprit tie si altora.
Ma tem ca nu se poate conversa rational pe aceste teme, intrucat nu exista un limbaj comun intre om si Divinitate.
In rest orice idee legata de mesajul transmis, trebuie judecata folosind logica si ratiunea.
Nu trebuie crezut un lucru doar pentru ca asa zice pastorul, sau duhovnicul, sau guru.
Dar nici nu poti utiliza ratiunea, ca sa analizezi posibilitate unui fapt pentru care nu ai criteriu de analiza.
In conditii normale, logica ta este corecta, dar nu o poti aplica la ceva intangibil, si necuprins.Incearca sa respingi sau sa primesti lucrarea lui Isus, plecand de la premisa ca relatarile despre El sunt corecte.
Adica, judeca esenta, mesajul, ci nu "imbracamintea"(care limiteaza mesajul de vocabular, traditie, si apoi perceptie, caci un limbaj imbraca un gand, iar celalalt trebuie apoi sa decodifice limbajul ca sa perceapa gandul.Deci trebuie sa intelegi de ce sau folosit acei termeni, si ce se intelegea la data aceea prin ei).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa te vad in 3000 la fel ca "parfumatul"Crin.Sa-ti spun ca la noi in Galati 3000 e nr de la un dric mortuar.

| constantin_2731 a răspuns:

RAMONA ca sa intelegi. E simplu. daca stii Crezul cea ce ma indoiesc. acolo spune "Nascut iar nu Facut...Toata lumea care nu cunoaste, macar cat de cat Biblia spune:...dar cum putea Dzeu sa aiba un Fiu? Uite asa simplu! In Evanghelie după Ioan spune clar :La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumnezeu.
3. Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
4. Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.
E foarte greu sa intelegi Biblia, eu recunosc ca nu prea o inteleg decat daca caut si explicatia versetului.
Pana si Dostoievski a spus: "Dacă cineva mi-ar dovedi că Hristos Se află în afara adevarului, atunci aş prefera să rămân cu Hristos decât cu adevărul." Nu incerc sa influentez pe nimeni, vb lui Einstain: Eu am credinta mea! Daca cei mai mari oameni de stiinta care vorba aia...au descoperit secretele Universului, atat cat le-a fost dat sa cunoasca.credeau cu tarie in Dumnezeu.
Exemple sunt destule: Nicolas Copernicus, Sir Francis Bacon, Galileo Galilei( care a avut si un conflict cu biserica catolica dar credea in Dumnezeu!), Isaac Newton, Michael Faraday, etc. Dar cum spuneam fiecare are credinta lui. Nu te oblig pe tine sa CREZI, Acum nu stiu cu ce esti tu mai presus decat mine daca eu cred si tu nu crezi(vb la modul general) Dar eu decat sa cred ca ma trag dintr-o maimuta evoluata care la un moment dat s-a dat cu "fundul" de o stanca pana si-a indreptat cocoasa si dintr-o data am avut ratiune, sentimente, ganduri, dragoste etc.iti respect parerea! Daca tu crezi ca toate planetele inclusiv a noastra, stelele si astrele s-au format din NIMIC. asa cum spun oamenii de stiinta e clar cat misto fac de noihappy HABAR NU AU NICI EI. Din nimic nu se poate forma ceva, Probabil daca o sa astept vreo 100 milioane de ani o sa imi apara vreun Mercedes in fata blocului.dar sa fie cu piele Bej si navigatie cu touch screen de 11 inch neaparat happy Daca Cerul si Pamantul s-au format toate asa perfecte.un Mercedes sa imi apara in cateva milioane de ani e o nimica toata.De ex stiai ca: Daca Pamântul ar fi fost numai cu 5% mai aproape de Soare, ne-am praji din cauza efectului de sera, iar daca ar fi fost cu numai 1% mai departe de Soare, am îngheta.S-au facut calcule privitoare la timpul necesar pentru ca, prin reactii chimice întâmplatoare, sa se formeze o simpla bacterie unicelulara, mult mai simpla decât un organism complex multicelurar, ca cel uman. Bazându-se calculele pe viteze de reactie optimist de mari, timpul calculat pentru formarea unei bacterii, nu numai ca depaseste 4, 5 miliarde de ani, vârsta Pamântului, ci chiar vârsta totala, de 13, 7 miliarde de ani, a universului. Probabilitatea ca procesele întâmplatoare sa produca viata, din baia primordiala de chimicale, este chiar mai mica decât aceea ca, dupa ce se bate omleta, galbenusul si albusul sa se separe sub forma initiala a oului! DECI TU CA SA APARI DIN SENIN STIINTIFIC CA VAD CA ITI PLACE, INCA O DATA: STIINTIFIC CA TU SA APARI PE PAMANT SA SPUI TOATE PROSTIILE DE MAI SUS ...IN PROCENTE DACA VREI ESTE DE - 300%. DACA TOT CE ESTE PE PAMANTUL ACESTA- MASINI, UTILAJE,CASE,BLOCURI,PREZERVATIVE,CLADIRI CELEBRE, ESTE CREAT DE OM. PUTEAU OARE SA APARA ELE FARA SA FI FOST CREATE DE OM? ASA SI UNIVERSUL SI TOT CE APARTINE DE EL A FOST CREAT DE CINEVA. DACA NICI PANA ACUM NU AI AFLAT TATAL,FIUL, SFANTUL DUH, E UN SINGUR DUMNEZEU. AFLA ACUM! CA SA TE FAC SA INTELEGI MAI BINE GANDESTE-TE LA UN OU, CE ESTE UN OU? UN OU ESTE UN OU NORMAL!happy FORMAT DIN: ALBUS, GALBENUS, COAJA. Poti sa spui ca sunt 3 oua? NU! e un singur OU compus din 3 parti. Gandeste-te la "Timp" trecut, prezent, viitor, dar se numeste Timp in esenta lui. oricate denumiri ar avea tot Timp se numeste.E greu sa il intelegi pe Dumnezeu.Cand o greutate a dat peste tine incepi si Il hulesti pe Dzeu.ca nu exista. Daca citesti biblia iti vei da seama ca gresesti.vei vedea cata unitate exista intre vechiul testament si noul testament si e diferenta de mii de ani intre ele.scrise de autori diferiti la sute de ani diferenta intre ei si totusi.o unitate intre ele foarte mare.Nu te sfatuiesc sa citesti biblia fara sa ai si comentariu langa fiecare verset pentru ca nu vei intelege o "iota" Iti recomand sa cauti si explicatia cand citesti.
SINTAGMA "CREDE SI NU CERCETA" are cu totul alte origini, fiind atribuită filozofului grec Celsus, ce a trait în secolul al II-lea după Cristos, un opozant al religiei
creştine. NU EXISTA ASA CE IN BIBLIE DIN CONTRA:"Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide. (Matei 7, 7-8)

HAI SA FITI SANATOSI!

| roby333 a răspuns:

Iosif era tatal biologic al lui Iisus, iar Dumnezeu a trimis pe Duhul
Sfant sa il binecuvanteze cu harul suprem.

| roby333 a răspuns:

Iosif era tatal biologic al lui Iisus, iar Dumnezeu a trimis pe Duhul Sfant sa Ii dee harul suprem de a face MINUNILE CERESTI ale Raiului