| SlymOvy a întrebat:

Cand ploua ce se produce prima data tunetul sau fulgerul?

Răspuns Câştigător
| Shammal a răspuns:

E ca atunci cand ciocnesti 2 pietre si ies scantei, scanteia (fulgerul) si sunetul produs de ciocnirea pietrelor (tunetul) se petrec in acelasi timp insa diferenta dintre viteza sunetului (mai mica) si cea a luminii (mai mare) face ca noi sa percepem defazat fulgerul si tunetul

36 răspunsuri:
| Konata a răspuns:

Mai intai fulgerul si apoi tunetul.

| tudorviorel a răspuns:

Fulgerul adica lumina din frecare si apoi bubuitura tunetul

| MrEvil89 a răspuns:

Fulgerul apare primul deoarece viteza luminii e mai mare decat viteza sunetului.

| Seby90 a răspuns (pentru tudorviorel):

Astia de mai de sus sunt fraieri rau.

Se produc amandoua in acelasi timp, dar persoana care le aude le aude defazat PENTRU ca LUMINA este MAI rapida decat sunetul.

Lasa-i sa creada ce vor.

| deeadeea111 a răspuns:

Prima data se produce fulgerul apoi tunetul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu se stie, poate ca sa fulgere si dupa sa nu mai tune sau invers. Poate ca fulgerul sa fie in acelasi timp cu bataia de nori (tunetul).
Uite si alte detalii:
http://www.robbybubble.ro/articles/fenomene-meteo--fulgerul-si-tunetul.php

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar totusi, viteza luminii e mai mare decat viteza sunetului.

| Azµre a răspuns:

Prima dată fulgerul, apoi noi auzim tunetul!
E o diferență între ele.
Fulgerul este lumina, descărcarea electrică care are loc cu instantaneu iar Tunetul este zgomotul puternic care îl auzim noi pe pământ cu o întârziere de 2-3 secunde...

| Anamaria2002 a răspuns:

Fulgerul

| NevastuicAaA a răspuns:

Se produc simultan.
Cred ca stii si tu ca viteza luminii este mai mare decat viteza sunetului.
Deci tunetul(sunetul) ajunge mai incet "la noi" si fulgerul(lumina) ajunge mai rapid din cauza vitezei.

| NuMaContrazice a răspuns:

Lumina e mai rapida decat sunetul.Amandoua se produc aproximativ in acelasi timp din cate stiu...

| mara67 a răspuns:

Se produc in acelasi timp( tunetul este sunetul produs odata cu descarcarea electrica
(lumina, fulgerul
), dar fulgerul pare ca e primul deoarece viteza luminii e mai mare decat cea a sunetului

| suffarstar a răspuns:

In acelasi timp baaa.Doar ca fulgerul este scanteia electrica luminoasa pe care noi o vedem prima pentru ca viteza luminii este 300 000 km/s pe cand cea a tunetului(sunetul)este de 300 km/h.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intai se produce fulgerul. tunetul este doar zgomotul produs de descarcarea energiei respective.lumina este mai iute.sunetul vine mai greu dar nu mult dupa fulger.

| darrio2007 a răspuns:

Fulgerul(lumina)si apoi tunetul(sunetul).

| EmySweety a răspuns:

Fulgerul

| Angel0 a răspuns:

Simultan.Si cand te gandesti ca multi care cred in "stiinta" au raspuns fulgerul. rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună!
Fulgerul,apoi tunetul.
Te pup!

| Deedeek a răspuns:

E buna intrebarea. Fenomenul s-ar explica in felul urmator: atunci cand doi nori care sunt polarizati diferit se intalnesc, contactul lor degaja energie. Aceasta energie este una, surpriza, de tip electric (mai exact fulgerul). Deoarece acest tip de fenomen are o energie colosala, temperatura aferenta este una pe masura (aproximativ 30.000 de grade, daca nu ma insel). La contactul dintre aerul din atmosfera (cu o temperatura mult mai mica, de cateva zeci de grade) si fulger, diferenta de temperatura produce un alt tip de energie, eliberata sub forma de tunet. Pe scurt, tunetul este o consecinta a fulgerului, nicidecum invershappy

| mariukka a răspuns:

Fulgerul calumina e mai puternica decit sunetul

| Exilee a răspuns:

Viteza luminii este mai mare decat cea a sunetului, deci fulgerul este primul, iar tunetul este al doilea. Lamurit?

| suffarstar a răspuns (pentru Angel0):

Stiinta nu e o credinta.

| RAY a răspuns (pentru suffarstar):

Viteza sunetului este de 331, 5 m/s

| RAY a răspuns:

Lumina se vede mereu prima oara apoi sunetul, ambele se petrec in acelasi timp dar diferenta sta in diferentele de viteza lumina, sunet =descarcare electrica care ecilibreaza sarcina p fata de cea negativa

| suffarstar a răspuns (pentru RAY):

Scuze,n-m retinut si detaliul astabig grin

| RAY a răspuns (pentru suffarstar):

Nu-i nimic, sper ca nu te-ai suparat?

| suffarstar a răspuns (pentru RAY):

NU -)) sunt eu mai intepat, dar niciodata nu ma supar de la observatii stiintifice.

| Holocaust a răspuns (pentru Seby90):

Buna treaba, WALL-E.

| MrAnderson a răspuns:

Salut,

De fapt, ele se petrec amandoua odata.
Dar tu aflandu-te la o oarece distanta de locul respectiv, datorita unei diferente foarte mari intre viteza luminii si cea a sunetului, le percepi ca pe doua evenimente diferite.

Cu stima,
Neo

| relian a răspuns (pentru Deedeek):

Asa crezi tu ca este consecinta fulgerului? Naspa. Iara tunetul ori fulgerul nu apare la intilnirea intre 2 nori. Poate fi un singur nor si fulgera de mama focului.Amindoua sint consecinta ionizarii atomilor, unia pozitivi alti negativi, care se separa deasupra, respectiv la baza unui nor.Atunci cind se acumuleaza o cantitate destul de mare de ioni, sa vorbim asa pe inteles, cele 2 mase de ioni + si - cauta sa se egalizeze, merg unia catre altii.Mai concret cei negativi vin catre cei pozitivi.Atunci ei intimpina rezistenta aerului pe care il lovesc violent.Au loc mai multe astfel de loviri ale aerului pina sa vedem noi acel fulger vizibil.Fiecare minifulger sai numim asa sapa un sant in masa de aer pina cind cea mai mare descarcare loveste prin santul astfel creat si ajunge cred, nu stiu exact la masa de ioni de sens contrar. Lovirea violenta a aerului face ca acesta sa se incinga atit de tare incit devine luminos.Cind aerul se incinge normal isi mareste volumul si impinge masele de aer din apropiere.Aerul incins este ce vedem noi, iar dilatarea lui este ce auzim.Cind aerul se dilata impinge aerul din apropiere si scutura sai zicem asa masa de aer, o face sa vibreze si ala e tunetu.Problema ar fi ca daca e so luam pe bune cred ca fulgerul apare primul urmat la fractiuni de secunde de dilatare.Sau nu ma prea pricep daca dilatarea poate apare in acelasi timp cu incingenrea.Desi cred ca au loc cu ceva diferente, totusi noi nu putem percepe chestia asta si spunem ca amindoua fenomente au loc in acelasi timp.Bine ca cele mai multe fulgere au loc orizontal in cadrul norului si poate nici un sfert vertical, intre nor si pamint.Ce nu stiu eu atunci cind apare ionizarea aerului cum apare acel cimp la suprafata pamintului? Asa daca caut intr-o carte spune ca norul seionizeaza +la partea superioara si negativ la baza norului, dar acesti ioni negativi dela baza induc o "umbra"la suparafata pamintului dar de sens contrar.Cu alte cuvinte ei determina la suprafata pamintului aparitia unei mase ioninzate pozitiv, si cum mereu sarvinile circula de la minus la plus avem descarcarea catre pamint odata si descarcare in nor pe de alta parte.Si avind in vedere ca distantele sint mult mai mici in cadrul norului sau intre nori descarcarile au loc mai frecvent laacest nivel.Insa cum apare aceamasa ionizanta de la suprafata pamintului nu stiu ma depaseste.Si de altfel cum apare ionizarea aerului in general.Si in cadrul acelui nor cum apare? Restu ar fi destul de simplu.Scuze ca ma bagai si eu, dar asa poate aflu si eu toata povestea asta cu fulgerul cum are loc.Adica ziceu ceva poate mai spui tu si uite asa aflam, explicam fenomenul, care pun pariu pe orice ca 99% dintre oamenii nu il inteleg exact.

Întrebări similare