| AvalohAlyn a întrebat:

"Capul plecat sabia nu-l taie" sau "ca la capul ce se pleaca sabia ramane-n teaca". Ce parere aveti despre aceste citate? Sunteti de acord cu ele?

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Singura ratiune care a dus la aparitia acestui dicton despre care unii sustin ca n-ar exista decat in folclorul romanesc, este dorinta de supravietuire in conditii vitrege.Eu nu condamn intru totul o astfel de mentalitate fiindca ea este cea care a facut ca natiunea aceasta de sorginte romana sa razbata pana astazi, chiar inconjurata de natii cu totul diferite si departe de orice alta natiune romanica. Poate ca noi n-am mai discuta azi in frumosa limba romaneasca, una dintre cele mai interesante din lume, daca inaintasii nostri n-ar fi plecat capul in vremuri de restriste.Sunt popoare care au disparut din istorie tocmai datorita spiritului lor razboinic.Si ma gandesc acum la persi, asirieni sau spartani. Poate ca noi insine plecam uneori capul spre a ne salva de mania celui ce detine puterea.Desigur ca demnitatea e o virtute, dar dorinta de supravietuire e dincolo de ea. Iar Miorita vine spre noi din vremuri ancestrale, pe cand inca se mai sacrificau indivizi pentru binele colectivitatilor, asa cum stim ca faceau dacii.Ciobanasul nu-si pleaca capul, ci accepta sa se sacrifice.

17 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu prea

Elianna
| Elianna a răspuns:

Da, omul smerit si umil nu infurie pe cei puternici si eventual rai, care ar putea sa-i faca rau.

| gimytw a răspuns:

Acestea is citate cam grele pentru unii copii.In literatura romana cuvantul"Capul"nu este permis...is destul de grele citatele si scrise incorect

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Parerea mea:

Daca respecti vei fi respectat indiferent de pozitia sociala, etc.

| cornculapte a răspuns:

Nu prea. Degeaba pleci capul daca adversarul tau are sange rece si inima de piatra, pentru ca te arunci singur in gura lupului.
Uneori functioneaza, dar si in acest caz ii vezi pe unii mai vicleni care se folosesc de multe ori de firea milostiva a adversarului si pleaca capul (scuzati cacofonia), doar ca sa atace pe urma cand acesta a bagat sabia in teaca. E situatia aia enervanta pe care o vezi si in filme cand se bate tipu' bun cu cel rau, iar cand cel rau e la un pas de moarte, tipului bun i se face mila si il ajuta, dar pe urma vezi cum e rasplatit...

| procust a răspuns:

Sunt niste citate care au avut valabilitatea lor, dar acum timpurile s au schmbat si eu cred ca nu se mai pot aplica! pentru ca in ziua de azi un cap plecat e un cap cu care se sterge pe jos, se face orice cu ele!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mentalitate de sclav, de om supus. Asta imi denota. Si pentru capul plecat se inventase ghilotina, nicio problema.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu mai e valabila in zilele noastre.acum merge cel mai bine; pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"de capul plecat toti au profitat" asta e o completare la ce a zis @procust.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asta suna a atitudine de nevertebrata, dar...fiecare cu vertebrele lui!
Daca gresesc stiu sa spun "iarta-ma!" mai sincer decat sa pun capul in pamant si sa mormai printre dinti invective, asa cum stiu ca se practica.
Mandria e virtute sau nu?

| coosmin24 a răspuns:

Capul plecat sabia nu-l taie dar NICI SOARELE NU-L VEDE.aceste citate fiind diferite ca forma sunt asemanatoare ca sens, ca idee.si se arata ca omul, daca este supus, ascultator scapa foarte usor din situatia in care este pus, dar nu in toate cazurile.in vreamea de azi daca pleci capul ti-l taie deoarece raul este peste bine.

mira
| mira a răspuns:

Adevarul din aceste proverbe este relativ. Uneori chiar si capul plecat este taiat de sabie. Aplicarea dictonului trebuie apreciata in functie de context.In niciun caz nu se poate renunta la demnitate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vorbe scoase de niste tradatori de neam si tara! Lasi si perfizi!

| laura64 a răspuns:

E foarte adevarat, intr-un conflict mai trebuie sa lase fiecare de la el altfel se escaladeaza totul si se ajunge unde se ajunge. Macar una dintre parti daca e mai moderata e de bine.

| georgesur a răspuns:

Proverbe de tipul asta nu-i pot influenta pe copii decit in rau (potentind trasaturi ca lastatea, ipocrizia, lingusala). Natiile puternice au legende(poeme) puternice, ...noi avem Balada Miorita(care se studiaza la nivel de cuvint in scoala, de generatii.) si proverbele astea... Urmarea o stiti!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt de acord cu citatele, ca de stii sa fii tolerant cand trebuie, si sa acorzi crezare cuiva, e cum ai inchis ochii si ai mers mai departe, asa si cu sabia, nu vei ajunge la disputa de taiere/conflict...

| OnassisCătălin a răspuns:

Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici cerul nu-l vede... ^^