E ca și cum ai juca șah cu tine însuți.
În cazul acesta depinde dacă au câștigat albele sau negrele, metaforic vorbind. Și dacă ai rămas cu o conștiință împăcată, te poți considera învingător.
E clar ca ti-ai descoperit constiinta si ca o ai, cu ceva inexistent e imposibil sa te lupti.Deci descoperirea ei este cistigul.
Se referă la faptul că ai făcut lucrul 'corect' dpdv moral, lucrul care ţi-l cerea conştiinţa. Citatul mi se pare că aduce a ceva dogme religioase, cu 'lupta împotriva ispitei' şi altele de astea.
Oricum, nu sunt de acord. Trebuie ţinut cont de faptul că moralitatea e un concept pur subiectiv iar conştiinţa poate fi educată. După mine, ai câştigat atunci când conştiinţa nu-ţi mai îngrădeşte libertatea.
Constiinta cred ca reprezinta o parte a ta mai inteleapta iar cand te lupti cu ea de fapt e egoul tau care se lupta cu constiinta ta castigand constiinta alegerea facuta va fi dintr-un punct al intelepciunii
No, ca si asta depinde. eu spre exemplu am o prietena care nu se-mpaca cu barbat'su si fuge la mine cautand un surogat la barbat'su si mi se plangeeee... constiinta mea imi spune "taci si-asculta fata asta ca are nevoie sa fie ascultata". ok, o ascult, dar cand e a mia oara ca o tot ascult apoi imi bag picioarele in constiinta si-i dau la fata un sut in fund s-o taie la barbat'su si sa-si rezolve problemele cu el.
si constiinta iti poate juca feste.
Depinde ce itelegi prin a castiga, restul e prea simplu ca sa se mai discute.
E foarte simplu: tu vrei sa faci ceva rau si constiinta nu te lasa. Te-a invins numai vrei sa faci rau, dar ai castigat spiritual.
Da ai castigat pentru ca constinta este lucrul sau persoana care face diferenta dintre bine si rau si alege deciziile corecte
unoarecare2 întreabă:
DanionM întreabă:
AvalohAlyn întreabă: