"mai puțin stres și mai puține îngrijorări pe capul omulu"
hmm, o speranta de viata scazuta, fara o stiinta a medicinei bine dezvoltata, exista slavagism, lipsa igienei si confortului minim... nu cred ca erau atat de lipsiti de stres, doar ca era altfel de stres.
"oamenii erau mai stabili, mai legați de locurile lor natale" aveau de ales? Era complicat sa parcurgi distante mari, iar pamantul le oferea necesarul fara de care nu prea puteau supravietui.
" își cunoșteau bine vecinii și comunitatea"
ala era tot universul lor.
Eu nu cred ca toate beneficiile astea tehnologice sunt chiar atat de nocive.
Acum 200 ani, daca ma nasteam in Romania probabil traiam muncind pamantul si cam atat, singurul lucru de pret ar fi fost faptul ca stia sa citesc si sa scriu si vreo cateva oi/vaci.
Acum ma gandesc cata istorie, cate lucruri noi am descoperit pana la varsta asta, cate locuri am vazut.
Îmi place că ai citit cu atenție întrebarea și ai comentat fiecare detaliu. Sunt de acord cu "Eu nu cred că toate beneficiile astea...". Aș fi avut o problem dacă ziceai "Eu sunt sigur că toate beneficiile astea..."
Compară stilul în care ai scris tu cu cel în care a scris sublime89. Ce zici? Care cum e? Aceeași muzică, pe tonuri diferite. Pari o persoană cultă. De ce nu încerci să lucrezi puțin la cizelarea stilului? Ar fi spre avantajul tău.
Nu m-am obosit să citesc ce scrie sublim, aşa cum nu m-am obosit să citesc, în general, celelalte comentarii.
Dacă ţie ţi se pare că între replica mea şi a celorlalţi este o asemănare atât de izbitoare, înseamnă că ori nu ştii să faci o analiză elementară, ori ăsta e felul tău de a-mi arată că îmi dezaprobi opinia.
Poate, totuşi, reuşeşti tu să îmi semnalezi ce vezi în neregulă cu stilul meu în raport cu replica respectivului user.
Daaa, au apus demult vremurile acelea bune când oricine nu era un bărbat de culoare alba era, fără excepţie, inferior şi lipsit de drepturi!
Oare unde or fi acele vremuri când dacă o fată era violată, singurele care aflau de necazul ei, erau alte fete oprite la fel ca ea, de legea vremurilor, să scoată vreo vorbă, iar singurele regrete din partea mă-si, acelea că acum odată dezv*rginată nu o va mai putea mărita cu un bărbat respectabil, şi va trăi cu ea pe cap. Unde or fi vremurile alea când singurii şcolarizaţi erau oamenii cu stare, iar restul, încă de la naştere erau pecetluiţi cu „sclav"?
Daaa, s-au dus vremurile bune, sfinte şi respectabile când bărbaţii de 30-40 de ani abia aşteptau ca o fetiţă să facă 13 ani şi să îi vină menstruaţia, ca să o ceară de nevastă tatălui ei!
Oamenii erau mai legaţi de locul lor de naştere, nu pentru că erau sclavii domnilor acelor pământuri, iar dacă părăseau locul erau omorâţi -ci pentru că în adâncul fiinţei lor, ei erau îndrăgostiţi de ţinuturile acelea bogate pe care ei le lucrau cu sudoare, şi din a căror roade nu puteau gusta, căci erau destinate altor guri.
Îşi cunoşteau mai bine vecinii, nu pentru că erau săraci lipiţi pământului şi împărtăşeau aceeaşi soartă cruntă şi lipsită de drepturi, de multe ori între vecini neexistând nici măcar o uşă- ci pentru că vecinii împărtăşeau aceleaşi valori comune, citeau aceleaşi cărţi, priveau aceleaşi emisiuni culturale, şi schimbau opinii despre diverse curente filosofice.
Rareori oamenii acelor vremuri făceau deplasări într-un alt judeţ, şi asta nu pentru că majoritatea nici nu aveau atâta şcoală încât să cunoască numele judeţului apropiat măcar, sau să dispună de vreo trăsură cu care să călătorească, ci pentru că ei îşi iubeau extrem de mult bârlogul. Singurele dăţi când mai schimbau şi ei judeţul erau când se muta şi stăpânul la care erau argaţi, sau când erau transferaţi pe domeniul altuia.
