| Inferno a întrebat:

Cand cineva ne spune ca exista o sansa de 100% ca un anumit eveniment sa se intample toti intelegem ce inseamna acest lucru. Realmente este doar un mod mai pompos de a spune ca : "Evenimentul X va avea loc."

Similar si cand vorbim despre eventimente a caror probabilitate de producere este 0%.

"Probabilitatea ca X sa se intample este de 0%." este echivalent cu "X nu se va intampla."

Dar, daca probabilitatea de 100% inseamna ca evenimentul se va produce cu siguranta, iar o probabilitate de 0% presupune imposibilitatea producerii evenimentului, atunci ce semnificatie fizica are o probabilitate de 50% sau 60%, in general orice valoare cuprinsa intre 0 si 100%?

Toti folosim aceste notiuni: "Exista 50% sanse sa nimeresti cap daca arunci cu banul." sau "Probabilitatea sa mori de coronavirus este x%." sau "Probabilitatea sa te vindeci de o anumita boala este 35%." etc, etc.

Dar ce inseamna asta?

Cand afirmi ca un bolnav are sanse de 100% sau 0% sa se vindece, semnificatia fizica este simpla: Moare sau Traieste

Dar ce inseamna, spre exemplu, o sansa de 50% de vindecare?

21 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Dar ce inseamna, spre exemplu, o sansa de 50% de vindecare?

tot moare sau traieste semnifica

cred ca acest 50% ca si probabilitate trebuie privit ca jumatatea paharului plin sau jumatatea paharului gol, tine de perspectiva.
este 50% probabilitatea din 100% de a se intampla, deci rata probabilitatii este de 2 ori mai scazuta decat 100%.
sa nu uitam ca in evenimentele probabile exista si hazardul, ceva care se intampla fara interventie din partea cuiva, poate doar din partea naturii, a unei fiinte deosebite din Univers, ceva ce nu putem deslusi etc

| RoCkKiD a răspuns:

Ai folosit 500 de cuvinte ca sa nu inteleg intrebarea. aia de la final e truism 50% e 50% nimeni nu iti poate explica altfel.

| Inferno explică (pentru RoCkKiD):

"e truism 50% e 50% nimeni nu iti poate explica altfel"

50% inseamna 50 din 100. Spre exemplu daca ai un numar x de oameni si jumatate mor, poti spune ca au murit 50%. Cu alte cuvinte numarul total de oameni il presupui ca fiind 100.

Dar ce sens are asta in contextul unei probabilitati. Sa spunem in cazul unui boli cu mortalitate de 50%? Daca selectezi 100 de oameni cu acea boala 50 din ei vor muri? Stim ca asta nu e adevarat.
Daca dai cu banul de 100 de ori va pica o anumita fata de 50 de ori? Nu, stim ca asta nu e obligatoriu sa se intampel. Si atunci ce sens mai are 50% aici? Nimeni nu poate sti cu exactitate cati oameni vor muri de o boala, sau de cate ori va pica banul cu o anumita fata. Se poate intampla de 50 de ori, de 60 de ori, sau chiar de 100 de ori. In asta consta ideea de probabilitate. Si atunci ce sens mai are numarul asta specific: 50?

| RoCkKiD a răspuns (pentru Inferno):

Daca te referi la un caz unic, poate ai dreptate. Dar cand te uiti pe mii de cazuri acele 5, 10 sau 50% de decese, sau orice o mai fi se aplica.

Daca dai cu banul de 10 ori, e posibil sa obti orice rezultat, daca dai de 100 de ori, si scoti din ecutati factorii externi sa te asiguri ca aruncarile sunt identice, va fi 50%.

| Inferno explică (pentru RoCkKiD):

"daca dai de 100 de ori te asiguri ca aruncarile sunt identice, va fi 50%"
Si daca dai de 100 de ori poate sa se intample doar de 45 de ori, sau de 55. Sau daca ai noroc se poate intampla chiar de 100 de ori.

| Speranta12 a răspuns (pentru Inferno):

"Si daca dai de 100 de ori poate sa se intample doar de 45 de ori, sau de 55. Sau daca ai noroc se poate intampla chiar de 100 de ori."

Acum am observat ca intr-adevar vorbesti ca un amator si nici n-are legatura cu calcularea sanselor de viata ale unui om. Compari mere cu pere.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Inferno):

Am vrut sa tastez 1000. Ce ai zis tu mai sus devine problema de permutari nu de statistica, daca vrei sa afli de cate ori ar trebui sa arunci moneda ca sa prinzi 100 de rezultate identice.

Ideea e ca e ca exemplul aruncatului unei monede nu e cel mai valid experiement pentru ca sunt multi factori externi care pot influenta rezultatul, de la starea monedei la factorii de mediu.

