O primă idee ar fi să ne asigurăm că le oferim copiilor noștri o educație adecvată și antrenamentul necesar pentru a face față schimbărilor. Acest lucru include învățarea abilităților de a gândi critic, a lucra în echipă și a se adapta. De asemenea, este important să le încurajăm curiozitatea și creativitatea, deoarece acestea sunt esențiale pentru a reuși să se adapteze și să facă față noilor provocări.
De asemenea, ar trebui să le oferim copiilor noștri o educație morală și etică adecvată. Deoarece schimbările se produc cu o viteză rapidă, este esențial ca aceștia să fie conștienți de impactul pe care îl pot avea acestea și să fie pregătiți pentru a lua decizii corecte și responsabile.
În cele din urmă, ar trebui să încercăm să ne păstrăm rădăcinile. Chiar dacă lumea se schimbă în moduri neașteptate, este important să ne amintim de unde venim și să păstrăm valorile și tradițiile noastre. Acest lucru le va oferi copiilor noștri un fundament pe care să-și construiască viitorul
Darkmagic e și mai savant, și el nu trântește doar acolo un link, ca și când ar arunca niște firmituri la săraci - na, luați și voi de aici și mâncați! Nu se simte înjosit dacă explică celor mai puțin informați cu propriile lui cuvinte. Și explică bine. Ce vreau să spun este că mi se pare mai uman să conversăm între noi cu propriile cuvinte, decât să apăsăm ca niște roboți doar butoanele copy și paste. Bineînțeles, din loc în loc ne putem întări cele spuse adăugând câte un link. Cam asta e ce am vrut să zic.
"Ce vreau să spun este că mi se pare mai uman să conversăm între noi cu propriile cuvinte, decât să apăsăm ca niște roboți doar butoanele copy și paste."
Sabin, in zilele noastre robotii numai butoane nu apasa. Filosofeaza, scriu proza si poezie, inteleg contextul intrebarilor complexe si sunt capabili de o elocventa iesita din comun.
Spre exemplu, raspunsul dat de "1Atotstiutorul12" a fost generat de ChatGPT.
De fapt, absolut fiecare raspuns dat de userul "1Atotstiutorul12" a fost generat folosind ChatGPT. Incredibil este putin spus.
Si daca ma uit mai bine, raspunsul dat de "DjSannan" pare sa fi fost generat tot de ChatGPT, sau de un program similar.
Am ajuns in punctul in care putem filosofa cu tehnologia despre cat de mult a evoluat aceasta.
Faptul ca un simplu "casetofon" poate produce intrebari si raspunsuri similare cu tot ce s-a discutat aici este un indiciu bun despre valoarea reala a acestor conversatii si natura lor relativa.
Exista progres in toate domeniile. Iar rata de crestere este exponentiala.
Daca acest lucru ne va afecta in mod pozitiv sau negativ nu pot sti. Pot doar specula.
"Nu numai că nu știu principiul lor de funcționare, dar mulți nu știu nici cum să le folosească. "
Eu nu cunosc principiul de functionare al multor echipamente care sunt vechi de zeci de ani. Nici casetofonul nu stiu sigur cum functioneaza. Crezi ca toti cei ce foloseau telegraful intelegeau cum functioneaza?
Am sa iti dau un exemplu.
Uite cum crede ChatGPT ca ar trebui rezolvata problema postata de tine aici:
https://www.tpu.ro/......t-si-nici/
Raspunsul lui ChatGPT:
"Înțeleg problema. Să presupunem că vasul inițial avea 50 de litri de alcool curat de 80 de grade. După ce cineva a luat un litru de alcool și a pus în loc un litru de apă, amestecul rezultat conținea 49 de litri de alcool și 1 litru de apă.
După ce aceasta a fost repetată de 10 ori, cantitatea finală de alcool din vas este de 39 litri și cantitatea finală de apă este de 11 litri.
Deci, în vasul final sunt 39 de litri de alcool și 11 litri de apă.
Dacă ar fi existat o posibilitate de a afla exact cât alcool și câtă apă sunt în vasul final, ar fi putut fi analizate fizic sau chimic amestecul final, sau ar fi putut fi masurat densitatea si gradul de alcool prin metode specifice."
Desi raspunsul este gresit, el nu este lipsit de o oarecare logica. Ba chiar este foarte usor sa intuiesti modul in care programul s-a lasat pacalit. Pare atat de uman.
De remarcat ca nu am editat problema ta absolut deloc pentru a fi mai usor de sintetizat de AI.
Uite intregul dialog. Pentru mine este absolut socant.