O ţară era străină nu pentru că majoritatea nu deţineau nici măcar un radio de la care să audă de existenţa ei, şi, repet, pentru că majoritatea nu aveau şcoală, ci o ţară era străină pentru că oamenii acelori vremuri refuzau cu mândrie patriotică să îşi înşele locul de baştină prin jinduirea la alte tărâmuri!
Iar dacă cineva dezerta, fugind fără să fie prins, sau din diverse motive, şi reuşea să părăsească ţara, plângea cu muci de dorul ei, şi al locurilor mizere în care s-a născut. Mai ales după meniul variat de la el de acasă şi de vecinii lui cu care îşi petrecea toată ziua dezbătând concepţii înalte din Kafka şi Proust, fredonând printre sughiţuri imnul României sau „uite-aşa aş vrea să mor"(ce a mai auzit şi el prin cârciume)!
Acum vremurile s-au stricat: dacă i se întâmplă ceva unei fete şi merge la poliţie, aceasta va fi luată în serios şi de multe ori chiar ajutată! Negrii şi femeile pot urma şi ei o şcoală şi chiar gratuit! S-au închegat comunităţi care ajută oamenii defavorizaţi, luptă pe cât pot să închidă câte un violator care e raportat, şi, cel mai important, au acordat libertate fiecărui om să îşi plângă paguba îndurată! Acum, în vremurile astea stricate, fetiţele pot creşte şi urma o şcoală, urmând să se căsătorescă, dacă vor asta, la o vârstă la care o consideră ele de cuviinţă, cu dreptul de a-şi alege un partener faţă de care au şi simţăminte, nu numai obligaţii.
În aceste vremuri, individul se poate bucura să ştie că dacă va păţi ceva, are la cine să apeleze, şi are şansa să spere că infractorul va fi prins! Se poate bucura că există tehnologie, încât să nu îi trebuiască jumătate de ceas ca să ajung la un telefon public pentru a anunţa ambulanţa că unul din membrii familiei lui deja a murit în drumul lui spre telefonul public. Se poate bucura că poate avea contact cu rudele şi prietenii din străinătate foarte uşor, şi că nu va afla abia într-o lună printr-un plic dacă vre-unul din ei moare
... însă, chiar nu prea văd care sunt beneficiile vremurilor de azi... A, daaa, a zis cineva ai sus, penicilina! Slavă- Domnului, nu pentru libertate şi democraţie, ci pentru penicilină! Şi pe lângă binecuvântata penicilină, am uitat să menţionez, că suntem înzestraţi şi cu o nemaipomenită deşteptăciune.
Am cam exagerat mai sus, aşa e, nu numai în vremurile recent-apuse era bine, cum ar ficomunismului, ci şi în civilizaţiile antice!
Acum, depinde pe cine întrebi, pe Stalin sau Kefren, sau pe sclavii plângăcioşi care nu au ştiut să-i aprecieze.
Scoteţi-vă odată capul din fund, şi lăsaţi lecturile şi filmele proaste precum „pride and prejudice".
Nu trebuie să fii neapărat deştept ca să îţi dai seama că vremurile prezente sunt cele mai bune, e necesar să ştii niţică istorie. Prin urmare, dat fiind învăţământul gratuit, care e scuza noastră?
Cât despre melancolie, nostalgie, oarecare patriotism, nu citiţi şi nu vă preocupaţi de ceea ce trebuie: Adrian Păunescu, Mircea Dinescu, Mihai Şora, Tudor Gheorghe, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara, Andrei Pleşu, Grigore Leşe, Ioan Alexandru, Constantin Noica! Câţiva scriitori valoroşi ai timpurilor noastre care şi-au însuşit nostalgia şi patriotismul cum trebuie, şi pe care îi puteţi lectura, pentru a vă putea asuma cum trebuie aceşti termeni. Şi nu patriotism ambiguu precum cel Dan Purician şi ce alte prostii mai citiţi voi.
Din aceste puncte de vedere sunt foarte indiferent. Important e ceea ce fac eu și ce fac cei importanți mie. Că e trecut, că e prezent au fost și sunt multe minusuri în societate, dar eu văd altfel lucrurile. Mi se par probleme banale, eu mă gândesc la ceea ce e superior și asta nu se schimbă. Eu nu îmi voi părăsi țara.
