Eseul respectiv, desi se vrea doct, sufera de o mare eroare:pleaca de la premiza ca nu iti poti controla gandurile. Poti ca una sa gandesti si alta sa faci, dar asta nu inseamna ca nu-ti controlezi gandurile.Lipsa de control se traduce prin stari de depresi, ca o prima faza.
Poti sa iti controlezi constientul dar nu si subconstientul.
Gandurile nu inseamna subconstient.Subconstientul poate interveni in elaborarea unui gand, dar nu este determinant. Daca ar fi asa, am fi condusi de subconstient.
De acord.
Cred cu tarie ca iti poti controla gandurile, cu o singura conditie : trebuie sa fii constient de ceea ce gandesti. Imi pare rau daca te-am facut sa crezi altceva si te rog sa imi spui ce parte din articol te-a facut sa crezi asta pentru a o putea corecta.Cat despre ce se vrea "eseul respectiv", cu siguranta nu se vrea un eseu doct , eu zic ca se vrea doar o atentionare comica asupra faptului ca lasam sa patrunda in mintea nostra ganduri ce nu ne apartin, spune-i programare sociala, constiinta colectiva, sau cum vrei tu. Poate ca tu nu crezi in asta dar ca sa iti dau doar un mic exemplu de cum se speculeaza acest lucru, gadeste-te la miliardele de dolari pompate in fiecare an in reclame repetate obsesiv care ajung sa ne intre in cap, fie ca vrem fie ca nu. Gandurile sunt emise in mintea constienta sau subconstienta. Subconstientul este partea arhaica a creierului nostru, este acea parte care gandeste si ia decizii preponderent emotionale, este mintea animalica a omului responsabila cu nevoile primare precum : reproducere, supravietuirea, etc tocmai de aceea atunci cand suntem pusi intr-o situatie dificila, de exemplu un accident el este cel care ne salveaza si ia decizii foarte rapide, de care noi nu suntem constienti si de care apoi ne bucuram sau ne miram cum ne-a trecut asta prin cap.Valeriu, multumesc pentru raspuns.
Laurentiu,in primul rand,iarta-mi folosirea cuvantului "doct".Nu am facut-o cu rautate,ci intrucat nu am gasit pe moment un cuvant care sa arate ca eseul se vrea un indrumar.Dar sa trecem la "cestiune".
Dece am spus ca din el se intelege ca nu-ti poti controla gandurile,sau altfel spus gandurile te conduc?
Pai daca gandurile "ne construiesc viata",fara a mai adauga ca numai daca vrem noi sa le traducem in actiuni (indiferent daca acestea se dovedesc ulterior bune sau proaste),inseamna ca rolul vointei si rationamentului este subordonat. Nu spun ca nu sunt si astfel de situtii,dar sa nu intelegem ca acestea situatie primeaza,Nu de alta,dar cei mai "slabi de inger",citindu-ti eseul,isi vor gasi o motivatie a atitudinei lor.
Exemplul cu cititul nu cred ca a fost cel ma fericit, in contextul in care indivizi ca Gigi Becali si plagiatori notorii, se imbogatesc si ne conduc, iar diplomele se iau mai repede pe spaga decat pe studiu.
In privinta ultimului comentariu, eu cred ca toti oamenii normali sunt constienti de ceea ce gandesc.Nu toti insa dispun de o judecata si o ratiune care sa le permita sa aleaga cel mai bun gand.Aici intervine, mai ales in situatiile cotidiene, experienta vietii si felul in care ai stiut sa o gestionezi.Gradul de cultura primeaza numai la un anumit segment al societatii.
Manipularea este intr-adevar o metoda foarte grosolana sau foarte subtila (depinde pe cine vizeaza), de a te determina sa actionezi intr-un anumit fel.Si in acest caz insa,o judecata sanatoasa,te poate apara de multe ori
Nu am prea multe cunostinte in domeniu,dar nu cred ca sbconstientul este partea arhaica a creierului,ci ma mult depozitarul unor experiente sociale,grefate pe cele ale speciei. Referitor la arhaism,un mare specialist in neurostiinte,David Linden, spunea ca este "o invalmaseala incropita" care si-a pastrat, cu mici modificari toate stadiile incipiente.E ca si cum, ai construi un calculator nou, folosidu-l pe cel vechi la care ii adaptezi o placa avand noi performante.Performanta este data de numarul mare de neuroni(peste 100 miliarde si a celulelor gliale (cca.1 trilon)si nu de eficienta organizarii lui.
Eu iti multumes pentru atentia acordata si iti urez un Craciun fericit.
Valeriu,nu am cum sa te iert pentru ca nu m-a deranjat expresia ta. Laudele te ajuta sa-ti cresti stima de sine, dar critica constructiva este singura care te ajuta sa cresti. Consider ca daca cineva nu intelege ce am vrut sa zic este vina mea deoarece nu am gasit modalitatea potrivita pentru a transmite si acelui om mesajul meu.Si ca sa trecem la "cestiune" asa cum spui tu , eu stiu ca fiecare actiune a inceput cu un gand, rationamentul este de asemenea format din ganduri iar vointa de multe ori, din pacate, lipseste multora dintre noi. Daca nu ar lipsi vointa probabil ca nu am mai discuta acum despre Gigi Becali sau plagiatori notorii, probabil ca fiecare dintre noi ar face alegerile corecte caci multi stiu ce este bine dar putin fac. Referitor la aceste exemple, intens mediatizate, eu aleg sa nu le vad, aleg sa vad exemplele bune si cred ca numai atunci cand vom face cu totii aceasta alegere cei din prima categorie vor disparea iar cei "slabi de ingeri" nu vor mai avea motivatii pentru atitudinea lor. Referitor la subconstient, explicatia pe care am dat-o nu este una stiintifica, este incropita in mintea mea din cele cateva carti citite care faceau referire la acest subiect...cred ca este un subiect prea vast pentru a fi dezbatut intr-un comentariu dar imi plac si as putea fi de acord si cu explicatiile aduse de tine.Si eu iti multumesc pentru timpul acordat, pentru feedback-ul sincer si iti doresc sarbatori fericite.
Bravo, intelept raspuns.
Multumesc!