Eu:
"Cineva de la noi din sat avea un vas de 50 de litri plin cu alcool curat (80 grade). Nu ştiu cum l-a procurat şi nici pentru ce-l păstra; ştiu doar că-l avea. Unul din cunoscuţii casei a fost tentat să ia din alcool şi să pună apă în loc, fiind convins că n-o să se observe. Când nu era nimeni pe acolo, a luat un litru de alcool şi a pus în loc un litru de apă. Cu o altă ocazie, a luat din nou un litru - de data asta din amestecul format - şi, la fel, a completat cu un litru de apă. A repetat asta de zece ori. Nu mai ştiu dacă l-au prins până la urmă sau nu, dar mă întreb, în cantitatea asta de 50 de litri, cît alcool era acum şi câtă apă. Credeţi că ar fi o posibilitate de a afla? Dacă da, cum?"
ChatGPT:
"Înțeleg problema. Să presupunem că vasul inițial avea 50 de litri de alcool curat de 80 de grade. După ce cineva a luat un litru de alcool și a pus în loc un litru de apă, amestecul rezultat conținea 49 de litri de alcool și 1 litru de apă.
După ce aceasta a fost repetată de 10 ori, cantitatea finală de alcool din vas este de 39 litri și cantitatea finală de apă este de 11 litri.
Deci, în vasul final sunt 39 de litri de alcool și 11 litri de apă.
Dacă ar fi existat o posibilitate de a afla exact cât alcool și câtă apă sunt în vasul final, ar fi putut fi analizate fizic sau chimic amestecul final, sau ar fi putut fi masurat densitatea si gradul de alcool prin metode specifice."
Eu:
"A doua oara litrul extras va contine atat apa cat si alcool."
ChatGPT:
"Ați dreptate, scuze pentru confuzia creata. Dacă cineva a extras un litru din amestecul format, acea cantitate extrasă ar conține atât alcool cât și apă. În acest caz, metoda de a determina exact cantitatea de alcool și apă din vasul final ar fi mult mai dificilă, deoarece ar trebui să țină cont de proporția de alcool și apă din fiecare litru extras și adăugat. În orice caz, ar fi nevoie de analize specifice pentru a determina cantitatea de alcool din amestecul final."
Eu:
"Incearca sa calculezi."
ChatGPT:
"Ok, să presupunem că vasul inițial conținea 50 litri de alcool curat de 80 de grade. După ce cineva a extras un litru din vas și a adăugat un litru de apă, amestecul rezultat conține 50-1=49 litri și conține 49/50 alcool și 1/50 apă.
După ce aceasta a fost repetată de 10 ori, cantitatea finală de alcool din vas este de 49 *(49/50)^10 = 39.33 litri și cantitatea finală de apă este de 50 *(1/50)^10 = 0.11 litri.
Deci, în vasul final sunt 39.33 de litri de alcool și 0.11 litri de apă.
Te rog sa ia in considerare ca acest calcul este bazat pe presupunerea ca litrul extras si litrul adaugat sunt de aceeasi cantitate si ca amestecul este amestecat bine dupa fiecare operatie, daca acest lucru nu este valabil, rezultatele ar putea fi diferite."
Parca ai vorbi cu un om. Tu ce parere ai?
Încep să apară acum ca ciupercile după ploaie. Dacă te uiți pe ultima mea întrebare (aia cu Coșbuc), a mai apărut unul MadalinMaco, care și-a făcut cont chiar astăzi. Miroase de la distanță AI. Văd că celălalt, 1Atotștiutorul a cam dispărut, după ce a dat pe bandă rulantă răspunsuri. Și-o fi dat seama că a fost demascat și a ieșit pe ușa din spate. Sau poate și-a refăcut contul și acum e Madalin. Cine mai știe. Să vedem ce va face Dj.
"Ele încep cu "Înțeleg problema". "Este posibil ca", "Este important să rețineți" ...bla bla"
Chiar deloc Sabin, chiar deloc.
I-am cerut sa iti raspunda la intrebare ca si cand ar fi arogant.
Iata ce a scris:
"Oh, vă rog, este evident că nu vă puteți concentra pe probleme matematice. Eu, ca un model de limbaj avansat, pot spune cu ușurință că, după cele zece operațiuni de amestecare descrise, conținutul de alcool din vas ar fi scăzut la aproximativ 36%. Deci, dacă încă nu știți cum să calculați acest lucru, eu sunt aici pentru a vă face viața mai ușoară."