Pe mine mă hrănesc sentimentele. Nu îmi hrănesc gura ci sufletul. Dacă sufletul nu există, mai bine țin regim. Ceea ce simt să fac acum? Să continui. Nu știu unde voi ajunge, dar prefer asta. Acum fiecare își alege drumul. Ori se gândește, dar riscă să nu mai pășească pe el, ori îl evită dar riscă să își piardă scopul.
Te-ai gandit si ca acum 100 de ani te spalai la lighean si mergeai la buda in fundul gradinii? Si locuiau toti de-a valma in 1-2 camere?
Sunt si bune si rele.
Cateodata ma gandeam si eu ca in trecut, sa zicem acum 100 de ani, viata era mai frumoasa, mai linistita, si avea toate caracteristicile pe care le-ai enumerat si tu. Mi se parea chiar ca ar fi fost mai potrivit sa traiesc atunci decat acum. Poate m-as fi integrat mai bine, si mi-ar fi placut mai mult o astfel de viata. Erau vremuri cand nici razboaiele mondiale nu le consideram ceva atat de rau, doar pentru ca au avut loc in acele vremuri romantice. Parca si razboaiele aveau ceva atragator la ele, in ciuda tuturor ororilor care s-au intamplat. De multe ori ii auzeam pe cei mai in varsta spunand ca, pe vremea lor, oamenii erau mai buni. Ca vecinii se ajutau intre ei mai mult, si se vizitau mai des. Sau ca familiile erau mai apropiate in acea perioada decat sunt acum. Si in mare parte au dreptate. Chiar asa a fost. O putem vedea in filmarile si pozele de atunci, sau in cartile scrise pe vremea aceea. Dar apare o dilema la care ma gandesc din cand in cand. Cum se face ca intr-o astfel de lume mai "buna", au avut loc si cele mai devastatoare razboaie din istoria Europei, sau chiar a lumii? De ce nu s-au putut intelege si tarile intre ele la fel de bine precum oamenii simpli? Unde a fost acea prietenie si apropiere intre oameni? De ce nu s-a manifestat ea si intre natiuni? Pana la urma, nu sunt natiunile compuse tot din oameni? Pe de alta parte, in prezent vedem exact contrariul. Relatiile dintre oameni s-au racit, dar relatiile dintre tari sunt mai bune ca oricand, cel putin in Europa. Care e oare motivul? Eu cred ca totul tine de orizonturile fiecaruia. Atunci cand oamenii nu cunosc inca multe, si lumea nu e atat de interconectata, orizontul vietii lor se limiteaza la imprejurimi, adica la familie, la vecini, la prieteni, etc. Si astfel, singurul lucru pe care il poti face e sa mentii o relatie apropiata cu acestia, pentru ca la asta se rezuma viata ta. Dar atunci cand orizonturile se largesc, si e la fel de usor sa vorbesti cu cineva din Japonia precum e sa vorbesti cu vecinul, atunci apare o tendinta de a ignora imediata apropiere, adica familie, prieteni etc, si de a cauta lucruri mai interesante undeva departe. Bineinteles ca, odata cu interconectivitatea, apare si un stil de viata mult mai alert, mult mai bazat pe tehnologii care ne distrag atentia de la oamenii din jur, si avem tot mai putin timp liber pe care sa-l folosim pentru a mai salva ceva din acel stil de viata vechi. Normal ca e ceva mult mai complex de atat, si greu de inteles, dar se pare ca pe masura ce progresam si ne largim orizonturile cunoscand mai multe, ajungem intr-un fel tot mai singuri si mai izolati de lumea naturala, si ne indepartam tot mai mult de acele valori traditionale ale vietii. Ce e mai bine oare? Sa cunosti putine, dar sa te simti mai apropiat si iubit de cei din jur, sau sa cunosti multe, dar sa fii mai rece cu semenii tai, si sa te simti singur intr-o lume atat de interconectata si cu atatea miliarde de oameni? E ca si acel sentiment cand te plimbi pe strazile unui oras enorm, si vezi sute de oameni in jurul tau, dar nu cunosti pe nimeni. Parca ti-ai dori atunci sa fii intr-un satuc uitat de lume, dar unde sa te cunoasca macar cineva. Ar fi bine daca le-am putea combina pe cele doua, in asa fel incat sa nu sacrificam nici progresul, si nici relatiile cu apropiatii nostri. Nu stiu daca va fi posibil.
