| dexro a întrebat:

Capitalismul omoara sau mentine democratia? Argument

5 răspunsuri:
| bamse a răspuns:

Democratie inseamna ca 51% dicteaza celorlalti 49%. Deci democratie nu este egal libertate, ci merge mana in mana cu totalitarismul. Democratia este de fapt o alta fata a comunismului.

Capitalismul este bazat pe proprietatea privata. Adica nu poti sa imi impui tu ce fac eu pe tarlaua mea. Deci dupa parerea mea, capitalismul ar trebui sa fie opus democratiei, pe principiul 99% nu se pot atinge de drepturile celorlalti 1%.

Deasemenea legile se pot modifica mult mai usor cand este democratie, se poate obtine controlul totalitar prin manipularea maselor de vot mai putin documentate. Si asa rezulta ca este posibil ca un mecanic auto sa ajunga ministrul agriculturii, pe principiul ca era simpatic la carciuma. Intelegeti voi exemplul.

Deci in concluzie democratia pune accentul pe cantitate, iar capitalismul pune accentul pe calitate.

Insa nu va inselati. Nici SUA nu mai este un stat capitalist. O spun chiar americanii care mai citesc cate ceva. De la inceputul sec XX s-a incercat punerea bazelor unui stat mondial politienesc si se pare ca lucrurile intr-acolo se indreapta, spre un control cat mai drastic al unor organisme centrale ( vezi FMi, Banca Mondiala etc ), iarasi contrar capitalismului. Centralizarea este un termen specific comunismului si strain capitalismului, capitalism inteles in sensul lui original.

Capitalismul se bazeaza pe concurenta libera ( si acerba intr-adevar ) si mai ales pe proprietatea privata.

| bamse a răspuns:

Dexro: Banca Modiala, FMi, sunt instrumente financiare centrale. Asta nu este specific capitalismului.

Fascismul si comunismul sunt 2 fete ale aceleiasi monede si au aparut pe baza modelului statului politienesc, in care statul are controlul.

In ziua de azi, nu mai dicteaza statul. Dictatura este asigurata de organisme financiare.

E mult de discutat. Si e un subiect interminabil in care toti au o parte de dreptate. Eu am mai avut discutii de-astea, si nu am facut decat sa formam tabere pro si contra, nu prea constructive.

| dexro explică:

Bamse ma cam ingrozeste ce spui tu acolo...
capitalismul se bazeaza pe capital, este puterea capitalului, iar asta seamana mult cu fascismul (totul in jurul puterii in jurul banului. Democratie nu tine neaparat cont de prostime, cu ajutorul democratiei un om ce vine cu un plan rational castiga... omul actioneaza in fata ratiunii, capitalismul este cel ce te pune sa alegi dintre un barman si bucatar la finante in asa fel incat cel ce stie ce face sa nu aibe nici o sansa ca deh, cel ce stie nu asculta de altii. Tu nu vezi ca la nivel global majoritatea populatiei este nemultumita de clasa politica? Dar esti fortat sa alegi intre 3-4 naspa

America este o tara capitalista poate ca nu mai este democrata, dar capitalista cu siguranta

| dexro explică:

CAPITALÍSM = Orânduire social-economică bazată pe proprietatea privată a unui grup restrâns asupra mijloacelor de producţie
Capital = putere
Fascismul este o ideologie politică radicală, naționalistă și autoritară. Fasciștii încercă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemelele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia, cu alte cuvinte totul in jurul puterii.
Nu inteleg cum poti separa financiarul cu atat mai putin cel legat de FMI de capitalism, cand bancile stau la temeliile capitalismului.

Intrebarea este daca acest sistem ce aparent este diferit de democratie o darama pe aceasta sau o intretine. Intreb asta deoarece statele aparent sunt capitalo-democratice ceea ce avand in vedere definitia acestor termini imi pare paradoxal!

| ganton a răspuns:

O ajuta cum sa nu. Gandeste-te doar la marile firme de petrol (care sunt si la noi) care s-au aranjat sa mareasca preturile artifical, pe sistemu: "romanu' e prost si fudul si o sa mearga in continuare cu masina. il marim pe pret? il marim!". Si in acelasi timp, daca eu sa zic, imi fac o benzinarie micuta mai mult ca sigur o sa fiu ingropat de astia, fie in birocratie fie prin tribunale.