In plus, ideea statisticii e de a organiza, analiza si interpreta seturi mari de date care in absenta tenhicilor ar fi imposbil de vizualizat intr-o modalitate agregata, daca ceva are 99% sanse de a se intampla nu inseamna ca sa o sa se intample dar ai fi dispus sa iti asumi riscul daca tu ai fi cel vizat de eveniment?

Inclusiv la studiile stiintifice, marimea esantionului e o chestie extrem de importanta cand vine vorba de validitate rezultatului pentru simplul motiv ca un esantion mic, de 50-100 de participant nu va fi suficient de mare incat sa te asiguri ca ai eliminat toate variabilele parazite.

Cat despre intrebarea ta initiala, sansa de x% de muri de corona virus e data de datele pe care le avem la ora actuala, dar nu inseamna ca ele sunt definitive, cand adaugi in ecuatie alti moderatori cuma r fi varsta sau comorbiditatile, procentajul se schimba.

| Catrice a răspuns:

Noroc, karma, soarta, destin, horoscop în toate formele lui.

| Ineys a răspuns:

O explicatie asa simpla ca la 100% si 0% nu exista la valorile cuprinse intre acestea doua... Doar explicatii matematice.
Mai e la 50% explicatia ca "ori e, ori nu e". La 60% ai putea sa zici, "e mai probabil sa fie decat sa nu fie" si tot asa.

| Inferno explică (pentru Ineys):

1Din anumite motive raspunsul nu apare in forma sa completa. Asa ca l-am sters.

| Inferno explică (pentru Ineys):

Din anumite motive raspunsul nu apare in forma sa completa. Asa ca l-am sters.

| Alexuţ02 a răspuns:

O sansa de 50% de vindecare in opinia mea inseamna ca acel virus poate fi invins, dar in acelasi timp te poate si ucide, depinde strict de cum corpul tau raspunde la tratamentul impus de doctor

| Inferno explică (pentru Alexuţ02):

"O sansa de 50% de vindecare in opinia mea inseamna ca acel virus poate fi invins"
Corect, numai ca si o sansa de 35%, 45%, 65% inseamna ca acel virus poate fi invins. Care este diferenta intre aceste numere?

| Speranta12 a răspuns:

Tu ai invatat in liceu sau facultate capitolul despre probabilitati si teoria probabilitatilor? Cum se formeaza acestea? O probabilitate e determinata de anumiti factori. Aplicand calculul pe acei factori de influenta se ajunge la un rezultat statistic.

Incepe sa citesti teoria probabilitatilor. Pana dimineata o sa ai o alta intelegere asupra statisticii.

| Inferno explică (pentru Speranta12):

"Incepe sa citesti teoria probabilitatilor."
Tu ai "citit" teoria probabilitatilor? Ca nu pare sa te fi ajutat prea mult.

| Speranta12 a răspuns (pentru Inferno):

Spuse unul care pune o astfel de intrebare. Daca rameai tacut, ai fi parut mai inteligent. Tu citeste intai si intelege, nu fi fudul. Caci daca inca nu cunosti probabilitatile in profunzime (asa cum reiese din intrebarea ta), nici nu ai dreptul sa comentezi despre altii, fiindca nu cunosti domeniul. Citeste, citeste, lasa comentariile orgolioase.

| Inferno explică (pentru Speranta12):

Nu vad cum îți permiți să critici întrebarea atât timp cât ești incapabil să răspunzi la ea.

Răspunsul tau la a mea întrebare a fost următorul:

"O probabilitate e determinata de anumiti factori. Aplicand calculul pe acei factori de influenta se ajunge la un rezultat statistic."

Mai trebuie sa comentez ceva? Am fost mult prea drăguț.

| Speranta12 a răspuns (pentru Inferno):

Nu esti dragut, draga, esti increzut. Iar ingamfarea ta vine tocmai din necunoastere.

Vii cu intrebari asupra unor elemente de baza de genul "Dar, daca probabilitatea de 100% inseamna ca evenimentul se va produce cu siguranta, iar o probabilitate de 0% presupune imposibilitatea producerii evenimentului, atunci ce semnificatie fizica are o probabilitate de 50% sau 60%, in general orice valoare cuprinsa intre 0 si 100%?" pe care nu le intelegi si te trezesti sa spui de mine ca nu cunosc probabilitatile.

Raspunsul meu "O probabilitate e determinata de anumiti factori. Aplicand calculul pe acei factori de influenta se ajunge la un rezultat statistic" este ideea de la care se pleaca pentru intrebarea ta "ce semnificatie fizica are o probabilitate de 50% sau 60%, in general orice valoare cuprinsa intre 0 si 100%?"