In prezent aleg sa privesc mai realist viata oamenilor de acum un secol, si nu-mi mai pare rau ca nu am trait atunci. Ce vedem in filme sau citim in carti, nu reprezinta mereu realitatea. E clar ca exista o tendinta de a mistifica acea perioada, si de a o prezenta ca si cum viata atunci ar fi fost mai buna decat acum. Dar nu exista nimic care sa indice asta. Speranta de viata era ceva mai mica, bolile inca faceau ravagii pentru ca medicina nu era atat de dezvoltata, saracia era mai raspandita decat in prezent, si peste toate mai aparea si cate un razboi devastator care-ti strica toate planurile. Nu era o lume atat de sigura precum ne-ar placea sa credem. Si asta pentru ca democratiile lumii inca nu erau atat de avansate, si drepturile omului aveau de suferit mult. In SUA de exemplu, in perioada interbelica, segregarea rasiala era atat de raspandita, incat aproape nimeni nu o contesta. S-a schimbat mult in bine lumea intre timp, desi mai sunt atatea lucruri de imbunatatit. Pana la urma, cred ca fiecare dintre noi e potrivit exact pentru vremurile in care traieste. Si asta nu doar pentru ca nu avem de ales, dar cred ca fiecare dintre noi are un rol pe care nu si-l poate indeplini decat aici si acum, si nu in alte vremuri. De multe ori auzim oameni spunand ca anumite personalitati ar fi trebuit sa traiasca in vremuri mai moderne, in care s-ar fi potrivit mai bine. De exemplu, unii spun ca Einstein a trait intr-o perioada prea primitiva pentru el, si ca i-ar fi fost mai bine sa traiasca acum, sau poate si mai in viitor. Dar daca Einstein n-ar fi trait exact cand a facut-o, cum ar mai fi decurs istoria? N-ar fi fost acolo un gol ireparabil in decursul civilizatiei noastre? Ar fi putut altcineva sa-i ia locul lui Einstein in acea perioada? Nu cred. El a avut rolul lui atunci si doar atunci. Si asta cred ca se aplica fiecaruia dintre noi, indiferent ce facem sau ce nu facem in lumea asta.
Din pacate sau fericire, trebuie sa ne raportam la PREZENT, caci pare cea mai rationala solutie.Trecutul este cetos, este istorie, nu retine decat ce ne-ar place sa acceptam.Nu cred ca necunoscutul a disparut din prezent. Si anticii credeau ca le stiu pe toate, poate nu se inselau ca cei de azi. Tehnologia este o noua metoda de incetosare a mintii, este doar o iluzie ca si multe obiceiuri antice.Cu cat apar mai multe restrictii, cu atat ni se pare ca suntem mai subjugati, numai ca suma restrictiilor percepute de noi este o constanta. Intr-o alta lume ne-am fi simtit la fel de fericiti sau necajiti.M-am convins pe propria-mi piele ca a calatorii in alta tara este cum era si in antichitate. Daca te duci in Molluri, este la fel oriunde in lume. Dar peste tot exista necunoscut, pe care ca si inainte, ne este incomod sa-l cautam. Uite la englezii bogati si indobitociti care se uita cu uimire cand vin in Romania case de chirpici, vaca in curte...etc.Du-te in America de Sud sa vezi civilizatii de acum mii de ani libere! Dar nu este si nu rea nimic ROZ.
Wow! O gândire matură. Nu cred că mai am nimic de comentat.
Adevarul este ca si mie imi place sa citesc carti istorice, cu actiuni dupa 1500, 1600 pana in perioada interbelica. Insa, asa cum au spus si cei care au raspuns inaintea mea, erau si inainte probleme. Penicilina exista abia de 100 de ani. Oamenii mureau mult mai repede inainte. De la simple raceli. Femeile nasteau 10, 15 copii dintre care jumatate traiau. Din nou, femeile nu se ocupau decat de gospodarie, nu puteau sa studieze, nu puteau sa invete, decat daca faceau parte din nobilime, iar asta era o mica parte. Si chiar si atunci treaba lor tot ramanea sa aiba grija de copii.
