| Sawarekh a întrebat:

Cand tuna, fulgera, fulegerul ajunge pe pamant?

Adica, unde se duce acel fulger pe care il vedem pe cer, poate lovi pe cineva?

Imi pun intrebarea asta deoarece, ieri a plouat rau prin Bucuresti si m-a prins ploaia pe strada, fulgera odata la 1 minut, eram usor panicat deoarece ma gandeam daca sunt sanse sa ma loveasca.

Răspuns Câştigător
| mihai69 a răspuns:

Fulgerul este între doi nori.
Trăsnetul este între nor și pământ. Dacă ești într-o zonă cu clădiri înalte în jurul tău, nu e pericol - se va duce spre paratrăsnetele acestora. Dacă ești într-o mașină e și mai sigur.

8 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu!
Redau: "Trăsnetul este termenul folosit pentru descărcarea electrică, care are loc între un nor și pământ sau obiecte de pe pământ.
Fulgerele sunt explicate ca fiind fenomene atmosferice care constau într-o descărcare electrică, produsă între nori sau în interiorul unui nor.
Acesta este și motivul pentru care instalațiile de protecție împotriva efectelor acestor fenomene meteorologice extreme se numesc paratrăsnete și nu "parafulgere".

| RAY a răspuns:

Sa stii ca pamantul este nul, traznete il incarca pozitiv de asta te curentezi/electrocutezi, ca formezi un circuit

| sierra1 a răspuns:

"Cand tuna, fulgera, fulegerul ajunge pe pamant?" - nope

ăla e trăsnet

| relian a răspuns:

Fulger sau traznet este acelasi fenomen, adica o descarcare electrica intre 2 cimpuri, sau mai exact intre 2 mase de ioni, cred ca stii ces aia ioni, adica atomi cu + si cei cu - poarta numele de ioni.

Aceste descarcari au loc cum am spus intre o masa de ioni negativi catre o alta masa de ioni +.
In fctie de unde se acumuleaza aceste mase de ioni, descarcarea poarta un nume, i s-a dat un nume.

Descarcarile intre mase de ioni vertical, adica intre 2 nori cum spun oamenii, se numeste Fulger, iar descarcarea intre mase de ioni verticala, avem ioni - sus si cei + deasupra suprafetei pamintului, caz in care fenomenul este numit Traznet.

Masele alea de ioni, se formeaza diferit, in puncte diferite, totdeauna masele de ioni - se formeaza la baza unui nor, iar masele de ioni + se formeaza la partea de sus a unui nor, sau la suprafata pamintului.
Cei care se misca is ionii negativi, cauta sa se duca spre cei pozitivi.Nu fulgera, sau nu trazneste pana cand acea masa de ioni nu-i suficient de mare, pentru ca acei ioni trebuie sa sparga rezistenta aerului, deci trebuie sa fie f multi ioni, sa aiba putere.Cind se aduna masa mare, atunci incep sa se deplaseze catre masa de ioni pozitivi, sparg rezistenta aerului si noi vedem acea lumina, care este sus in nori, sau care coboara pe pamint, acea lumina este de fapt aer incins la mii de grade celsius, dar care se deplaseaza pe un canal f ingust, de doar citiva mm.

Este acelasi fenomen, cai spui Fulger sau Traznet.iau spus Traznet pentru ca loveste obiecte de pe suprafata pamintului.Traznit sau lovit, de acolo cred ca vine cuvintul.

De regula descarcarile verticale, adica intre un nor si pamint is mai rare, comparativ cu cele orizonatale dintre nori.

Cind descararea este intre nor si pamint, de regula loveste obiecte, plante, cladiri mai inalte, deci sansele ca tu sa fii lovit de un traznet, sau un om oarecare in oras is cam nule.

Trasnetele care au lovit oameni, au fost cele pe cimp deschis, cand oamenii au fost surprinsi pe cimp, unde nu erau nici arbori, atunci punctele cele mai inalte din acea zona era omul, asa ca atunci is mari sanse sa te loveasca pe tine. De ce? Pt ca tottdeauna acele descarcari, cauta punctele cele mai aproapiate, adica traseul cel mai scurt, de aia punctele inalte is traznite de obicei.

Atomii, mai exact acei ioni, cauta sa isi refaca numarul de electroni, asa ca se cauta cei negativi cu cei pozitivi, pentru a face schimbul, ca sa devina atom neutru, asta este o descarcare electrica.

Deci orice descarcare verticala, adica intre nor si pamint nu ramane in aer asa cum spune cineva, nu are cum, acei ioni negativi din nor se duca catre masa de ioni pozitivi de la suprafata pamintului prin punctele cele mai inalte, cladiri, arbori etc. drumul cel mai scurt
De aia toate cladirile, stilpii de inalta tensiune au impamintare, pe acolo se scurg acele descarcari.

| Lioana a răspuns:

In camp deschis da, trasnetele pot atinge oameni. In orase cladirile au paratrasnet care le atrage. Riscul e mai mic.

| Salontanul a răspuns (pentru Lioana):

De ce nu învățați voi carte înainte de a da un răspuns?

| DiegoAndrei775 a răspuns:

Uneori, da. Dar de cele mai multe ori raman in aer.