Aceasta este ideea generala de la care se pleaca in probabilitati. Studierea factorilor si aplicarea calculelor statistice. Ramane la latitudinea ta sa citesti pe cont propriu algoritmii statistici. Doar nu cumva te-ai obisnuit cu TPU-ul sa primesti la orice intrebare un raspuns plat mura-n gura? Nu, tata. Cu statistica nu este ca in cazul altor materii umaniste, sa faci un rezumat si gata. Ia cartea si intelege fenomenele. Intelege metodele de calcul. Abia apoi o sa poti intelege o interpretare. Abia apoi intelegi cum se ajunge la un procent diferit de 0 sau 100%. Pentru ca in statistica pasii sunt urmatorii: iti setezi esantionul de calcul, observi populatia, studiezi factorii de influenta, aplici metode de calcul statistice si abia apoi vine emiterea de interpretari/ praguri de semnificatie. Doar ăsta e un lucru de baza. Si evident, factorii aceia difera de la domeniu la domeniu, daca vrei sa afli cum se ajunge la un procent diferit de 0 sau 100 in medicina, trebuie sa citesti despre acei factori.

In schimb, tu doar intrebi pe TPU ce semnificatie are procentul x si y. Pai, n-ai cum sa intelegi rezultatul studiului daca nu cercetezi intai factorii si metodele de calcul. Ma-ntelegi de ce-am scris raspunsul ala? Intai cauta sa citesti putin despre statistica si abia apoi sa interpretezi rezultatele. Asta este esential in statistica. N-ai cum sa pui carul inaintea boilor. Intai factorii si abia apoi interpretarea rezultatelor. Dar tine de tine sa inveti asta. Statistica n-are cum fi rezumata la un post pe TPU. Nici medicina si calcularea sanselor de viata ale unui om. Dar ti-am oferit un punct de plecare. Restul tine de tine sa studiezi. Nu strica.

| Inferno explică (pentru Speranta12):

Intrebarea mea era legata de semnificatia fizica a unei probabilitati ( X%), iar nu de modul de calcul al acesteia. Spre exemplu, in medicina, modul in care se ajunge la anumite date statistice poate fi extrem de particular.

Ideea este ca, indiferent de domeniul de studiu, o probabilitate X% a unui anumit eveniment va avea mereu o semnificatie fizica universal valabila, fie ca discutam de medicina, matematica, fizica, economie, sau orice alt domeniu.

Daca un eveniment are probabilitatea sa se intample de 35% atunci semnificatia fizica este urmatoarea:

Dintr-un anumit grup "G1" de incercari, eniemntul se va produce de un anumit numar "N1" de ori. Daca facem raportul N1/G1 rezultatul va fi un numar care tinde sa aproximeze mai mult sau mai putin probabilitatea de 35%.
Medierea acestui raport cand numarul incercarilor tinde la infinit va fi intr-adevar 35%.
(N1/G1+N2/G2+N3/G3+...+Nn/Gn)/(G1+G2+...+Gn)=0.35, sau 35%.
Cu alte cuvinte daca sansa sa mori de o anumita boala este de 35% atunci asta inseamna ca daca fac un test pe un numar de 100 indivizi nu e musai sa moara fix 35, pot muri mai multi sau mai putini. Dar daca mai fac alt test pe alti 100 de indivizi si mediez rezultatul cu cel anterior atunci numarul mediu de morti va tinde catre 35%.
Cand numarul testelor tinde la infinit atunci media rezultatelor va fi intr-adevar 35%.

| JulyDreams a răspuns:

Eu gandesc asa: 50% vindecare - din 100 de oameni aprox jumatate se vindeca si jumatate nu se vindeca. Daca alegi aleator 1 om din cei 100, are sanse egale sa se vindece/sa nu se vindece.
33% vindecare - din 100 oameni aprox 1 treime se vindeca si 2 treimi nu. Un om ales aleator are aprox de 2 ori mai multe sanse sa nu se vindece.
etc...
Poate nu explic bine... rog sa ma corectati.

| Inferno explică (pentru JulyDreams):

E corect ce spui, numai ca:

"din 100 de oameni aprox jumatate"
Ai spus "aproximativ".
Asta inseamna ca, din 100, nu e musai sa se vindece 50. Se pot vindeca 48, de exemplu. Si daca e asa atunci de ce mai spunem ca sansa de vindecare este 50%, iar nu 48%?


"33% vindecare - din 100 oameni aprox 1 treime se vindeca"

Da, APROXIMATIV 1 treime. Asta nu inseamna ca se vindeca neaparat 33 de oameni, se pot vindeca chiar 40 de oameni. Si atunci de ce mai spunem ca probabilitate de vindecare e 33%, iar nu 40%?