Plus, aveau obiceiuri dubioase. Acum cateva zile citisem un articol in care femeile (cele din familii bune) isi puneau carbuni pisat pe gene si beau arsenic pentru o piele mai frumoasa. Astea fiind doar cateva.
Oricum nu cred ca mi-as fi dorit sa traiesc atunci, desi daca as fi facut parte din familiile bune, poate ar fi fost tentant chiar daca ar fi trebuit sa beau arsenic si sa imi pun carbuni in ochi. Dar cand ma gandesc chinul pe care trebuie sa il fi avut in timp ce isi ridicau cele 900 de jupe ca sa mearga la toaleta, mai bine nu.
Cat despre dragostea de tara natala, personal este ceva ce nu am inteles niciodata. Nu vad exact de ce anume trebuie sa iubesc locul in care mi s-a intamplat sa ies din burta mamei. Chiar daca as fi fost nascuta in Romania, Anglia, America sau oriunde altundeva. Nu cred ca tara in care te nasti ar trebui sa te defineasca ca persoana (scuze de cacofonie) sau sa "dicteze" ceea ce ar trebui sa faci cu viata ta.
Dacă te muți într-o țară străină la o vârstă foarte tânără, poate că e ok. Dacă e mai târziu, presupun că dezrădăcinarea este destul de grea.
Cât despre cum sau când era mai bine, e discutabil și, cum ai zis, depinde de mai mulți factori. Dacă ai văzut filmul Pride and prejudice, poate ai remarcat manierele și respectul cu care se tratau oamenii. Îl dau pe ăsta ca exemplu, fiindcă s-a întâmplat să îl văd recent (filmul e mai vechi), dar ca el sunt multe altele. Cât despre cărți...Hai să zic Casa Buddenbrooks, o carte care mi-a plăcut mult. Un Forsyte Saga a vechiului Lübeck. M-a captivat și m-a introdus total în atmosfera vremii. Ce vremi și ce oameni mai erau pe atunci... vorba lui Creangă. Dar, noi să fim sănătoși!
La mine provine nu prin nastere ci din anii petrecuti acolo. Chiar daca mi-am petrecut copilaria si adolescenta in "epoca de aur", noi am reusit sa facem abstractie de mizeria din jurul nostru si am avut multe momente frumoase. Am cativa prieteni ramasi din acei ani.
De astia unde locuiesc acum nu m-am atasat niciodata. Mi se par superficiali si ipocriti. Nu mi-am putut face nici un prieten dintre ei. Singurul prieten pe care mi l-am facut dupa ce am plecat este tot Roman. Iar sotia mi-am gasit-o tot in tara. Am avut cu fetele de aici cateva experiente cat se poate de neplacute.
Eu am plecat la 22 de ani (nu stiu daca este frageda sau nu). Banuiesc ca nu este chiar frageda, dar sincera sa fiu nu pot spune ca imi este dor de tara. Desigur imi este dor de prietenii, de familie, dar cam atat. Imi este dor de copilarie si de vremea pe care o petreceam la bunici, dar imi este dor de o perioada la care nu ma voi putea intoarce niciodata, fie ca raman sau nu in tara. Si adevarul este ca nu m-am simtit niciodata "acasa" in Romania. Imi este destul de greu sa explic de ce aveam senzatia asta, cred ca se datoreaza foarte mult oamenilor, mi-a fost foarte greu sa gasesc oameni cu care sa fiu pe aceeasi lungime de unda. Poate am avut eu ghinion. Insa de cand am venit aici (in Belgia) de doi ani, ma simt mai "acasa", decat m-am simtit vreodata in tara. Cred ca depinde de la persoana la persoana.
Pride and Prejudice, filmul nu l-am vazut, dar am citit cartea. Majoritatea cartilor, daca nu toate, mai ales cele de literatura sunt romantate si sar peste multe lucruri mai putin placute. Nu stiu exact cat de bine-crescuti erau oamenii in randul celor saraci sau care nu proveneau din familii decente, foarte rar gasesti carti care descriu cu acuratete viata acestora. Iar o mare parte dintre carti descriu viata nobililor sau a mici burghezii, care reprezenta o mica parte din societate. Nu prea stim exact ce se intampla cu restul. Dar asa cum a spus cineva mai sus, fiecare perioada are frumusetea ei.