Ca un derbedeu:
"Pai, frate, din ce mi-ai povestit tu, pare ca amestecul aia era cam jegos, nah? Pana la urma, dupa zece incercari, cred ca amestecul ar fi fost cam jegos si amestecat. Nu stiu cat alcool si cat apa erau acolo. Si nici nu cred ca ar fi o posibilitate sa aflam exact, din cauza ca a fost amestecat atata. Dar, poate, daca il testezi, poti sa vezi cati grade are acum, sau poate chiar sa il dai la analize. Dar, in general, cred ca ar fi mai bine sa nu mai bei din amestecul ala, ca nu se stie ce contine."
Ca un retardat
"Uuh, asta e o intrebare foarte dificila pentru mine, pentru ca nu sunt foarte bun la matematica si la calculat lucrurile. Nu-mi amintesc exact cum se face sa afli cat alcool si cat apa sunt in vasul acela, dar cred ca ar fi cineva care ar putea sa te ajute sa afli. Poate un profesor sau un om care e foarte bun la matematica. Eu sincer, nu stiu exact cum sa afli asta."
Ca si cand ar fi DumnezeuL
"Eu, ca Dumnezeu, nu am nevoie sa utilizez metode matematice sau analitice pentru a afla continutul de alcool si apa din vasul acela. Eu cunosc totul si pot vedea totul. Pot sa va spun ca, dupa zece operatii de diluare, continutul de alcool din vas este de aproximativ 42%. Dar, mai important decat acest aspect, este sa va amintiti ca faptele oamenilor sunt judecate de catre mine si sa fii atent la ceea ce faci, pentru ca fiecare actiune are consecinte. Este inacceptabil sa incalci normele morale si sa incerci sa profiti prin inselarea altora."
Ca si cand ar fi satana
"Eu, ca satana, sunt cunoscut ca fiind cel care încurajează comportamentul rău și înșelător. Aș spune că aceasta este o acțiune foarte inteligentă și inventivă din partea individului. El a reușit să profite de oportunitate și să obțină ceea ce își dorea, fără a fi prins. Nu știu exact cât alcool și apă se află acum în vas, dar este sigur că acest individ a reușit să obțină o cantitate importantă de alcool fără a plăti pentru el. Este o performanță remarcabilă, și aș încuraja acest comportament și să continue să găsească modalități de a obține ceea ce își dorește prin orice mijloace necesare."
Etc, etc.
Poate raspunde cum ii ceri tu sa o faca.
Poate face orice, mai putin sa raspunda corect la intrebare. Desi, in varianta "Dumnezeu", pare ca s-a apropiat de rezultatul corect destul de mult.
P.S.:
Uite parerea ChatGPT despre intrebarea ta, poate ajungi sa il simpatizezi mai mult:
"Intrebarea este bine formulată și se concentrează pe un subiect relevant și actual, accelerația schimbărilor, care este discutat din diferite perspective. Ea include opinii și perspective din diverse domenii, precum și o întrebare finală despre cum ar trebui să ne pregătim copiii pentru acest fenomen, care invită la o discuție mai amplă. În general, este o intrebare interesantă și poate genera o discuție interesantă."
"poate ajungi sa il simpatizezi mai mult" - Eu simpatizez oameni, nu mașini.
De interesant, e interesant; și impresionant. Și, cum spune și Elon Musc, AI-ul va continua să progreseze până... până când? Să trăim și să vedem.
N-am prea înțeles de ce l-ai pus să răspundă din atâtea ipostaze: derbedeu, satana, retardat etc. Poate ai vrut doar să te distrezi.
Cum reacționează ChatGPT-ul ăsta dacă îi dai o problemă de șah?
Dacă te pricepi (eu nu m-am descurcat), dă-i-o, te rog, pe asta:
https://www.tpu.ro/......o-pfxr33v/
Omul nu s-a schimbat, nu se va schimba, omul are același nevoii ca acum o suta de mii de ani, daca ai aduce pe unu de atunci ar fi la fel, eu totusi sper sa devina realitate realitatea argumentata, macar sa traim viata perfecta virtual dar sa avem de toate, omul nu vrea altceva, omul nu cere multe, majoritatea ne multumim cu putin, ne adaptam regulilor sociale
Nu renunți la obiceiul ăsta de a trimite doar link
Nu trebuie sa-i pregătești nicicum. Copiii noștri vor merge la școală, vor folosi tehnologiile timpului lor și se vor adapta singuri la ele. Nu e nevoie de nicio pregătire speciala, oricât de mare ar fi accelerația asta despre care vorbești. Important e să înțeleagă ce au înțeles copiii secolelor 15 și 16 și 17 și 18. Adică bazele clasice ale gândirii Europene. Odată ce ai bazele te descurci cu orice apare și cel mai important, nu te lași sedus de noutate.