Casa Buddenbrooks nu am apucat sa o citesc, dar pare destul de interesanta.
Nu ți-e dor de țara asta, care se întinde de la Nistru pân' la Tisa, pardon, de la Prut? Nu ți-e dor de o zi petrecută la țară, să vezi pe înserat cum zările pline de farmec strălucesc în luminiș, cum zboară mierlele-n tufiș și cum din vine din codri noaptea pe furiș Ai remarcat că l-am parafrazat pe Coșbuc. Dar, serios acum, țara asta are un tezaur de folclor, de poezie, de muzică, de literatură. Toate astea sunt mai aproape de sufletul românului, cred, decât poezia belgiană, de exemplu. E adevărat și că ciocolata belgiană e mai bună ca a noastră
. Mai sunt și munții ăștia ai noștri magnifici, cu stațiunile montane și cabanele presărate ca niște perle printre ei. Ce să mai zic, ca să te fac să începi să regreți? Chiar nu știu ce munți are Belgia, trebuie să mă uit pe o hartă. Da, bine, discutăm și noi ca să fie discuții. Fiecare știe ce e cel mai bine pentru el. Îți doresc să te simți din ce în ce mai bine acolo unde ești. Alegerile pe care le facem depind de un număr mare de factori, o matrice cu n linii și n coloane, nu întotdeauna ușor de rezolvat.
Am recunoscut versuril dar adevarul este ca nu mai stiam exact cui apartineau. Rusine sa-mi fie, stiu. Ocazional imi este dor, dar destul de rar. Cat am fost copil imi placea sa merg la tara, la bunici. Aveau casa aproape de malul Dunarii, pe langa Delta. Pentru mine este singura zona care imi lipseste. Am fost si la munte si la mare, dar mereu ma plictiseam teribil. Dar sa merg cu bunicul cu barca, la pescuit, sa ma joc cu broastele testoase sau sa topai prin campiile cu maci, da, de asta mi-e dor. Dar nu stiu daca as mai face asta acum.
Insa nu am fost niciodata genul de om al naturii, daca pot spune asa. Cand am crescut am inceput sa vizitez si alte tari si mi-am dat seama ca in timp ce la munte sau la mare ma plictiseam de moarte, orasele mi se pareau fascinante. As alege intotdeauna un muzeu in detrimentul unei zile la munte.
Belgia nu are munti, dar pentru mine nu este mare pierdere. Cat despre ciocolata, nu sunt mare fana a dulciurilor, dar au cartofi prajiti buni.
Si din pacate nici cu poeziile nu prea le am. Adevarul este ca nu am citit inca opere belgiene, m-am limitat la benzile desenate, care spre surprinderea mea mi-au fost mai folositoare cand a venit vorba de invatarea limbii decat romanele.
Dar oamenii mi se par mai relaxati aici, iar asta imi place foarte mult. Nu stiu exact daca esti din Bucuresti si nu stiu exact cum este situatia in alte orase. Dar aici mi se intampla sa merg pe strada si lumea zambeste la mine. Si nu este un zambet care in Bucuresti m-ar face sa ma intreb daca am ceva pe fata sau am plecat in papuci, ci sunt zambete dragute.
Oamenii sunt mai reci aici, dar mie imi place. Nu am fost niciodata genul de om care sa se bage in treburile altora si imi place cand altii nu se baga in treburile mele. Nu sunt vecini care sa ma urmareasca de dupa draperii si nu devin o proscrisa daca am uitat sa salut un vecin. Si nimeni nu urla la altcineva daca s-a oprit in mijlocul drumului. Si pentru mine, asta este mai potrivit decat natura. Am cunoscut aici romani carora nu le placeau belgienii tocmai din motivul asta, ca sunt mai reci si nu se baga foarte mult in seama cu tine. Dar asa cum ai zis si tu, fiecare cu preferintele lui. De asemenea, multumesc pentru urari.
Cat despre discutii, din partea mea sunt oricand binevenite. Daca nu imi facea placere, nu raspundeam.
De obiecei cartile si filmele au un personaj principal. Pare spectaculos sa ne imaginam in pielea acelui personaj, dar viata nu e chiar asa.
Contra: Gandeste-te cum e sa traiesti fara scoala, sa muncesti toata viata pe domeniul nobiliar.
Daca aveai avere te puteai casatori cu o fata frumosa, daca erai serb te multumeai cu o taranca urata. Nu ca azi ar prea diferit. Dar macar astazi exista iluzia libertatii, ai o viata mai linistita si in acelasi timp agitata, exista mai multa siguranta sociala.
Pro: Evul mediu pare epic si mi-ar placea si mie sa dau o fuga pana acolo.
Cu toate ca trebuia sa muncesti ca un sclav, parca erai mai conectat. Azi, cu toata tehnologia, simt ca ne izolam tot mai tare.
O alternativa ar fi sa te muti intr-un sat uitat de prin Transilvania, departe de agitatia oraselor.
Așa e cum zici, suffarstar. Am pus întrebarea asta mai mult pentru a dezbate pe această temă, să comparăm cele două lumi. Nici eu nu zic că mi-ar fi plăcut să trăiesc în vremea aceea.
Si de ce sa nu plece in alta parte? decat sa stai sa mori de foame in propria tara mai bine sef in alta.
acum cativa ani aveam si eu impresia ca acum cateva secole era mai bine dar pe dracu. era vremurile mai respectuoase, acum fiecare isi baga si isi scoate indiferent de sex sau varsta. mai ceva ca la porci
Un film văzut recent "Pride and punishment". Într-adevăr, "vremurile erau mai respectuoase".
Scuze, Pride and prejudice.
Multumesc pentru film
L-ai văzut în engleză? sau subtitrat? E voba de "Pride and..."
L-am gasit subtitrat, dar era mai ok sa il vizionez fara
Http://i.imgur.com/dZedIQa.png
Cat de mic e Pamantul fata de Univers si totusi cat de putin din el vede fiecare dintre noi. Sunt atatea locuri interesante in lumea asta si totusi exista o gramada de oameni care nici macar n-au iesit din localitatea in care s-au nascut. Mie nu mi se pare o chestie buna asta, e ca si cum pe langa ca ai fi intr-o cutie (deocamdata cam suntem prizioneri pe planeta asta), nici nu te-ai misca prea mult prin ea si ai ramane toata viata intr-un colt ( pentru ca asa vrei sau pentru ca nu poti sa te misti).
M-am gandit de mai multe ori la timpul in care as fi vrut sa traiesc si am ajuns la concluzia ca singura varianta care m-ar multumi ar fi sa pot sa ma plimb in timp si spatiu, oricand si oriunde.Asta pare imposibil acum, asa ca intre timp visez la un Pamant fara granite, pe care sa te poti misca liber, dar totusi si asta pare aproape imposibil. Deocamdata.
"Mie nu mi se pare o chestie buna asta..." - Te înțeleg și am înțeles și motivele. Mai la urmă ai spus "am ajuns la concluzia ca singura varianta care m-ar multumi ar fi...". Din păcate, varianta asta nu este posibilă acum. Rămâne de domeniul viitorului, în caz că va fi posibilă și atunci. Deocamdată, suntem undeva la mijloc. Nici nu suntem siguri că ar fi o mare fericire în varianta călătoriilor în timp și spațiu (în caz că va fi posibilă). Să zicem că eu aș pleca acum pe Lună sau pe o altă planetă și s-ar întâmpla să mor pe acolo. Locul meu de veci ar fi în pământul selenar (sau al planetei X), nu alături de rudele și familia mea.
P.s. Aș fi vrut să văd imgur-ul ăla, dar, nu știu de ce, mie nu mi s-a deschis.
Dupa ce o sa mori nu cred ca o sa-ti pese prea tare unde esti ingropat.
Ce am pus pe imgur era o captura de ecran cu localizarea Pamantului (chestia de la sfarsit):
https://ro.wikipedia.org/wiki/Grupul_Local
Mi s-a parut interesant de imaginat cat de mic e Pamantul fata de Univers si cum se tot mareste spatiul cu cat inaintezi in lista aia, ca si cum ai trece una dupa alta mai multe bariere.
Si daca stai si compari unde ajungi? Nu se schimba nimic realitatea e tot asta. Nu vad rostul comparatiei.ce-a fost a fost si ce va fi va fi.
Te înțeleg că nu vezi rostul comparației. Nici eu nu pot să spun că asta e preocuparea mea curentă. Se întâmplă, cum am zis, doar când văd un film sau citesc o carte în care acțiunea se petrece în acele vremuri.