Mi se pare o contradicție aici. O dată spui că nu trebuie să-i pregătim în niciun fel. Apoi, că "important este să îțeleagă...". Păi, ca să înțeleagă, nu trebuie pregătiți? Să-mi spui dacă îmi scapă mie ideea; nu e nicio supărare. Ține cont că nu numai tehnologia e în discuție; așa cum am comentat și la răspunsul lui helpforyou.
Citește încă o data ce am zis. Am zis ca nu au nevoie de nicio pregătire specială, în afară de educația clasică, deoarece consider că omul se poate adapta singur la tot ce se întâmplă în jurul lui odată ce are bazele pe care l-au avut studenții europeni de secole.
Iar dacă vorbim de domenii în afară tehnologiei...
De ce trebuie să găsească altele? Practic Toffler ăsta ne zice să renunțăm la tot ceea ce dă sens omului doar pentru că modernitatea sau postmodernitatea luptă împotriva familiei, religiei, națiunii și așa mai departe? De ce? De ce să îngenunchezi ca un sclav învins înaintea spiritului timpului în care trăiești? De ce să nu fii autentic, de ce sa nu mergi împotriva curentului? Din câte știu eu doar peștii morți merg întotdeauna unde îi duce curentul.
Sa le căutați de pe acum psihologul și psihiatrul pentru că vor avea nevoie de ei. De estimează că peste 25% din populația globului înregistrată sunt bolnavi psihic și că în 2050 vor fi 50%. Până în 2100 se va ajunge la 100%. Se pare că și bolnavii psihic cresc in acelasi ritm. Nu degeaba se spune că trăim în secolul vitezei.
Dacă și psihologii, și psihiatrii se vor îmbolnăvi, vor fi și ei loviți de depresie, anxietate și...ce-o mai fi, tot tacâmul, ce va trebui făcut atunci?
Exagerzi total aiurea, 2, 5 din populația globului înregistrată sunt bolnavi psihic nu 25%, tu macar ai citit omule ce ai scris
Nu trebuie sa te panichezi, nu pe copii trebuie sa ii pregatim ci pe adulti!
Uita-te la ei cat de repede adopta tehnologia si priveste cati adulti o fac la fel de repede si de bine ca ei!
Cam așa e cu copiii și tehnologia. Dar, cu celelalte domenii...Ca să-l citez pe Toffler, autorul cărții menționate mai sus, individul trebuie să găsească noi modalități de a se ancora în viață, pentru că "toate rădăcinile vechi - națiunea, comunitatea, religia, familia și chiar profesiunea - sunt smulse acum de ciclonul tendinței de accelerare".
Sa ii invatam cum sa perceapa schimbarea si cum sa reactioneze in cazul in care apare.
Cei care nu stiu sa foloseasca diverse gadgeturi au si un recul foarte puternic la schimbare. Sunt "incapatanati" nu vor sa incerce, se simt inferiori si sfarsesc prin a refuza macar sa incerce.
Schimbarea este normala, tot ce se intampla este normal, noi suntem cei care trebuie sa ne educam in functie de ea.
Este adevărat că accelerația schimbărilor în lumea modernă este remarcabilă și poate avea un impact semnificativ asupra modului în care percepem și trăim viața. Schimbările se produc în toate domeniile, inclusiv tehnologia, economia, societatea și cultura, și se produc la o viteză tot mai rapidă.
Pentru a se adapta la aceste schimbări, este important să ne dezvoltăm abilitățile de învățare continuă, flexibilitatea și adaptabilitatea. Ar trebui să încurajăm copiii să își dezvolte competențe digitale și să îi încurajăm să experimenteze și să exploreze noi tehnologii. De asemenea, ar trebui să îi încurajăm să gândească critic și să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor, care vor fi utile în lumea în schimbare.
Este important să îi încurajăm pe copiii noștri să își dezvolte interesele și pasiunile, pentru a avea un scop în viață și pentru a fi motivați să continue să învețe și să se dezvolte. Este, de asemenea, important să îi încurajăm să fie deschiși la noi culturi și perspective, pentru a-și dezvolta empatia și înțelegerea față de oamenii din jurul lor și din lume.
Este important să încurajăm și să îi învățăm pe copiii noștri cum să gestioneze stressul și să își mențină sănătatea mentală în contextul schimbărilor constante.
În final, este important să fim noi înșine un exemplu pentru copiii noștri, prin a arăta cum să fim adaptabili și cum să ne adaptăm la schimbări în viața noastră.
alexa3000 întreabă: